ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Ο πρωθυπουργός των εφοπλιστών

Η αυστηρότητα απέναντι στη Ρωσία κράτησε μέχρι να του στείλουν μήνυμα οι εφοπλιστές που ενδιαφέρονται για τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου.

Και η αλληλεγγύη στην δοκιμαζόμενη Ουκρανία εξαντλήθηκε όταν βρέθηκε μπροστά στο σκληρό δίλημμα να συγκρουστεί με πανίσχυρα οικονομικά συμφέροντα ή να προσαρμοστεί.

Καμία έκπληξη. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε ποτέ την υποτέλειά του απέναντι στην οικονομική ελίτ γενικά και στους πλοιοκτήτες ειδικά.

Ήταν Μάιος του 2021 όταν ο εφοπλιστής Π. Λασκαρίδης δήλωσε ότι οι πλοιοκτήτες μπορούν να χέσουν πάνω στον πρωθυπουργό, εννοώντας ότι τόσο πολύ δεν τον χρειάζονται και δεν τον υπολογίζουν. Τότε, ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης είχε καταπιεί τη γλώσσα του ακούγοντας τη δήλωση, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγαν οποιοδήποτε σχόλιο.

Από τότε πέρασε ένας χρόνος αλλά δεν άλλαξαν και πολλά σε σχέση με τη νοοτροπία και τις πρακτικές της κυβέρνησης. Μεσολάβησε, όμως, το ξέσπασμα ενός πολέμου που έκανε τον Κ. Μητσοτάκη να σηκώσει το λάβαρο εναντίον του Πούτιν στο όνομα της δυτικής δημοκρατίας. Και εκεί που προσπαθούσε να κερδίσει την εύνοια του Μπάιντεν πλειοδοτώντας στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, ήρθε το βέτο των εφοπλιστών που τον έσυραν σε βέτο στην ΕΕ.

Το συμπέρασμα είναι σταθερά το ίδιο: Ο Κ. Μητσοτάκης ενδιαφέρεται για τους λίγους και υπηρετεί τους ελάχιστους. Είναι πρωθυπουργός του 1%.