ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Παραδέχεται τώρα τις επαναπροωθήσεις ο Κουμουτσάκος

Εικόνα πλήρους σύγχυσης και διγλωσσίας δίνει το κυβερνητικό επιτελείο αναφορικά με τις πολύ σοβαρές καταγγελίες για τις παράνομες επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης προσφύγων στα σύνορα, οι οποίες δεν μένουν πια στα δημοσιεύματα του διεθνούς και ελληνικού τύπου, αλλά επιβεβαιώνονται από κυβερνήσεις κρατών, όπως η Γερμανία και η Δανία, που μετέχουν στη ναυτική δύναμη στο Αιγαίο, όπως και από τον επικεφαλής της FRONTEX Φαμπρίς Λετζέρι.

Η κυβέρνηση αρνούνταν κατηγορηματικά κάθε υπόνοια τέτοιων παράνομων επιχειρήσεων και επικαλούνταν αορίστως έρευνες, χωρίς βέβαια να τις παρουσιάσει. Κατηγορούσε μάλιστα τον Τύπο και βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι αναπαράγουν ψεύδη της τουρκικής προπαγάνδας, κατηγορία χυδαία και επικίνδυνη. Αίφνης το τροπάρι άλλαξε.

Απαντώντας στη δημοσιοποίηση καταγγελιών της γερμανικής κυβέρνησης (Γερμανική επιβεβαίωση για τις επαναπροωθήσεις), ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος (ΑΝΤ1) όχι μόνο δε διέψευσε τις κατηγορίες για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά εμμέσως πλην σαφώς τις υιοθέτησε.

Επικαλέστηκε διάφορες φαιδρές δικαιολογίες: για την «ασπίδα της Ευρώπης», για τα συγχαρητήρια που έδινε η ευρωπαϊκή ηγεσία στις αρχές Μαρτίου στον Έβρο (άλλη καθήλωση κι αυτή, λες και δεν έχουν υπάρξει από τότε νέα δεδομένα), και για την πιθανή σύνδεση της πανδημίας του κορονοϊού με το μεταναστευτικό και την ανάγκη να προστατευτεί η Ελλάδα.

Με πυροβολισμούς στον Έβρο, βία και παράνομες επαναπροωθήσεις; Επικίνδυνες αστειότητες που απευθύνονται στο ακροδεξιό ακροατήριο της κυβέρνησης και στα παπαγαλάκια της. Και άλλες φορές έχει επιχειρήσει παρόμοια σύνδεση προσφύγων και κορονοϊού ο κ. Κουμουτσάκος και έχει διαψευστεί πανηγυρικά.

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη σοβαρότητας του υπουργού και η ακροδεξιά επιχειρηματολογία του. Το πρόβλημα είναι ότι συνιστά επίσημη πολιτική της κυβέρνησης η παραβίαση του διεθνούς δικαίου στο προσφυγικό και ότι υπονομεύεται η αξιοπιστία της χώρας διεθνώς σε μια κρίσιμη στιγμή.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Κουμουτσάκου στον ANT1 (Από 20:48 – 20:53)

https://nkv.antenna.gr/templates/pages/player?cid=e7_c_o_rf_bwmm_e=&w=670&h=377