Ο Μπενζαμίν Νετανιάχου ήταν μέχρι πριν μερικούς μήνες πρωθυπουργός στο Ισραήλ. Αυτές τις μέρες, δικάζεται για διαφθορά, και διαπλοκή. Ο Νετανιάχου κατεύθυνε την αρθρογραφία ενός από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά site της χώρας του. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών που ήταν ιδιοκτήτης του site, έπαιρνε σε αντάλλαγμα ζουμερές εργολαβίες από την κυβέρνηση. Τα σκάνδαλα αυτά οδήγησαν στην απομάκρυνση του Νετανιάχου από την εξουσία.
Ο Νικολά Σαρκοζί ήταν πρόεδρος της Γαλλίας μέχρι το 2012. Πριν 3 μήνες, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους χωρίς αναστολή, για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας. Τον Μάρτιο του 2021 καταδικάστηκε επίσης, σε τρία έτη φυλάκισης, από τα οποία το ένα χωρίς αναστολή, για απόπειρα διαφθοράς ενός δικαστή.
Ο Φρανσουά Φιγιόν είναι πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας. Αυτές τις μέρες εκδικάζεται στο Παρίσι η έφεση που είχε ασκήσει για την περσινή, βαριά καταδίκη του: πέντε χρόνια φυλάκιση, εκ των οποίων τα δύο χωρίς αναστολή, και πρόστιμο 375.000 ευρώ για τις πλασματικές θέσεις εργασίας στις οποίες είχε διορίσει τη γυναίκα και τα παιδιά του και πλήρωνε το γαλλικό δημόσιο.
Με την ίδια απόφαση, ο Γάλλος πολιτικός δεν θα μπορεί να εκλεγεί σε πολιτικό αξίωμα για δέκα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φιγιόν ήταν το φαβορί του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2017, αλλά αποσύρθηκε λόγω της αποκάλυψης του σκανδάλου, πριν φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια.
Στην εκδίκαση της έφεσης την προηγούμενη εβδομάδα, ο εισαγγελέας ζήτησε την ίδια ποινή για τον πρώην πρωθυπουργό. Για τη γυναίκα του πρότεινε 2 χρόνια με αναστολή, 100 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο και δύο χρόνια στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ήταν ο νεότερος καγκελάριος στην ιστορία της Αυστρίας και ανερχόμενο αστέρι της ευρωπαϊκής δεξιάς. Παραιτήθηκε τον Οκτώβριο, όταν ξεκίνησαν έρευνες για τη χρηματοδότηση ευνοϊκών για την κυβέρνηση δημοσκοπήσεων και την εγκωμιαστική κάλυψη του Κουρτς στα μέσα ενημέρωσης του εκδοτικού ομίλου Österreich.
Την Τρίτη που μας πέρασε, ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή της Αυστρίας. Η κίνηση ήταν αναμενόμενη, καθώς η εικόνα του Κουρτς στην κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ ήταν ιδιαιτέρα αρνητική, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.
Aς σημειωθεί ότι όλες οι παραπάνω υποθέσεις, έγιναν γνωστές μετά από δημοσιογραφικές έρευνες και δημοσιεύματα. Πάμε τώρα να δούμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι πρώην υπουργός. Εναντίον του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, για το κακούργημα της δωροδοκίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τον Κωνσταντίνο Φρουζή, ηγετικό στέλεχης της Novartis Hellas, «τουλάχιστον 200.000 ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της εταιρείας». Aλλά παρά τη δίωξη η υπόθεση παραμένει χωρίς συνέχεια και υπάρχουν πληροφορίες ότι θα παραγραφεί για νομικούς λόγους.
O κ. Λοβέρδος αρνείται τις κατηγορίες και διεκδικεί την προεδρία του ΚΙΝΑΛ. Σε όλη την προεκλογική εκστρατεία και τις κάθε λογής συνεντεύξεις, κανείς δημοσιογράφος δεν έθιξε το θέμα ότι είναι υπόδικος. Δεν ρωτήθηκε καν για το πώς θα επηρέαζε το κόμμα του, αν ο ίδιος εκλεγεί πρόεδρος και η υπόθεση του φτάσει στο ακροατήριο. Είναι σαν η ποινική δίωξη να μην έχει συμβεί ποτέ.