ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Πανδημία και κυβερνητικοί αυτοσχεδιασμοί

 

Το τελευταίο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ κάνει το αυτονόητο: αντιπαραθέτει τις κυβερνητικές διακηρύξεις για το άνοιγμα του τουρισμού με το τελικό τους αποτέλεσμα.

Η συνολική εικόνα αποδομεί πλήρως την επικοινωνιακή πολιτική τής κυβέρνησης: το άνοιγμα του τουρισμού προκάλεσε έκρηξη του κορωνοϊού και η έκρηξη αυτή αποκάλυψε την ανεπάρκεια του «επιτελικού κράτους».

Οι πύλες εισόδου της χώρας άνοιξαν με πρωτοφανείς αυτοσχεδιασμούς. Τα τεστ βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και προφανώς δεν γίνεται να διεξαχθούν μαζικά.

Η τακτική τής απόκρυψης κρουσμάτων, για να προστατευτούν τουριστικοί προορισμοί, έφερε τα lockdown προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή. Μέτρα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχουν ληφθεί και ο ιός χτυπά και εξουδετερώνει νοσοκομεία.

Με αντίστοιχα προβληματικό σχεδιασμό η κυβέρνηση οργανώνει και το άνοιγμα των σχολείων. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα πέρα από την υποχρεωτικότητα της μάσκας. Το ότι αρχικά σχεδίαζαν τις μάσκες να τις πληρώνουν καθηγητές και γονείς από την τσέπη τους είναι μόνο μία πλευρά του ζητήματος αυτού.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι αρνούνται να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο αραίωσης. Κι αυτό γιατί οι προσλήψεις εκπαιδευτικών και η εξεύρεση πρόσθετων αιθουσών δεν είναι μέσα στη λογική τους.

Αντιθέτως. Το υπουργείο έχει παγώσει τις προσλήψεις και, προκειμένου να μειώσει τις ανάγκες σε καθηγητές και να συγχωνεύσει σχολεία, έχει αυξήσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη σε 25. Και αρνείται να επανεξετάσει ακόμα κι αυτό.

Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση κάνει πίσω όταν το απαιτούν ισχυρά συμφέροντα, αδιαφορεί όμως όταν πρόκειται για το δημόσιο συμφέρον.

Η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος είναι πλέον αποκλειστικά στα χέρια της κοινωνίας. Ας το καταλάβουμε.