ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ, ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ

Γράφει ο Δημήτρης Λεοντής

 

Ο όρος πλύση εγκεφάλου (brainwashing) δεν υπήρχε πριν από το 1950. Αρχικά, σήμαινε καταναγκαστικές τεχνικές και μεθόδους για την αλλαγή ή τροποποίηση των πιστεύω ή συμπεριφορών ενός ή πολλών ατόμων, για πολιτικούς λόγους.

Ο έλεγχος του μυαλού (mind control) είναι ένας γενικός ορισμός για θεωρίες οι οποίες εισηγούνται ότι η σκέψη, η συμπεριφορά, τα συναισθήματα ή οι αποφάσεις μπορούν να αλλάξουν και να κατευθυνθούν από εξωτερικούς παράγοντες.

Η αναμόρφωση της σκέψης (thought reform) σημαίνει τη μετατροπή στη βασική στάση και τα πιστεύω ενός ατόμου από εξωτερικές πηγές και φαίνεται να σχετίζεται με την πλύση και τον έλεγχο εγκεφάλου.

Ο πειθαναγκασμός αποτελεί επιθετική στρατηγική για την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης (status quo) με την απειλή χρήσης βίας ή την περιορισμένη χρήση βίας, δηλαδή ο εξαναγκασμός κάποιου να υπακούσει με βία ή με άσκηση ψυχολογικής πίεσης.

Το θέμα του ελέγχου του εγκεφάλου παραμένει ανοιχτό και αμφιλεγόμενο όσον αφορά τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών, αλλά η πιθανότητα επηρεασμού των ανθρώπων από μεθόδους, όπως η διαφήμιση ή η διαφήμιση στα ΜΜΕ, η προπαγάνδα, οι δυναμικές των ομάδων, η πίεση συνομηλίκων κ.ά. είναι θέματα που έχει ερευνήσει η επιστήμη και είναι αδιαμφισβήτητο ότι συμβαίνουν.