ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

 

Η υπόγεια αντιπαράθεση Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, οι δεύτερες σκέψεις για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, οι φατρίες και οι σκέψεις για κάλπες το Φθινόπωρο

Η “δροσερή πνοή Δημοκρατίας” που θα “αέριζε” τα Πανεπιστήμια μεταμφιεσμένη σε ένστολους αστυνομικούς, τελικά φαίνεται πως προκαλεί διχόνοια μεταξύ κορυφαίων υπουργών στην κυβέρνηση, σύγκρουση με φιλικά της ΜΜΕ και προϊδεάζει για πιθανότητα εκλογών το Φθινόπωρο.

Όλα αυτά προκύπτουν αβίαστα εξετάζοντας όσα συνέβησαν χθες, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ με  πληροφορίες ότι η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας εντός των ανωτάτων ιδρυμάτων δεν αναμένεται να γίνει ούτε το φθινόπωρο για λόγους που επίσημα διατυπώνονται ως «διεκπεραιωτικοί». Δηλαδή καθυστερήσεις στην πρόσληψη των απαιτούμενων αστυνομικών και ψυχολόγων. Ας δούμε τι έχει συμβεί και ποιο παρασκήνιο υπάρχει πίσω από αυτά.

Τσίπρας: “Θρασυδειλία και αστειότητες”

Καθώς η εν λόγω εφημερίδα είναι ως γνωστόν φιλοκυβερνητική, το δημοσίευμα προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και σχολιάστηκε έντονα στη Βουλή από τον Αλέξη Τσίπρα που κατηγόρησε την κυβέρνηση για θρασυδειλία και αστειότητες: “Πόσο αστείοι είναι τελικά; Η θρασυδειλία που έλεγα πριν δεν είναι μόνο ιδίωμα του κ. Μητσοτάκη, αλλά και στρατηγική της κυβέρνησης. Έρχεται και μας λέει ότι θα βάλει τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια -Τι έγινε τελικά; Γιατί δεν τη βάζει τη δημοκρατία και όχι την αστυνομία, όπως μας έλεγε;- και τώρα έρχονται να το πάρουν πίσω. Είναι πραγματικά αστείο αυτό που γίνεται. Για λόγους μόνο επικοινωνίας, για να υπερασπιστείτε ιδεοληψίες, για να χαϊδέψετε το συντηρητικό σας ακροατήριο, ορίζετε και ψηφίζετε νόμους, τους οποίους, όμως, δεν μπορείτε να εφαρμόσετε. Και αυτή είναι η αστειότητα και η προχειρότητα που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση”

Αποτέλεσμα ήταν η κυβέρνηση να αναδιπλωθεί και να βάλει τρεις υπουργούς να διαψεύσουν τόσο το δημοσίευμα (προκαλώντας πιθανές αντιδράσεις από την πλευρά της εφημερίδας) όσο και τον κ.Τσίπρα.

Ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι ήδη έχουν βγει επιτροπές ασφαλείας, και μάλιστα ορισμένα πανεπιστήμια έχουν ήδη κάνει διαγωνισμούς και έχουν δώσει τα σχέδια ασφαλείας. Πρόσθεσε  ότι οι συγκεκριμένες αστυνομικές δυνάμεις θα είναι άοπλες, και θα έχουν σταθερή παρουσία μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Είπε ότι πολλά πανεπιστήμια έχουν ζητήσει τις προδιαγραφές για να εφαρμοστεί το μετρό της κάρτας εισόδου για να μπαίνουν υπό έλεγχο οι φοιτητές και εκτίμησε ότι το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει από το Νοέμβριο και μετά.

Τέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έλαβε εντολή να “αδειάσει” τον Α.Τσίπρα, οπότε έκανε την εξής δήλωση:

