Παρακολούθηση Ανδρουλάκη: Το μπαλάκι των ευθυνών σε κυβέρνηση – ΕΥΠ ρίχνει η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών
“Κόκκινο” έχει χτυπήσει η ένταση κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται πως στη συνεδρίαση παρευρίσκονται ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος, αλλά και οι υπουργοί Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Πιερρακάκης και Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην αρχή της διαδικασίας ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αθανάσιος Μπούρας, ζήτησε από τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής να κλείσουν τα κινητά τους, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να αντιδρούν και το αίτημα να αποσύρεται.
Εν συνεχεία, σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε να αντιστραφούν οι όροι της διαδικασίας, κάτι στο οποίο αναγκάστηκε να συναινέσει και η κυβερνητική πλευρά.
Κάπως έτσι, αντί να πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες ς τοποθετήσεις των αξιωματούχων, ξεκίνησαν οι βουλευτές προκειμένου να θέσουν αναλυτικά τα προς διερεύνηση ζητήματα, όπως οι παρακολουθήσεις των δημοσιογράφων, Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη, όπως επίσης η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, επέρριψε σε κυβέρνηση και ΕΥΠ την ευθύνη για τον έλεγχο της Intellexa, καθώς ξεκαθάρισε πως η ανεξάρτητη Αρχή δεν έχει καμιά αρμοδιότητα για τον έλεγχο της εταιρείας. Πρόσθεσε δε πως μόλις σήμερα Παρασκευή, η ΑΔΑΕ ξεκίνησε να ασχολείται με την καταγγελία του Ν. Ανδρουλάκη.Τι αναφέρουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Σύμφωνα, με πληροφορίες ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στην τοποθέτησή του εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το ίδιο πρόσωπο που παρακολουθούσε τον Θ. Κουκάκη, αποπειράθηκε να παρακολουθήσει και τον Ν. Ανδρουλάκη.
«Πώς εξηγείται αλλιώς ότι μόλις ο κ. Κουκάκης αντιλαμβάνεται πως παρακολουθείται, να διακόπτεται η νόμιμη παρακολούθηση του και να ξεκινά η παρακολούθηση μέσω Predator;» αναρωτήθηκε με νόημα ο πρώην υπουργός.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έκανε αναφορά και στις αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Στ. Μαλιχούδη και πολιτών, ρωτώντας ευθέως τον διοικητή της ΕΥΠ: «Γιατί τους παρακολουθούσατε;».
Ένας άλλος εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Επιτροπή, ο Παύλος Πολάκης, κατηγόρησε -σύμφωνα με πληροφορίες- στην τοποθέτησή του τον Π. Κοντολέοντα πως εκείνος έχει εξασφαλίσει το Predator για την ΕΥΠ. «Εσύ το έχεις το Predator» ανέφερε και συμπλήρωσε πως ο Θ. Κουκάκης τέθηκε υπό παρακολούθηση γιατί ερευνούσε τα δάνεια των εφοπλιστών που διέγραψε σκανδαλωδώς η Τράπεζα Πειραιώς. «Από την εποχή του πατέρα Μητσοτάκη που ο Μαυρίκης έμπαινε με καμπαρντίνα στα καφάο, φτάσαμε στον υιό Μητσοτάκη με το Predator» πρόσθεσε ο αν. Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη δική του τοποθέτηση, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης -σύμφωνα με πληροφορίες- ρώτησε τον Π. Κοντολέοντα αν γνώριζε από την επαγγελματική του πορεία πριν την ΕΥΠ, τους ιδιοκτήτες της Intellexa, η οποία προμηθεύει το λογισμικό Predator.
Από τη μεριά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, υπενθυμισε τις καταγγελίες του Περισσού για παρακολούθηση των τηλεφώνων του, στηλιτεύοντας την αντιδραση των αρχών. «Όταν κάναμε την καταγγελία για παρακολούθηση των τηλεφώνων του Περισσού, η ΑΔΑΕ απάντησε ένα μήνα μετά ρωτώντας ποιο είναι το τηλέφωνο του Περισσού για να το ελέγξει!» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εκ μέρους του ΜέΡΑ25, η Σοφία Σακοράφα σημείωσε πως «δεν υπάρχει τεκμήριο αθωότητας σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει τεκμήριο ενοχής. Πρέπει να αποδείξετε ότι δεν έχετε το Predator».