ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Πάρτε τους τις πατέντες

 

Η εμπλοκή που παρουσιάζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη με τα εμβόλια είναι μια τυπική σύγκρουση ανάμεσα στο δημόσιο συμφέρον και τις επιδιώξεις των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Οι φαρμακευτικές εταιρείες κυνηγάνε το κέρδος.  

Όταν πληρώνονται με δημόσιο χρήμα για να επιταχύνουν την έρευνα και την παραγωγή τους, είναι ευχαριστημένες -θησαυρίζουν άλλωστε από την εκτίναξη της μετοχής τους.  Όταν όμως βρίσκουν άλλους τρόπους να κερδοσκοπήσουν, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να αθετήσουν τις υποσχέσεις τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν αυτά. Είναι όμως η πρώτη φορά που η συμπεριφορά πανίσχυρων επιχειρηματικών ομίλων έρχεται σε σύγκρουση με την ανάγκη να επανέλθει η κανονικότητα στις κοινωνίες.

Ο μαζικός εμβολιασμός των πολιτών είναι κλειδί για να απαλλαγούμε από την πανδημία, η οποία θερίζει ανθρώπους, δοκιμάζει τα συστήματα Υγείας και καταστρέφει με τεράστια ταχύτητα τις οικονομίες. Αν οι φαρμακευτικές δεν θέλουν να ανταποκριθούν, πρέπει να τους αφαιρεθούν οι πατέντες, ώστε να υπάρξει μαζική παραγωγή εμβολίων.

Παρ’ όλο που το ζήτημα δεν έχει πάρει δημόσια τη διάσταση που θα έπρεπε, καθώς οι φαρμακευτικές έχουν ισχυρές προσβάσεις στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, πολλές κυβερνήσεις προβληματίζονται πλέον για το ζήτημα της πατέντας.

Στην Ελλάδα το θέμα έχει τεθεί ευθέως από τον καθηγητή Μόσιαλο και τον Τσίπρα.

Σχετικό ψήφισμα μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ, που ορίζει το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό, υιοθετήθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Παρ’ όλο που το ΕΛΚ ψήφισε υπέρ, οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. στο συμβούλιο Ντ. Μπακογιάννη και Γ. Κουμουτσάκος απείχαν από την ψηφοφορία.

Αυτό συνέβη επειδή στην Ελλάδα υπάρχει μια κυβέρνηση που προσκυνάει τα ιδιωτικά συμφέροντα όπου τα βρει.

Δεν είναι τυχαίες οι ειρωνείες με τις οποίες προσπέρασε στη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης το θέμα της πατέντας. Και αυτό δείχνει ότι μόνο με ισχυρή πίεση από τις κοινωνίες μπορεί να ξεσκαλώσει το θέμα του εμβολιασμού από τις πατέντες.