ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Περιηγήσεις και φωτογραφήσεις

Σε όλες τις παραθαλάσσιες πόλεις των νησιών του Αιγαίου, μάλλον και του Ιονίου, τα πλοία του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού δένουν μέσα στα λιμάνια αυτών των πόλεων. Δένουν δίπλα στα επιβατηγά πλοία, στις ανεμότρατες, στις βάρκες, στα ιστιοφόρα και στα τουριστικά σκάφη. Συχνά οι δήμαρχοι των πόλεων διαμαρτύρονται γιατί, κυρίως, κατά τον απόπλου, τα καπναέριά τους ρυπαίνουν τις προκυμαίες και ζητάνε να δένουν εκτός των επιβατηγών λιμανιών. Κάνοντας βόλτα οι κάτοικοι κι οι επισκέπτες περνάνε από κοντά, οι δε επιβάτες των γιοτ απολαμβάνουν τον καφέ και το ποτό τους πλάι· γιατί τα καταστρώματα βρίσκονται στο ίδιο ύψος. Δηλαδή, τίποτα δεν είναι κρυφό. Σχεδόν όλοι μας έχουμε βγει φωτογραφίες στο λιμάνι και στο φόντο τους υπάρχουν αυτά τα πλοία. Ας μην αναφέρουμε ότι όλα είναι αποτυπωμένα στο διαδίκτυο.

Οπότε, με κάποια έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις προηγούμενες μέρες ότι συνελήφθη ο Νορβηγός φωτογράφος και σκηνοθέτης Κνουτ Μπράι, με την κατηγορία της κατασκοπίας. Γιατί φωτογράφιζε την είσοδο του λιμανιού της Μυτιλήνης και στις φωτογραφίες του απεικονίζονταν και πλοία του Λιμενικού. Ο κ. Kνουτ έρχεται στη Λέσβο περίπου 24 χρόνια, φωτογραφίζει το νησί, τον τόπο, τους ανθρώπους του και έχει εκδώσει τρία φωτογραφικά άλμπουμ με θέματα του νησιού.

Τη Δευτέρα απολογήθηκε και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση και με την υποχρέωση να ενημερώνει τις λιμενικές και αστυνομικές αρχές κάθε φορά που έρχεται ή φεύγει από την Ελλάδα. Είδα τις φωτογραφίες ενός ανθρώπου με χειροπέδες, έτσι προβλέπεται, σκυφτός, να οδηγείται για ανάκριση· τι να σκεφτόταν άραγες; Και μετά την ελευθέρωσή του, ένα γελαστό πρόσωπο, ανακουφισμένο. Με ένα βλέμμα χαρούμενο, ζωντανό. Πάλι αναρωτιέμαι· τι σκέφτεται τούτη τη φορά;

Στα πολύ παλιά χρόνια, μέσα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, δίπλα στο παλιό Δημαρχείο, λειτουργούσε, από τις αρχές του 17ου αιώνα, το πολεμικό ναυπηγείο του οθωμανικού στόλου. Λίγες δεκαετίες αργότερα, το ναυπηγείο εκσυγχρονίστηκε και για την ασφάλειά του περιτειχίστηκε ο χώρος όπου ο αρχιναύαρχος του στόλου, Χασάν πασάς Τζεζάερλη, «εγκατέστησεν εν αυτώ καρφοποιούς αθιγγάνους διά την κατασκευήν των πλοίων». Σε δύο επιδρομές ο ρωσικός στόλος, με αρχιναύαρχο τον Αλέξιο Ορλώφ, καίει πλοία που ήταν στο ναυπηγείο και οι Ρώσοι «απήλθον παραλαβόντες όλα τα εκεί ελλιμενισμένα πλοία, εν οις και τρία πολεμικά». Στις αρχές του επόμενου αιώνα τον χώρο του ναυπηγείου θέλησε να επισκεφθεί ο Γάλλος γιατρός Jean Giraudeau. Αλλά ως στρατιωτικός χώρος φυλασσόταν κι «οι φρουροί, που φοβήθηκαν μήπως θελήσουμε να μπούμε διά της βίας, έριξαν κατά πάνω μας ένα κοπάδι αγριόσκυλα», γράφει ο γιατρός.

Διαχρονικά οι φύλακες αγρυπνούν, οι περιηγήσεις κι οι φωτογραφήσεις ελέγχονται, παρ’ όλα αυτά καύσεις και βομβαρδισμοί γίνονται.

 

 συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας