ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Κόσμος

Ποιο είναι το κίνημα ANTIFA που στοχοποίησε ο Τραμπ (Photo | Video)

Από την πρώτη στιγμή που άρχισε ο αναβρασμός στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στην Μινεάπολη, ο Ντόναλντ Τραμπ στοχοποίησε μια ομάδα διαδηλωτών, οι οποίοι συμμετέχουν δυναμικά στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουν «βάλει φωτιά» σε ολόκληρη σχεδόν την Αμερική.

Πρόκειται για το κίνημα «ANTIFA», ήτοι τους ακτιβιστές εκείνους που αντιπαλεύουν σχεδόν όλα όσα έχει καταλήξει να υποστηρίζει ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του. Οι ANTIFA συγκρούονται με τον ρατσισμό, τον νεοναζισμό, την λευκή ανωτερότητα και κάθε είδους διάκριση, η οποία πλέον εντοπίζεται κάτω από τον μανδύα της ακροδεξιάς alt-right. H ιστορίαΑντιφασιστικά ακτιβιστικά κινήματα υπάρχουν ιστορικά από τη δεκαετία του 1930. Ωστόσο, οι ANTIFA περίπου όπως τους γνωρίζουμε σήμερα άρχισαν να μορφοποιούνται στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και αρχές του 1980, όταν το κίνημα του πανκ κλήθηκε να αντιμετωπίσει νεοναζιστικά μορφώματα στο εσωτερικό του, οπότε και σχηματοποιήθηκαν κάποιες ομάδες/οργανώσεις, όπως η Anti-Racist Action. Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετείται και το τραγούδι των Dead Kennedys «Νazi Punks [email protected] Off»

Μέχρι την άνοδο του Τραμπ στην εξουσία, το αντιφασιστικό κίνημα στις ΗΠΑ ήταν αρκετά χαλαρό, ωστόσο, η νομιμοποίηση που ο Τραμπ έδωσε σε ακροδεξιές φωνές (υποστηρίχθηκε ανοιχτά ακόμα και από μέλη της ΚουΚλουξΚλάν), επανενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά του κινήματος, το οποίο άρχισε να ξαναβγαίνει στους δρόμους και να συγκρούεται με τις διάφορες ομάδες λευκής ανωτερότητας που βγήκαν από το περιθώριο όπως τα σαλιγκάρια μετά από τη βροχή. 

Η μορφή

Φυσικά, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ο χώρος των ANTIFA κάθε άλλο παρά ομοιογενής είναι, καθώς επανδρώνεται από ανθρώπους που προέρχονται από διάφορες πολιτικές ιδεολογίες, αρχίζοντας από την σοσιαλδημοκρατική αριστερά και φθάνοντας μέχρι την αναρχία. Η συγκολλητική ουσία είναι η κοινή αντιπαλότητα με ακροδεξιούς, ρατσιστές και νεοναζί, ενώ κάποιες από τις ιδέες τους φαίνεται ότι επηρεάζουν και φιλελεύθερους πολίτες.

Η δράση των ANTIFA έχει ως βασικούς άξονες την παρενόχληση και ει δυνατόν διάλυση εκδηλώσεων ακροδεξιών οργανώσεων με αντιδιαδηλώσεις, αποκλεισμούς, διαρκή παρακολούθηση της δράσης ακροδεξιών εξτρεμιστικών οργανώσεων, αποκάλυψη ονομάτων και άλλων στοιχείων προβεβλημένων στελεχών της alt-right, διαδικτυακή παρενόχληση ακροδεξιών και γενικά να γίνεται δύσκολη η ζωή των ρατσιστών και ακροδεξιών.

Η βίαΩστόσο, η πίστη τους στην άμεση δράση τους κάνει να μην δειλιάζουν μπροστά στη βία, με αποτέλεσμα να καταγράφονται κάθε τόσο συγκρούσεις τους με ακροδεξιούς, που συχνά καταλήγουν αιματηρές, καταστροφές και συγκρούσεις με την αστυνομία. Μάλιστα, θεωρούν τη βία ως αυτοάμυνα μπροστά στον κίνδυνο των ακροδεξιών και νεοναζί, αλλά και ότι από τη στιγμή που ο δεξιός εξτρεμισμός είναι αποδεκτός και νόμιμος, το ίδιο θα πρέπει να είναι και ο αριστερός/αντιεξουσιαστικός.

Αν στα παραπάνω προστεθεί και η συγκρουσιακή διάθεσή τους με οιαδήποτε έκφραση αυταρχισμού και αντιδημοκρατικότητας (και ο Τραμπ έχει να επιδείξει πολλά τέτοια δείγματα…) γίνεται σαφές τόσο γιατί οι ANTIFA μοιάζουν να ενεργοποιήθηκαν με την προεδρία του, όσο και γιατί ο πρόεδρος των ΗΠΑ τους στοχοποιεί τόσο ανοιχτά.