Από πέρσι τον Μάιο, που ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το πρώτο lockdown ως προσωπική στρατηγική του νίκη, η δημόσια εικόνα της κυβέρνησης έχει κατρακυλήσει στα τάρταρα. Τελευταία, σε διάστημα λίγων εβδομάδων είχαμε την Ικαρία, τη «Μήδεια», τον Λιγνάδη, την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το απίστευτο θέατρο με τα «έξυπνα μέτρα».
Και πίσω από το επικοινωνιακό Βατερλώ προβάλλει μια απειλητική πραγματικότητα, με την εξουθένωση του ΕΣΥ και την αδυναμία ελέγχου των κρουσμάτων.
Η οικονομική κρίση είναι εξίσου σοβαρή απειλή. Η ύφεση αναθεωρείται συνεχώς προς τα πάνω, πράγμα που σημαίνει λουκέτα και έκρηξη της ανεργίας. Κάθε εβδομάδα παράτασης του lockdown σπρώχνει ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις στα όρια της απελπισίας, αφού η κρατική στήριξη παρέχεται με το σταγονόμετρο.
Κι ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό που θα συμβεί όταν τα μέτρα αρθούν, οι αναστολές συμβάσεων σταματήσουν και αρχίσουν οι απολύσεις.
Ή προσπαθεί, υπό την πίεση των καταστάσεων, να επιταχύνει τη νομοθέτηση προς όφελος των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων όσο ο κόσμος έχει το μυαλό του στην πανδημία.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα είχαμε αναστολή των κατεδαφίσεων για τα αυθαίρετα, υψηλότερα όρια για τις απευθείας αναθέσεις, άρση προστασίας στις περιοχές φυσικού κάλλους. Σιγά – σιγά ωριμάζουν και τα εργασιακά.
Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι η αυστηροποίηση του κωδικού 6 και η απειλή προστίμου θα αποθαρρύνει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Ο δεύτερος άξονας της κυβερνητικής πολιτικής είναι η πόλωση. Τα επικοινωνιακά πυρά της κυβέρνησης και της λίστας Πέτσα στρέφονται με απόγνωση στην εκστρατεία «ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την τρομοκρατία». Εταιρείες δημοσκοπήσεων βοηθούν υποβάλλοντας στους πολίτες παραπλανητικά ερωτήματα. Ο Χρυσοχοΐδης μελετά τα επόμενα επεισόδια αστυνομικής βίας εις βάρος της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Ανικανότητα, διαπλοκή και διαστρέβλωση. Αυτοί είναι οι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, που δείχνουν μια βαθύτατη περιφρόνηση προς την κοινωνία.
Κι αυτό η κοινωνία το συνειδητοποιεί. Και δεν θα το ανέχεται για πολύ ακόμα.