“Ο κ. Τσίπρας μας έχει συνηθίσει στο να λαϊκίζει, να ψεύδεται και να δημαγωγεί. Το ίδιο έκανε και σήμερα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις και κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel. Παρ’ όλα αυτά ο κ.Τσίπρας πήγε στη Βουλή και τον κατήγγειλε ότι δεν προσήλθε να του απαντήσει και μάλιστα σε ερώτηση που αφορούσε την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, σε μια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές ετοιμάζονται να δώσουν τη μάχη των εισαγωγικών εξετάσεων. Η συζήτηση αυτή, με σεβασμό στην αγωνία των μαθητών και των οικογένειών τους, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθεί σε ουδέτερο χρόνο. Όσον αφορά δε στην εφαρμογή του νόμου για τη φύλαξη των ΑΕΙ, η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα αποδεικνύει για άλλη μια φορά, το μέγεθος της ανευθυνότητάς του. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τοποθετείται με τον πλέον επίσημο τρόπο, από το βήμα της Βουλής με βάση δημοσιεύματα, δίχως να μπει στον κόπο να διασταυρώσει στοιχειωδώς την ακρίβειά τουςΤον πληροφορούμε λοιπόν ότι τις επόμενες μέρες δημοσιεύεται η προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού φύλαξης των Πανεπιστημίων, που θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ. Αλλά η αλήθεια δεν ήταν ποτέ συμβατή με τον κ. Τσίπρα”. Μόνο που λέγοντας αυτά, η κ.Πελώνη “άδειασε” και ΤΑ ΝΕΑ.

Το παρασκήνιο

Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Ας τα δούμε λίγο πιο προσεκτικά:

Αρχικά να θυμίσουμε ότι ΤΑ ΝΕΑ ανήκουν πλέον στον κ.Βαγγέλη Μαρινάκη, προνομιακό συνομιλητή του κ.Μητσοτάκη. Αξίζει να θυμίσουμε επίσης ότι Κεραμέως και Χρυσοχοϊδης είναι από τους υπουργούς της κυβέρνησης με τη μικρότερη αποδοχή στις δημοσκοπήσεις.

Επιπλέον, τα χθεσινά δημοσιεύματα ήταν δύο κι όχι ένα. Το δεύτερο, του Βασίλη Λαμπρόπουλου, από τους έμπειρους αστυνομικούς συντάκτες που συνήθως γνωρίζει εκ των έσω όσα συμβαίνουν στα υψηλά κλιμάκια της αστυνομίας. Τι έγραψε;

“Στις χειμερινές καλένδες παραπέμπεται, σύμφωνα και με στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, η σύσταση της πανεπιστημιακής Αστυνομίας με την προβλεπόμενη συμμετοχή 1.000 άοπλων ένστολων. Παρότι η προκήρυξη για την πρόσληψή τους ήταν σχεδόν έτοιμη πριν από το Πάσχα, δεν υπήρξε καμιά περαιτέρω ενέργεια και με το δεδομένο ότι η διαδικασία επιλογής και εκπαίδευσης τους αναμενόταν να διαρκέσει τουλάχιστον πέντε μήνες, είναι προφανές ότι ο αρχικός σχεδιασμός για παρουσία τους στα ΑΕΙ από την αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς είναι ανεδαφικός. Ανώτατοι παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποδίδουν, μάλιστα, την καθυστέρηση στη μη έγκαιρη δημιουργία σχετικών υποδομών (όπως τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης) από το συναρμόδιο υπουργείο Παιδείας. Όπως διευκρινίζουν, «μόλις υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα κατασκευής των εν λόγω έργων, τότε θα γίνουν κινήσεις για την πρόσληψη των αστυνομικών και οι υπόλοιπες ενέργειες»

Χρυσοχοϊδης VS Κεραμέως

Το ρεπορτάζ μας προϊδεάζει για σύγκρουση Χρυσοχοϊδη-Κεραμέως. Ο υπουργός Προστασίας Πολίτη πετάει το μπαλάκι της ευθύνης στο Υπουργείο Παιδείας και το κατηγορεί για ασαφές χρονοδιάγραμμα στα έργα ασφαλείας που πρέπει να γίνουν. Και το ρεπορτάζ συνεχίζει με ερωτήματα για πιθανή ματαίωση του σχεδίου, μετά και από τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης που τσαλάκωσαν την εικόνα της αστυνομίας. Ερχεται λοιπόν η κ.Πελώνη, να διαψεύσει την εφημερίδα. Να θυμίσουμε όμως ότι η κ.Πελώνη επί σειρά ετών εργαζόταν και η ίδια στα ΝΕΑ, την εποχή που δημοσίευε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώματα εναντίον μελών της κυβέρνησης που τώρα υπηρετεί. Τότε, ασκούσε  σκληρή κριτική σε στελέχη της ΝΔ, όπως τον Αντώνη Σαμαρά, τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Μάκη Βορίδη, τον Βασίλη Οικονόμου, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά και άλλους υπουργούς και στελέχη της ΝΔ. Τώρα διαψεύδει την εφημερίδα που εργάστηκε και συναδέλφους της με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία στους τομείς τους. Γιατί;

