ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Πάλι «μετά θα λογαριαστούμε»;

Κατά την πρώτη κορύφωση της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, η αξιωματική αντιπολίτευση λάνσαρε το όπως αποδείχθηκε ελλιπούς στοχοθεσίας σύνθημα “Μετά θα λογαριαστούμε”. Προειδοποίηση ηχηρή, πολιτικά υποσχόμενη, επικοινωνιακά αποφασιστική. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να δώσει τα ρέστα του σε μια αταλάντευτη αντιπολιτευτική γραμμή με σκοπό άμεσες αλλαγές και όχι απλά επίταση του καταγγελτικού του λόγου, συνέχισε την μετεκλογική ομφαλοσκόπηση και το μεγάλο παζάρι των επερχόμενων συνεδριακών εσωκομματικών συσχετισμών.

Τώρα που ο Μητσοτάκης μαζεύει τις στάχτες στην πολιτική του τεφροδόχο, ο Τσίπρας τηρεί και πάλι ‘’υπεύθυνη στάση” ζητώντας συνεννόηση. Αυτή η επίδειξη…θεσμικής ιπποσύνης παραβλέπει μια βασική αρχή: όταν ένας στρατός έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του από τον στρατηγό του, οι άλλοι ηγήτορες έχουν την υποχρέωση να θέσουν θέμα ηγεσίας. Η χώρα, μέχρι να καταφτάσουν οι ενισχύσεις από το εξωτερικό, πάλεψε μόνη της, με τις αποψιλωμένες πυροσβεστικές δυνάμεις της  που έμοιαζαν με λόχους διαλυμένου τάγματος σε πανικό προ της επέλασης του εχθρού.

Το περιβόητο ‘’επιτελικό κράτος’’ αποδείχθηκε ξανά ένα κούφιο αφήγημα. Τη στιγμή που ακόμα και το ΚΙΝΑΛ θέτει θέμα παραίτησης κορυφαίων υπουργών, η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί της μετωπικής σύγκρουσης που απαιτεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της εκλογικής της βάσης, επιλέγει την πλαγιοκόπηση με αναμασημένες προτάσεις που όλοι γνωρίζουν ότι θα πέσουν στο κενό.

Αυτή τη στιγμή, το ζητούμενο είναι οι όποιες προτάσεις να βάλουν την κυβέρνηση στη γωνία και να την αναγκάσουν να απολογηθεί με τρόπο απτό και όχι επικοινωνιακό. Να παραγάγουν δηλαδή ανάλογο της καταστροφής πολιτικό κόστος, εφόσον φυσικά ο κ. Τσίπρας εννοεί πραγματικά ότι ο Μητσοτάκης φέρει ακέραια ευθύνη. Οι προτάσεις ανάκαμψης είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να αναγκάσεις τον πρωθυπουργό, που τρεις μέρες πριν την μεγάλη καταστροφή έβγαζε φωτογραφίες σαν τουρίστας σε καλοκαιρινό προορισμό, να απολογηθεί.

Αυτό είναι που προέχει εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαν στόχο οι δημοκρατικοί πολίτες που πίστεψαν στην «επιτελική» γλώσσα της μητσοτακικής κλίκας να κόψουν διά παντός τους δεσμούς με αυτή την δράκα ανικανότητας και αρχομανίας. 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ που υπέστη δυσανάλογα βαρύ κόστος από την καπήλευση της τραγωδίας στο Μάτι, τον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη του οποίου σύρονται στα δικαστήρια για την ίδια υπόθεση, τον ΣΥΡΙΖΑ που κλήθηκε να απολογηθεί για την αυθαίρετη δόμηση και τα ανύπαρκτα συστήματα πυρασφάλειας των τελευταίων 40 ετών, αυτό θα ήταν το ελάχιστο που θα περίμενε κανείς.

Ακολουθούν μερικές συγκεκριμένες προτάσεις που μεταφράζουν τις παραπάνω σκέψεις σε άμεση κοινοβουλευτική -κυρίως- δράση και απευθύνονται βασικά στην αξιωματική αντιπολίτευση:

  • Κάλεσμα συγκρότησης «Πράσινης Συμμαχίας» σε όλες τις κοινοβουλευτικές και εξωκοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις καθώς και υπερκομματικές προσωπικότητες με πρόταγμα τη διάσωση του τόπου από την περιβαλλοντική, οικολογική, ανθρωπιστική καταστροφή και την πρόταξη ενός πλαισίου ανάπτυξης που θα συμβαδίζει με τους Βιώσιμους Στόχους 2030 του ΟΗΕ.
  • Απαίτηση εκ νέου επεξεργασίας του νόμου για το Ελληνικό, της σύμβασης των Σκουριών και όλων των ισχυόντων περιβαλλοντοκτόνων νόμων. Δέσμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα αναστείλει όλες τις σχετικές άδειες όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση με σκοπό την επανεξέτασή τους. Έκφραση έμπρακτης συγγνώμης για την στήριξη των παραπάνω νόμων και την ανοχή σε παράνομες πρακτικές όσο κυβερνούσε.
  • Αίτημα προς την κυβέρνηση και την ηγεσία του δικαστικού σώματος για συγκρότηση Διεθνούς Ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ, της Ε.Ε. και των αρμόδιων οργάνων του ΟΗΕ προς ολιστική διερεύνηση των αιτίων της καταστροφής σε βάθος δεκαετιών.
  • Σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής στη Βουλή για την ad hoc διερεύνηση των ευθυνών της πολιτικής και επιχειρησιακής ηγεσίας σε όλα τα πύρινα μέτωπα του 2021.
  • Απαίτηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πιέσει για σοβαρή διερεύνηση και πραγματική στήριξη των πληγέντων ως βασικό προαπαιτούμενο για την στήριξη τυχόν δεύτερης πενταετίας της.
  • Διερεύνηση συγκρότησης κοινοβουλευτικής συμμαχίας για την κήρυξη ανένδοτου αγώνα ενόψει ψήφισης προϋπολογισμού με άξονα την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και των δομών υγείας.
  • Πρόταση νόμου για ακύρωση των προσλήψεων ιερέων και αστυνομικών και μετακύλισης των σχετικών δαπανών σε προσλήψεις πυροσβεστών και υγειονομικών.
  • Άμεση κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού και των κινημάτων σε αστικά κέντρα και την επαρχία για ανάληψη ευρέως φάσματος δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους πληγέντες (στο μοντέλο του 2010-2015), μαζικών δεντροφυτεύσεων, κινητοποίηση δικτύων για παροχή ευκαιριών κατάρτισης, επανακατάρτισης και σπουδαστικών υποτροφιών σε πληγέντες των πυρκαγιών με αιχμή την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και τις κατατείνουσες στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναπτυξιακές πρακτικές.