ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Κόσμος

Ο Σάντσεθ πρωθυπουργός με 167 υπέρ, 165 κατά και 18 αποχές. Η Αριστερά στην κυβέρνηση για πρώτη φορά από το 1936

Με 167 υπέρ, 165 κατά και 18 αποχές ο Πέδρο Σάντσεθ πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης της ισπανικής βουλής για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, με 4 υπουργούς της Αριστεράς για πρώτη φορά από το 1936.

Με 167 υπέρ, 165 κατά και 18 αποχές ο Πέδρο Σάντσεθ πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης της ισπανικής βουλής για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ ο Πάμπλο Ιγκλέσιας με δάκρυα στα μάτια χαιρέτησε το Σάντσεθ και την αριστερή βουλευτίνα της Καταλωνίας Βιδάλ που ήρθε να ψηφίσει παρά τη χημειοθεραπεία στην οποία υποβάλλεται.  

Η Ισπανία θα έχει για την επόμενη τετραετία μια δημοκρατική, προοδευτική και Αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Πέδρο Σάντσεθ και του Unidas Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, που θα αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και του Αλμπέρτο Γκαρθόν, που θα αποτελέσει τον πρώτο κομμουνιστή υπουργό από το 1936, όταν το Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τις εκλογές. Η Γιολάντα Ντίαθ της Αριστεράς της Γαλικίας αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας, η Ιρένε Μοντέρο του Podemos το υπουργείο Ισότητας και ο Μανουέλ Καστέλς το υπουργείο Πανεπιστημίων.

Ο Σάντσεθ θα αναλάβει την πρωθυπουργία αύριο 8 Ιανουαρίου, στις 9 Ιανουαρίου οι νέοι υπουργοί θα παραλάβουν τα υπουργεία τους και στις 10 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το πρώτο υπουργικό  συμβούλιο, το οποίο αναμένεται ότι θα ανακοινώσει τα πρώτα κοινωνικά μέτρα που θα χαρακτηρίσουν και το προφίλ της νέας κυβέρνησης.  

Σάντσεθ στη δεξιά και ακροδεξιά: Χάσατε τις εκλογές, θα κυβερνήσω με το Unidas Podemos

«Χάσατε τις εκλογές και θα χάσετε και τη σημερινή ψηφοφορία», τόνισε ο Σάντσεθ απευθυνόμενος στο Λαϊκό Κόμμα, τους Πολίτες και τους φασίστες του Vox.

«Πέντε εκλογές με το ίδιο αποτέλεσμα δεν είναι μια σύμπτωση, λέγεται δημοκρατία», τόνισε ο Σάντσεθ απευθυνόμενος στη δεξιά και την ακροδεξιά. «Ή θα κυβερνά η δεξιά ή η Ισπανία δεν θα πρέπει να έχει κυβέρνηση. Πάντα κάντε το ίδιο», συμπλήρωσε ο Σάντσεθ απευθυνόμενος στη δεξιά και την ακροδεξιά, εκτιμώντας ότι η συμφωνία με το Unidas Podemos «αποτελεί τη μόνη δυνατή επιλογή σχηματισμού κυβέρνησης» μετά από μια περίοδο διαδοχικών εκλογών και αστάθειας. «Μπροστά σε μια προοδευτική κυβέρνηση η άλλη επιλογή θα ήταν το μπλοκάρισμα του πολιτικού συστήματος», τόνισε ο Σάντσεθ.

Ιγκλέσιας: Πέδρο θέλουμε να αλλάξουμε την Ισπανία

«Πέδρο, μπροστά στις επιθέσεις σου ζητάω να δείξεις το μεγαλύτερο δημοκρατικό σθένος», ζήτησε ο ηγέτης του Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ μπροστά στις εμφυλιοπολεμικές απειλές από τα τρία δεξιά και ακροδεξιά κόμματα, με τους φασίστες του Vox να επικαλούνται την παρέμβαση του στρατού εναντίον της νέας κυβέρνησης.

Οι βουλευτές του Unidas Podemos και του Σοσιαλιστικού Κόμματος σηκώθηκαν όρθιοι για να χειροκροτήσουν τον Ιγκλέσιας, που αναμένεται να αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Δεν θα μας επιτίθονται για αυτό που κάνουμε, αλλά για αυτό που είμαστε» συμπλήρωσε ο Ιγκλέσιας καταγγέλλοντας το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που τροφοδοτεί η δεξιά και η ακροδεξιά στην Ισπανία. «Η επόμενη κυβέρνηση θα εργαστεί για να εγγυηθεί τα δικαιώματα των γυναικών και των συλλογικοτήτων των ΛΟΑΤΚΙ για να μπορέσουν να δημιουργήσουν και αγαπήσουν τις οικογένειές τους όπως αυτοί θα θέλουν», τόνισε ο Ιγκλέσιας προκαλώντας τις αντιδράσεις των βουλευτών της δεξιάς και της ακροδεξιάς.

