ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Πολιτική Eπιχείρηση αποπροσανατολισμού από τις συστημικές δυνάμεις

Τους τελευταίους μήνες, εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει τη μεγάλη αντίφαση στο είδος και στα περιεχόμενα της ενημέρωσης. Ανάμεσα δηλαδή σ” αυτό που επιχειρούν να προβάλλουν ως «είδηση» τα συστημικά κέντρα σε αντίθεση με τα θέματα που απασχολούν τις δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας, της εργασίας σε τελική ανάλυση της κοινωνίας!

Όσοι στοιχειωδώς διατηρούν επαφή με την κοινωνική διεργασία, εύκολα και στις πιο απλές συζητήσεις, μπορούν να διακρίνουν την επαγγελματική, εργασιακή και κοινωνική ανασφάλεια που διαχέεται πλέον οριζόντια στο σύνολο της κοινωνίας!

Η εξαίρεση σ” αυτή τη διαπίστωση κοινωνικής διεργασίας, που πλέον καταγράφεται ακόμη και στα ευρήματα δημοκοπικών εταιρειών, είναι μικρή και άφορα «λίγους και ημέτερους» που με τη βοήθεια της κυβέρνησης διαχειρίζονται την κρίση ως ευκαιρία κερδοσκοπίας ,ανακατανομής μεριδίων αγοράς και ιδιοτελών τακτοποιήσεων!

Η ΝΔ στον ένα χρόνο κυβερνητικής θητείας, είναι δύσκολο πλέον να κρύψει όχι μόνο την ύφεση που δημιουργούν οι πολιτικές της, αλλά και το γεγονός ότι άφησε στον αυτόματο πιλότο της εγκατάλειψης τα μεσαία στρώματα , τις δυνάμεις της παραγωγής και της εργασίας!

Ακόμα και οι ελλιπείς υποσχέσεις της χάνονται στο κυκεώνα της γραφειοκρατίας και των τραπεζικών μεροληψιών!

Πολύ περισσότερο, οι αποσπασματικές πολιτικές της κάνουν διακριτό πλέον ότι πλήττουν το μεγάλο κοινωνικό στρώμα των δυνάμεων της επισφαλούς εργασίας (precariato).

Η ανεργία δραματικά διογκώνεται! Με άλλοθι την αναγκαία χρήση της τεχνολογίας και στο όνομα της κρίσης, με πράξεις και παραλείψεις διαμορφώνεται ένας νέος εργασιακός μεσαίωνας χωρίς ωράρια, κανόνες, μισθολογικές ρήτρες με κοινωνική ασφάλεια κτλ.

Το επιτελικό κράτος γίνεται πλέον συνώνυμο του κράτους – λάφυρο για λίγους και ημέτερους. Η χώρα βαδίζει χωρίς πυξίδα επιλέγοντας τη στρατηγική του δεδομένου και άνευ όρων πειθαρχημένου μεγέθους σε μια εποχή γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών ανακατατάξεων όπου εκ των πραγμάτων θα έπρεπε να πρυτανεύει η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με εθνική συνεννόηση…

Ενώ τα προηγούμενα είναι ενδεικτικά παραδείγματα των συζητήσεων και αγωνιών που διαχέονται στους πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας , τα συστημικά κέντρα με επίμονο τρόπο επιχειρούν να επιβάλλουν άλλη ατζέντα ενημέρωσης, πολιτικά στοχευμένη, κοινωνικά αναντίστοιχη!

Δημιουργούν και προβάλλουν θέματα που κοινωνικά και πολιτικά κρίθηκαν! Ανασύρουν “αποθηκευμένο” – άραγε γιατί τώρα – υλικό σκοτεινών διαδρομών , με παραχαράξεις και υποκλοπές , προκειμένου να επιβάλλουν στην κοινή γνώμη μια εικόνα βούρκου και απαξίωσης και για την πολιτική αλλά πολύ περισσότερο για τον κύριο εκφραστή της μεγάλης προοδευτικής παράταξης τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Το ζητούμενο τους πλέον δεν περιορίζεται στη μονομέρεια της ενημέρωσης και στην προπαγάνδα στήριξης επιλογών της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη!

Τα συστημικά κέντρα διαβλέπουν ότι σύντομα η κοινωνική ρευστότητα που δημιουργούν οι κυβερνητικές πολιτικές , θα μετατρέπεται σε πολιτική αμφισβήτηση! Γι’ αυτό και επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα ανάχωμα αποτροπής του κοινωνικού προσανατολισμού σε εναλλακτικές πολιτικές , που θα στηρίζονται από μια άλλη προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία!

Θέλουν να δημιουργήσουν εμπόδια στη θετική ανταπόκριση που βρίσκουν οι πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα και όλων των στελεχών για την επανασύνδεση των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τα παραγωγικά στρώματα που διατάραξε η μνημονιακή περίοδος !

Η λύση που προκρίνουν οι συστημικές δυνάμεις -παλιά και δοκιμασμένη και από την οικογένεια Μητσοτάκη με Ανδρέα Παπανδρέου- είναι το εγχείρημα συκοφάντησης της πολιτικής δύναμης που εν δυνάμει εξελίσσεται σε κορμό της προοδευτικής παράταξης μέσα από τη συνάντηση των δυνάμεων της πληθυντικής – κυβερνώσας αριστεράς με την πλατιά κοινωνική και παραγωγική πλειοψηφία!

Θέλουν να αποτρέψουν μια εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση με πολιτική και προγραμματική ενότητα, που είναι σε αναμέτρηση με τις επιδιώξεις συμφερόντων που σήμερα η κυβέρνηση υπηρετεί.

Τα προηγούμενα καθιστούν σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και γενικότερα η προοδευτική παράταξη, καλείται με πανστρατιά στελεχών και δράσεων ,με πολύπλευρες πρωτοβουλίες, να επιβάλλει ατζέντα πολιτικού διαλόγου και αντιπαράθεσης για τα υπαρκτά προβλήματα της πραγματικής οικονομίας της κοινωνίας και της χώρας.

Το περιβάλλον του βούρκου, ποινικοποίησης και της λάσπης που επιχειρούν να επιβάλλουν οι συστημικές δυνάμεις προσφέροντας σωσίβιο στις διχαστικές πολιτικές της ΝΔ πρέπει να επιστρέψει ηττημένο στους εμπνευστές του.

Οι ιδέες της αριστεράς και του Σοσιαλισμού, μετά τα αποτελέσματα της διχαστικής διαχείρισης της κρίσης από τις συστημικές δυνάμεις, επανέρχονται επίκαιρες, δίνοντας διέξοδο στην ανάπτυξη και την εργασία με συνοχή, αλληλεγγύη και πρόσβαση των πολιτών στα κοινωνικά αγαθά.

Τοσχέδιο τους να οδηγήσουν την κοινωνική δυσαρέσκεια σε ελεγχόμενους δορυφορικούς σχηματισμούς η στην παραίτηση δεν θα περάσει!

* Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία