ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Ο πολιτικός αιφνιδιασμός του Αλέξη Τσίπρα

 

 

ΟΑλέξης Τσίπρας έπαιξε χθες το χαρτί του πολιτικού αιφνιδιασμού. Λίγη ώρα πριν από το νέο μήνυμα-διάγγελμα του πρωθυπουργού για την πανδημία κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, αποδιοργάνωσε τον κυβερνητικό σχεδιασμό και άλλαξε την ατζέντα.

Σε ανάγνωση τακτικής είναι μια κίνηση που στριμώχνει την κυβέρνηση, συσπειρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και, για το επόμενο τριήμερο, βάζει τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο κάδρο του πτωχευτικού κώδικα – ενός νομοθετήματος δυστοπικού, που δεν επιχειρήθηκε να περάσει ούτε στις πιο σκληρές περιόδους των Μνημονίων.

Σε ανάγνωση πολιτικής ουσίας, η κίνηση Τσίπρα αλλάζει επίπεδο στην δημόσια συζήτηση και στην πολιτική σύγκρουση. Σπάει την επικοινωνιακή γυάλα της «ατομικής ευθύνης», των λουκέτων στα περίπτερα και των «ανεύθυνων» νεολαίων της πλατείας, και μεταφέρει την ατζέντα στον πυρήνα της κοινωνικής κρίσης: Την απειλή της χρεοκοπίας, της φτωχοποίησης, και της ανεργίας εν μέσω πανδημίας και ιστορικής ύφεσης.

Δεν είναι, προφανώς, η συζήτηση που θα ήθελε να κάνει η κυβέρνηση στην συγκεκριμένη συγκυρία – στην συγκυρία που το ΔΝΤ βγαίνει από αριστερά και ζητά δημοσιονομική επέκταση κόντρα στην ύφεση, που το ΙΟΒΕ του ΣΕΒ αποδομεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού, και που η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει την πλήρη κατάρρευση της τουριστικής αγοράς.

Εξ ου ίσως και η εμφανής αμηχανία από τον Γιώργο Γεραπετρίτη που ανέλαβε να απαντήσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – εξ ου και η θέση του υπουργού Επικρατείας πως η πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα είναι «καταχρηστική» και «φαρμάκι για την δημοκρατία».

Ισως στην ίδια αμηχανία οφείλεται και η απόφαση να μην μετατραπεί, κατά την συνήθη πολιτική πρακτική, η πρόταση μομφής σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς το σύνολο της κυβέρνησης. Την απόφαση αυτή επεσήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος του Κινήματος Αλλαγής αφήνοντας αιχμές ότι η κυβέρνηση «αδειάζει» τον Χρήστο Σταϊκούρα και δεν τον καλύπτει με την εμπιστοσύνη της, για να εισπράξει πάντως την έντονη αντίδραση τόσο του Γιώργου Γεραπετρίτη όσο και του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Το βέβαιο είναι πως η τριήμερη συζήτηση που ξεκινά σήμερα στην Βουλή οδεύει σε ρυθμούς σκληρού πολιτικού ροκ. Στον ΣΥΡΙΖΑ, με εξαίρεση το εθνικό ζήτημα της ελληνοτουρκικής κρίσης, η μετωπική σύγκρουση αποτελεί πλέον κεντρική επιλογή τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομία όσο και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και στην συζήτηση επί της πρότασης μομφής πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να ανοίξει όλα τα θέματα – από το κοινωνικό ναρκοπέδιο του πτωχευτικού κώδικα και την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης δια του κοινωνικού αυτοματισμού έως την επικοινωνιακή εικονική πραγματικότητα.

https://tvxs.gr/news/ellada/giati-o-ptoxeytikos-kodikas-itan-i-kokkini-grammi