«Θα υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους εργαζόμενους. Θα υπερασπιστούμε τις υλικές συνθήκες της ελευθερίας, γιατί δεν υπάρχουν ελευθερίες χωρίς δημόσιες υπηρεσίες στις οποίες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι ανεξάρτητα από τη γειτονιά που γεννήθηκαν», συμπλήρωσε ο Ιγκλέσιας αναφερόμενος στους μετανάστες και τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων και των δημοσίων υπηρεσιών.

Ο γνωστός Καταλανός πανεπιστημιακός και διανοούμενος Μανουέλ Καστέλς, που αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Πανεπιστημίων, έφθασε στη βουλή μαζί με τη δήμαρχο της Βαρκελώνης Άντα Κολάου και τους βουλευτές του αριστερού En Comu Podem Ζάουμε Ασένς και Χεράρντο Πισαρέγιο για να παρακολουθήσουν από κοινού την ψηφοφορία στη βουλή. Το En Comu Podem πρότεινε τον Καστέλς για το υπουργείο Πανεπιστημίων .

Ερεχόν: Η κυβέρνηση έπρεπε να είχε γίνει πριν από τέσσερα χρόνια

«Αυτή η κυβέρνηση έπρεπε να είχε γίνει πριν από τέσσερα χρόνια. Ποτέ δεν είναι αργά εάν το αποτέλεσμα είναι καλό», τόνισε από το βήμα της βουλής ο Ίνιχο Ερεχόν του «Περισσότερο Χώρα», ενώ μετά το τέλος της ομιλίας του στη βουλή χαιρέτησε τον Σάντσεθ και τον Ιγκλέσιας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Ερεχόν αναφέρθηκε στον εντολοδόχο πρωθυπουργό ως «Σάντσεθ» και στον ηγέτη της Αριστεράς ως «Πάμπλο».  

PNV: Την Αποκάλυψη βλέπει η δεξιά

«Όλη η επιχειρηματολογία της δεξιάς εναντίον της κυβέρνησης αφορά σενάρια Αποκάλυψης», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του δεξιού κόμματος της Χώρας των Βάσκων Αϊτόρ Εστέμπαν, δηλώνοντας ότι όλοι οι βουλευτές του κόμματος θα ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης Σάντσεθ.

Η Τερουέλ Υπάρχει: Με το Σάντσεθ παρά τις ύβρεις και τις απειλές

Ο εκπρόσωπος του «Η Τερουέλ Υπάρχει» Αμάδο Γκοντέδ δήλωσε ότι ο βουλευτής του κόμματος Τομάς Γκουιτλάρτε θα ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης Σάντσεθ «παρά τις ύβρεις και τις απειλές» και ότι «η χρησιμοποίηση της λέξης «προδοσία» με τόση ευκολία και τόσες φόρες στη σειρά δεν είναι καλή».

ERC: Προσοχή στις ψηφοφορίες για να σχηματιστεί η κυβέρνηση Σάντσεθ

«Θα είμαστε πολύ προσεκτικοί στις ψηφοφορίες», προειδοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας (ERC) Γκαμπριέλ Ρουφιάν, δηλώνοντας ότι η ERC θα απέχει για να διευκολύνει το σχηματισμός της κυβέρνησης Σάντσεθ. Ο Ρουφιάν διακωμωδώντας τη εμφυλιοπολεμική ομιλία του Κασάδο και την κατάσταση στη Βενεζουέλα τόνισε ότι Κασάδο έχει φθάσει στο σημείο να ανακηρυχθεί «νόμιμος πρωθυπουργός της Ισπανίας και της Βενεζουέλας».

Η ERC πανηγύρισε και το γεγονός ότι στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναρτήθηκε η εκλογή και το προφίλ των Καταλανών ηγετών Τσαρλς Πουιζδεμόντ, Τόνι Κομίν και του προέδρου της ERC και φυλακισμένου ακόμη Οριόλ Χουνκέρας.  

Αριστερό EH Bildu: Θα διευκολύνουμε το σχηματισμό κυβέρνησης σοσιαλιστών – Αριστεράς

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του αριστερού κόμματος Χώρας των Βάσκων EH Bildu Μέρτσε Αϊθπουρούα τόνισε ότι «οι πέντε βουλευτές του EH Bildu θα απέχουν γιατί η βάση του κόμματος ψήφισε για να διευκολύνουν και όχι να εμποδίσουν το σχηματισμό της κυβέρνησης».

