ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Ο υπέροχος Γιάννης Αντετοκούνμπο

Είναι μια ιστορία θριάμβου και υποκρισίας. Ολόκληρη η Ελλάδα ζει στιγμές ενθουσιασμού μέσα σε μια γκρίζα πραγματικότητα χάρη στην Εθνική ομάδα μπάσκετ με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που έχει φτάσει στην κορυφή του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Απίστευτα ταλαντούχος, εντυπωσιακά εργατικός και ανθεκτικός, μαχητικός, αισιόδοξος, χαμογελαστός, ευαίσθητος, συγκινείται με τον εθνικό ύμνο και διαφημίζει την πατρίδα του/μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Δυο αδέλφια Αντετοκούμπο μπαινοβγαίνουν στο παρκέ και ετοιμάζεται και ο τρίτος.

Χαίρονται που είναι Έλληνες και το χαιρόμαστε κι εμείς. Πώς αλλιώς; Greek freak. Η καλύτερη διαφήμιση που θα μπορούσαμε να φανταστούμε! Και μάλιστα δωρεάν!

Η ελληνική κοινωνία τον λατρεύει και το πολιτικό σύστημα επίσης. Ακόμη και εκείνοι που όταν ψηφιζόταν, το 2010, ο νόμος Ραγκούση για την ιθαγένεια ήταν αντίθετοι. Ακόμη και ο Αδ. Γεωργιάδης που τον έλεγε Ακενοτούμπο. Ακόμη και η βαθιά δεξιά που αποστρέφεται τους μελαμψούς, πόσο μάλλον τους μαύρους. Για να αναφερθεί ο ναζιστής Μιχαλολιάκος, που τον είχε παρομοιάσει με «χιμπατζή». Ο Γιάννης έχει διαφημίσει την χώρα, που δυσφήμιζαν οι Χρυσαυγίτες.

Είναι μια άτυπη συμφωνία συσκότισης και λήθης. Κάνουν όλοι πως πάντα ήθελαν την ενσωμάτωση μεταναστών όπως τα αδέρφια Αντετοκούνμπο. Παριστάνουν τους υπερασπιστές της πολυπολιτισμικότητας, της διαφορετικότητας, της ανεκτικότητας. Αποσυνδέουν πονηρά τα push backs με τους δεύτερης γενιάς μετανάστες που πηγαίνουν στα ελληνικά σχολεία και κάνουν έναν αυθαίρετο διαχωρισμό ανάμεσα σε καλούς και λαθραίους αλλοδαπούς. 

Είναι όλα ψέματα. Ο Αντετοκούνμπο έχει βιώσει τον αποκλεισμό, τον ρατσισμό, τη γραφειοκρατική βία, την αβεβαιότητα, τις σαδιστικές καθυστερήσεις, πριν γίνει Ελληνας, πανηγυρικά, όταν ξεκίνησε μια θριαμβευτική αθλητική καριέρα.

Σαν αυτόν υπάρχουν πολλοί που ακόμη υποφέρουν για να αποκτήσουν ελληνικό διαβατήριο και φοβούνται την απέλαση. Μπορεί να είναι το ίδιο καλοσυνάτοι και αθώοι, αλλά να μην τους έχει εντοπίσει κάποιος σκάουτερ του NBA ή, ακόμη χειρότερα γι αυτούς, να μην παίζουν καν καλό μπάσκετ.