ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Πού είναι τα εμβόλια;

 

(ή το χειρότερο σενάριο για την οικονομία)

 

Τελικά τα 2 εκατομμύρια εμβόλια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου έγιναν μόλις 300.000, αριθμός που δεν φτάνει ούτε για τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία. Και μετά; Πότε θα έρθουν οι επόμενες δόσεις; Και πόσες θα είναι; Κάτι για κάποιο κενό στην παραγωγή και τις συμφωνίες της Ε.Ε. ψέλλισε χθες ο Κ. Μητσοτάκης. Που σημαίνει τι για τις επόμενες παραδόσεις; Η κυβέρνηση ασφαλώς και πρέπει να δεσμευτεί σε πρόγραμμα παραλαβών εμβολίων. Αν δεν ξέρει ακόμη, τη βάψαμε – στην κυριολεξία… Διότι όλοι μιλούν πλέον για χαμένο πρώτο τρίμηνο για την οικονομία. Αν δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Μαΐου οι διπλοί εμβολιασμοί τουλάχιστον για τα 2,5 εκατομμύρια των πλέον ευάλωτων συμπατριωτών μας, μάλλον ο Χρ. Σταϊκούρας θα πρέπει να αρχίσει από τώρα να μετράει ύφεση και όχι ανάπτυξη.

Πρακτικά ο μη εμβολιασμός τουλάχιστον του 40% με 50% πληθυσμού, τουλάχιστον, μέχρι τα τέλη Ιουνίου σημαίνει τουρισμός γιοκ και για το 2021. Και όλα τα σχετικά επαγγέλματα και επιχειρηματικές δραστηριότητες θα βρεθούν για δεύτερη χρονιά στα Τάρταρα.  Άρα και ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε είναι στον αέρα αν δεν υπάρξουν εμβόλια σε ικανό αριθμό. Και είναι προφανές ότι μετά το αρχικό φιάσκο, πρωθυπουργός και υπ. Υγείας αποφεύγουν να δεσμευτούν πλέον σε ακριβές πρόγραμμα εφοδιασμού με εμβόλια. Βεβαίως, έχουμε εμβολιαστικά κέντρα μέσω φαρμακείων και ΚΕΠ.

Η πορεία της οικονομίας εξαρτάται 100% από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών. Η κυβέρνηση αποδεικνύεται μέχρι στιγμής σ’ αυτό το κρισιμότατο θέμα τραγικά… λίγη. Μόνο που δεν εξαρτάται κυρίως η οικονομία από την κυβερνητική αναποτελεσματικότητα. Εξαρτάται και η ζωή πολλών χιλιάδων ανθρώπων…