Οι βουλευτές όλων των κομμάτων χειροκρότησαν την νεαρή βουλευτίνα του αριστερού En Comu Podem της Καταλωνίας Αϊνα Βιδάλ, η οποία συμμετείχε στη συνεδρίαση παρά το γεγονός ότι κάνει χημειοθεραπεία. Μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο Ιγκλέσιας και βουλευτές και βουλευτίνες του Unidas Podemos προσέφεραν λουλούδια στην Βιδάλ.  

Καταλανική εθνικιστή δεξιά JxCat: ‘Όχι στον Σάντσεθ, αλλά θα… δούμε

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του δεξιού εθνικιστικού JxCat της Καταλωνίας Λάουρα Μποράς επιβεβαίωσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει κατά της κυβέρνησης και στη δεύτερη ψηφοφορία αφήνοντας όμως ανοικτή την προοπτική μιας συνεργασίας με την κυβέρνηση Σάντσεθ «εάν περάσει από τα λόγια στον διάλογο στην πράξη». Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας της η Μποράς παρέδωσε στον Σάντσεθ την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναγνωρίζει την εκλογή του Πουιζδεμόντ ως ευρωβουλευτή.

Λαϊκό Κόμμα: Όχι στον «αχυράνθρωπο» των… κομμουνιστών

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο χαρακτήρισε τον Σάντσεθ και όσους τον υποστηρίζουν «χούλιγκαν ακραίων απόψεων». «Σαντσεθ η μόνη πατρίδα σου είσαι εσύ ο ίδιος. Προτίμησες να γίνεις ο αχυράνθρωπος των αποσχιστών από το να γίνεις ένας άνθρωπος του κράτους. Δεν μπορείτε να κυβερνήσετε έχοντας εναντίον σας τη μισή Ισπανία. Θέλουμε να συμβιώσουμε μέσα στο πλαίσιο του νόμου και όχι σε μια Ισπανία της ναφθαλίνης», συμπλήρωσε ο Κασάδο, υποδηλώνοντας ότι «θέλουμε μια Ισπανία που να μην στρέφεται στους ταξικούς αγώνες και ούτε στις πάλη των φύλων». Για τον Κασάδο «η ασφαλιστική εταιρεία για την ψήφο εμπιστοσύνης στον Σάντσεθ λέγεται ΕΤΑ». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Κασάδο οι βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος φώναζαν επανειλημμένα «Ζήτω ο βασιλιάς, ζήτω ο βασιλιάς».

Φασίστες του Vox: Με τα τανκς εναντίον του πραξικοπήματος κομμουνιστών – σοσιαλιστών

Ο πρόεδρος των φασιστών του Vox Σαντιάγκο Αβασκάλ κατάγγειλε το «πραξικόπημα των κομμουνιστών και των σοσιαλιστών» που προσπαθούν να σχηματίσουν μια «παράνομη» κυβέρνηση που στηρίζεται «στην εκλογική απάτη και στο ψέμα» και «την έγκριση από την ΕΤΑ». Ο φασίστας του Vox κατήγγειλε «το γάμο του ψέματος με την προδοσία» και το Unidas Podemos ότι «έχει σχέσεις με δικτάτορες» και «θεοκράτες», όπως αυτούς του Ιράν, για να κλείσει την ομιλία του φωνάζοντας: «Ζήτω ο βασιλιάς ζήτω η Ισπανία».

Ο ευρωβουλευτής του Vox Έρμαν Τερτσκ ζήτησε την παρέμβαση του στρατού για να «σταματήσει το πραξικόπημα». «Αυτές τις ημέρες φαίνεται ότι όλοι οι συνένοχοι του Θαπατέρο, από τον Οτέγκι της ΕΤΑ έως τους κομμουνιστές Ιγκλέσιας και Γκαρθόν, κάνουν τα πάντα για να καταστήσουν αναπόφευκτη την εφαρμογή του άρθρου 8 για να διακόψουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μια ξεκάθαρη διαδικασία πραξικοπήματος που θα καταστρέψει την Ισπανία ως έθνος», έγραψε στο Twitter ο νοσταλγός του φασισμού Τερτσκ.  

Ο Ιγκλέσιας πάντως προειδοποίησε τον Κασάδο και τον Αβασκάλ ότι «αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο για την μοναρχία στην Ισπανία». «Εάν θέλετε να υπερασπιστείτε τη μοναρχία πρέπει να αποφεύγετε να ταυτιστεί με εσάς η μοναρχία. Κάτι ήξερε ο Χουάν Κάρλος, ο οποίος παρόλο που προερχόταν από εκεί που προερχόταν, για να επιβιώσει απομακρυνόταν από την θεσμική δεξιά».