ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Πολύ λίγα, πολύ αργά, κύριε Τσιόδρα

 

Κάθε ενημέρωση από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, για την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών, είναι χρήσιμη. Ο επικεφαλής της επιτροπής των ειδικών που συμβουλεύει το υπουργείο Υγείας έχει υψηλό επιστημονικό κύρος, ανιδιοτέλεια, πειθώ και ενσυναίσθηση. Γι αυτό και η απόσυρσή του από το προσκήνιο στοίχισε.

Η επιστράτευσή του την ώρα που δεν κρύβεται πια η αποτυχία του προγράμματος εμβολιασμών και ενώ το σύστημα δημόσιας υγείας πιέζεται ήδη στη βόρεια Ελλάδα έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και έχει εκ των πραγμάτων περιορισμένη δυναμική.

Γιατί όσα είπε ο Σ. Τσιόδρας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη θριαμβολογία του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής πριν από λίγες μέρες. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν αναγνώρισε κανένα λάθος και δεν ανέλαβε καμία ευθύνη, ενώ ο καθηγητής εμφανίστηκε για να χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου.

Απέφυγε να αναφερθεί στις βαθιές αιτίες της αποτυχίας (η κατάσταση στα ΜΜΜ παραμένει ανεξέλεγκτη, τα σχολεία άνοιξαν όπως έκλεισαν χωρίς καμία προετοιμασία, η χαλάρωση των μέτρων αποφασίστηκε πρόωρα, η δαιμονοποίηση των αντιεμβολιαστών ενίσχυσε τις αντιστάσεις τους κοκ). Και δεν πρότεινε τίποτα πέρα από την επίκληση της ατομικής ευθύνης.

Επομένως, στόχος της παρέμβασής του ήταν να εκφοβίσει τους ανεμβολίαστους και να αναδείξει τα οφέλη του εμβολιασμού.

Προφανώς αυτή η προσέγγιση δεν είναι ικανή να ανατρέψει την κακή εικόνα. 

Πολύ περισσότερο όταν η δική του ηπιότητα ακυρώθηκε λίγες ώρες μετά από την εξαλλοσύνη του υπουργού Ανάπτυξης και αντιπροέδρου της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη (στο Kontra):

«Προσωπικά, κουράστηκα. Δεν θέλεις κύριε να εμβολιαστείς; Μη σώσεις! Τέρμα! Πάμε παρακάτω, η ζωή συνεχίζεται. Όποιος εμβολιαστεί! Τέρμα! Δεν μπορώ να ασχοληθώ άλλο! Κουράστηκα! Δεν υπάρχει, να κάνει το κράτος, κάτι παραπάνω σε αυτό το θέμα. Τα έχει κάνει όλα!».

Αν κουράστηκε ο Αδ. Γεωργιάδης, τι νόημα έχει η συζήτηση για την πρόληψη, την ενίσχυση του ΕΣΥ, την ενημέρωση των πολιτών και την αντιμετώπιση των επιφυλάξεων όσων διστάζουν να εμβολιαστούν…

Χρειάζονται πολλοί Τσιόδρες για να καλύψουν το θόρυβο που παράγει ένας Γεωργιάδης. Και δεν υπάρχουν ή δεν είναι διαθέσιμοι.