ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Ο σκηνοθετημένος

Δυστυχώς η χώρα κυβερνάται από έναν σκηνοθετημένο πρωθυπουργό που δεν κάνει απολύτως τίποτα αν αυτό δεν ενισχύει την εικόνα του και αν δεν τον σκηνοθετήσουν οι επικοινωνιολόγοι του.

Και η δήθεν «άσκηση» με το ποδήλατο, την στιγμή που ο τόπος θρηνεί κάθε μέρα μια εκατόμβη νεκρών, σκηνοθετημένη είναι. Το ίδιο και η μετέπειτα «ανέμελη» αυτοκριτική του. Και τα δύο εντάσσονται στην ίδια στρατηγική της προβολής ενός  ηγέτη με μοντέρνο και δήθεν ανθρώπινο πρόσωπο.

Ουσιαστικά δηλαδή, η χώρα κυβερνάται από ένα επιτελείο αρίστων επικοινωνιολόγων που είναι ζυμωμένοι μέσα στο μάρκετινγκ της αγοράς και ξέρουν να «πουλάνε» το «προϊόν» τους με τον καλύτερο τρόπο.

Για παράδειγμα εντόπισαν αμέσως τους γελοίους μορφασμούς που μοιάζουν με τον Μίστερ Μπιν και τον σκηνοθέτησαν ως «γκόμενο». Είναι γνωστό το στημένο περιστατικό. Επίσης όλο το καλοκαίρι, αντί να προετοιμάσει τον τόπο και το δημόσιο σύστημα υγείας για την επερχόμενη τραγωδία, αυτός έβγαζε φωτογραφίες με μαγιό στις παραλίες. Επίσης γνωρίζουν την γενική ανεπάρκεια του και τον σκηνοθετούν ως στιβαρό ηγέτη και «Μωυσή» που παίρνει αποφάσεις και κάνει διαγγέλματα για να σώσει τον λαό του.

Πάνω απ’ όλα και από την πανδημία και τον θάνατο η εικόνα του ηγέτη. Ακόμα και όταν ξεσηκώνεται η γενική κατακραυγή πάλι βρίσκουν τον τρόπο. Τον σκηνοθετούν ως τον μοναδικό πολιτικό στον κόσμο που αναγνωρίζει τα «ανέμελα» λάθη του και κάνει αυτοκριτική.

Βεβαίως όλα αυτά δεν θα τα κατάφερναν αν δεν διέθεταν μια στρατευμένη δημοσιογραφία που γίνεται «βασιλικότερη του βασιλέως», έστω και αν εξευτελίζεται καθημερινά.

Από την άλλη, στο μέτωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικοινωνιακή μιζέρια και ανικανότητα. Εντάξει δεν γνωρίζουν το επικοινωνιακό μάρκετινγκ ανθρώπινων προϊόντων, όπως οι αστέρες της αγοράς. Ούτε και ελέγχουν την ενημέρωση της χώρας και δεν πρέπει να την ελέγχουν.

Ούτε και κανείς τους ζητά να συμπεριφέρονται με τον ίδιο επικοινωνιακό τρόπο που ξεπερνά και κάθε όριο θράσους και γελοιότητας και καμία σχέση δεν έχει με το ήθος της αριστεράς. Άλλωστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει ανάγκη από σκηνοθεσία και είναι γνωστό ότι μισεί τέτοιες μεθόδους.

Απλώς το μόνο που έχουν να κάνουν είναι τουλάχιστον να διαχειριστούν την αλήθεια με σύγχρονους τρόπους. Για παράδειγμα ότι απλώς ο Τσίπρας νοίκιασε άλλο εξοχικό και δεν μετακόμισε από την Κυψέλη στο Μπάντεν Μπάντεν των ..Λεγραινών(!) -που και αυτό δεν θαταν έγκλημα. Να μπορούν δηλαδή να εκφέρουν την αλήθεια χωρίς να μπερδεύεται η γλώσσα τους, να μην σκύβουν το κεφάλι και να μην απολογούνται. Επιτέλους να μην αμύνονται διαρκώς ακόμα και αν έχουν την αλήθεια με το μέρος τους!

Η κοινωνία είναι λαβωμένη βαριά από την οικονομική κρίση και την πανδημία. Και το χειρότερο απ’ όλα είναι βαθιά απογοητευμένη διότι, ενώ βιώνει ολοένα και περισσότερο το αυταρχικό πρόσωπο της δεξιάς, διαπιστώνει την απόλυτη κυριαρχία του χωρίς να βλέπει φως στο τούνελ.

Όχι κανείς δεν θέλει μια σκηνοθετημένη αριστερά. Αλλά τόσο δύσκολο είναι να κατανοηθεί επιτέλους ότι χάθηκαν οι εκλογές καθαρά επικοινωνιακά και όχι γιατί δεν δόθηκε ένα επίδομα πάρα πάνω; Ότι σήμερα δεν εισπράττουν πολιτικά την λαϊκή αγανάκτηση γιατί υστερούν επικοινωνιακά; Ότι οφείλουν επιτέλους να καταλάβουν πως ο λαός δεν «ξέρει» και δεν «καταλαβαίνει» και πως αν δεν ενημερώνεται σύγχρονα και σωστά και πάλι θα τους οδηγήσει στην ήττα; Κρίμα δεν είναι; Όχι για τους ίδιους. Για την αριστερά και την δημοκρατία ρε γαμώτο.-