Κλίμα γενικού αναβρασμού

Να θυμίσουμε επίσης ότι σε λίγο ξεκινούν οι Πανελλήνιες, από τις οποίες δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι θα “πεταχτούν” εκτός ΑΕΙ -και θα γίνουν “δώρο” σε κολέγια και άλλες ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην οποία Κεραμέως και Μητσοτάκης επιμένουν. Να θυμίσουμε ότι οι εκπαιδευτικοί βράζουν με τα απανωτά φάουλ Κεραμέως σε Υπηρεσιακά Συμβούλια, ηλεκτρονικές εκλογές-παρωδία, αξιολόγηση κλπ. Οι φοιτητές είναι έτοιμοι για νέο κύκλο συλλαλητηρίων μόλις ανοίξουν τα ΑΕΙ τον Σεπτέμβριο. Το ίδιο και οι μαθητές με τους γονείς. Παράλληλα, η εγκληματικότητα στη χώρα έχει χτυπήσει κόκκινο και η εικόνα της αστυνομίας είναι στα χειρότερά της, μετά από τις συγκρούσεις στη Νέα Σμύρνη και τις αυταρχικές έως τραμπούκικες συμπεριφορές αστυνομικών προς πολίτες την εποχή της καραντίνας. Όπως είπαμε εξάλλου, Χρυσοχοίδης και ιδίως Κεραμέως σπάνε ρεκόρ αρνητικών γνωμών στις δημοσκοπήσεις. Ας φανταστούμε τι έχουμε να δούμε εάν σε αυτό το κλίμα μπουν οι ένστολοι φύλακες στα Πανεπιστήμια τον Σεπτέμβριο.

Και “μάχη φατριών”

Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο. Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, το περιέγραψε ως εξής: “Η κυβερνητική αποσταθεροποίηση δεν κρύβεται. Η μάχη φατριών στο εσωτερικό της ΝΔ για την ταυτότητα του κόμματος (δηλαδή, πόσο ακροδεξιό, δεξιό και “αγοραίο” θα είναι), οδηγεί σε όξυνση του αυταρχισμού και προκαλεί κοινωνικό αναβρασμό, ειδικά στο χώρο της νεολαίας.  (Προς επίρρωση, εμείς να θυμίσουμε απλά τα βέλη που δέχεται όλο και συχνότερα τελευταία η κυβέρνηση, και ειδικά ο Πρωθυπουργός, από την Καραμανλική αλλά και από τη Σαμαρική πτέρυγα του κόμματός του)

Άρωμα εκλογών

Δια της απλής λογικής, αυτά οδηγούν σε ένα ενδεχόμενο: Η κυβέρνηση έχει στο μυαλό της ότι μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές το Φθινόπωρο και προσπαθεί να κλείσει μέτωπα. Οι υπουργοί της επίσης προσπαθούν να γλιτώσουν το μεγάλο “μαύρισμα” που βλέπουν να έρχεται και επιχειρούν ελιγμούς ώστε να ηρεμήσουν τα πράγματα, εν όψει πιθανών εκλογών. Ακόμα κι αν αυτοί οι ελιγμοί είναι του τύπου “δε φταίω εγώ, αυτός φταίει”. Από την άλλη βέβαια, ο Κ.Μητσοτάκης δεν θέλει να παραδεχθεί ότι έκανε “τσάμπα μαγκιές” (και) σε αυτό το θέμα, οπότε οι προσλήψεις θα προχωρήσουν άμεσα. Το πότε και τον αν, όμως, οι φρουροί αυτοί θα μπουν τελικά στα ιδρύματα, θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν το Φθινόπωρο σχετικά με τις εκλογές.

Μόνο οι αγώνες που δεν δώσαμε είναι χαμένοι

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι “μάχες” κερδίζονται ή χάνονται αφού δοθούν. Οι μεγάλες φοιτητικές και εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων μηνών για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και για πολλά ακόμα προβλήματα της εκπαίδευσης, η κοινωνική έκρηξη που δημιούργησε η αστυνομική παράνοια στη Νέα Σμύρνη και η τραμπούκικη συμπεριφορά  ορισμένων αστυνομικών σε άλλες υποθέσεις, δημιουργούν ένα κλίμα που εμποδίζει την κυβέρνηση να κάνει εύκολα ό,τι θέλει. Όταν η κοινωνία είναι απέναντι, καμιά κυβέρνηση δε μπορεί να την αγνοήσει.

alfavita