Τον περασμένο Μάρτιο, σε έρευνα της Metron Analysis για τον «Κύκλο Ιδεών», το 63% των πολιτών ηλικίας 17-34 χαρακτήριζε ως «αρνητικό» τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία. Την ίδια περίοδο, έρευνα της Prorata για το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» κατέγραφε ότι το 71% των νέων ηλικίας 17-34 θεωρεί πως «ακόμα και μέσα στην πανδημία δεν πρέπει να θίγονται βασικά δημοκρατικά δικαιώματα». Τον Μάιο η Kapa Research κατέγραφε ότι 6 στους 10 πολίτες ηλικίας 17-39 ετών δήλωναν ότι τα βγάζουν πέρα δύσκολα και ότι 4 στους 10 έστω και μία φορά χωρίς χρήματα στο τέλος του μήνα.
Τα παραπάνω δείχνουν ξεκάθαρα ότι η πλειονότητα των νέων αποστρέφεται ή αμφισβητεί έντονα την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι μόνο ποσοτικό, αλλά και ποιοτικό. Η κυβέρνηση έχει χάσει προ πολλού την εμπιστοσύνη των πιο δυναμικών τμημάτων στις νεότερες ηλικίες, με χαρακτηριστικότερο αυτό των καλλιτεχνών, που με τη σειρά τους επηρεάζουν καθοριστικά το ακροατήριό τους.
Η περίπτωση του Μιθριδάτη, που σε ένα 12λεπτο ραπ κομμάτι πέρασε γενεές δεκατέσσερις την κυβέρνηση, ήταν η τελευταία σε μια σειρά δηλώσεων και δημιουργιών ραπ καλλιτεχνών κατά της κυβερνητικής πολιτικής και του Μητσοτάκη προσωπικά. Το βίντεο του Μιθριδάτη έχει πάνω από 2.000.000 θεάσεις στο YouTube, αριθμός εντυπωσιακός για βίντεο τέτοιας διάρκειας. Αντίστοιχα, άλλοι ράπερ (π.χ. ο Θύτης) κυκλοφόρησαν βίντεο που διαδόθηκαν στο νεανικό κοινό, που προτιμά το Διαδίκτυο από τους παραδοσιακούς διαύλους ενημέρωσης.
Υπενθυμίζεται δε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην υπόθεση Λιγνάδη και η απουσία στήριξης στην πανδημία συντέλεσαν στο να κορυφωθεί στους χώρους του θεάτρου και της μουσικής η απαξία στην κυβέρνηση. Η κίνηση Support Art Workers, που στεγάζει όλους τους ανθρώπους των τεχνών, συνιστά την πιο μαζική αντίδραση του καλλιτεχνικού κόσμου. Με αφορμή τις κινητοποιήσεις τους, καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Αγγελάκας ή ο Φοίβος Δεληβοριάς, που γεμίζουν μεγάλους συναυλιακούς χώρους, βγήκαν μπροστά ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση.