ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΝΗΣΙΩΝ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Του Θεόδωρου Μονοκρούσου

 

Το κείμενο που ακολουθεί επιχειρεί να προβλέψει τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός τόσο του 70% όσο και του 80% του πληθυσμού, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ανοσία απέναντι στον Covid-19 στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Για την ιστορία παραθέτουμε τις έως τώρα επίσημες κυβερνητικές προβλέψεις:

 πρόβλεψη: Στις 11 Ιανουαρίου 2021 ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Ταραντίλης δήλωσε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να τηρηθεί το αρχικό πλάνο και να επιτευχθεί ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού και άρα η ανοσία έως τον Ιούνιο».

Παρά τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα στις 30 Ιουνίου ήταν 36,4%, δηλαδή οι μισοί από αυτούς που είχαν προβλεφθεί.

2η πρόβλεψη: Στις 27 Μαίου 2021 ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ανακοινώνει ότι «εντός του Ιουλίου -έως πρώτες ημέρες Αυγούστου- θα έχει εμβολιαστεί το 70%»

Και πάλι, παρά τις κυβερνητικές προβλέψεις οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στις 31 Ιουλίου ήταν 49,7% και στις 10 Αυγούστου μόλις 52%.

Η εκτίμηση των λόγων αποτυχίας πραγματοποίησης και των δύο επίσημων προβλέψεων δεν αποτελεί αντικείμενο του παρόντος κειμένου.

Στις 28 Ιουνίου 2021 η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίδου ανακοινώνει επίσημα ότι « η Δ μετάλλαξη έχει υψώσει ακόμη περισσότερο το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία και υπολογίζεται από επιστήμονες ότι ξεπερνά το 80%».

Η δήλωση αυτή έθεσε επί της ουσίας και την αλλαγή του στόχου από 70% σε 80% του εμβολιασμένου πληθυσμού προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσία.

ΕΛΛΑΔΑ

Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος,  καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας τόσο στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) όσο και στην Ιατρική Σχολή του Imperial College London,  και ταυτόχρονα, με απόφαση του Πρωθυπουργού κου Μητσοτάκη, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για θέματα που αφορούν την πανδημία Covid-19, στις 11 Αυγούστου 2021 εκτιμούσε με βάση τα δεδομένα του χρονικού διαστήματος από 11 Ιανουαρίου 2021 έως και 11 Αυγούστου 2021 ότι:

Κατά μέσο όρο ολοκληρώνονταν περίπου 25.646 εμβολιασμοί ανά ημέρα.

Την 1η Οκτωβρίου η εμβολιαστική κάλυψη θα είναι 65% και την 1η Νοεμβρίου θα είναι 72%

Με βάση τον τρόπο υπολογισμού του κ. Μόσιαλου, εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα θα έχουμε:

70% στις 21 Οκτωβρίου

και 80% την 1η Δεκεμβρίου 2021.

Πρόβλεψη του συντάκτη του κειμένου:

Σε μεγάλα χρονικά διαστήματα, διαφορετικοί παράγοντες επιδρούν με διαφορετικό τρόπο και ένταση στις επιμέρους χρονικές περιόδους των διαστημάτων αυτών. Συγκεκριμένα, για την καλοκαιρινή περίοδο που έχουμε διανύσει έως τώρα (από 4/6/21 έως και 11/8/21), στο διάστημα από 4 Ιουνίου έως και 27 Ιουλίου αντιστοιχούν 50.749 ολοκληρώσεις εμβολιασμών ανά ημέρα ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα, από 28 Ιουλίου έως και 11 Αυγούστου, αντιστοιχούν 29.865 ολοκληρώσεις εμβολιασμών ανά ημέρα.

Η μεγάλη πτώση της ολοκλήρωσης εμβολιασμών ανά ημέρα (μείωση κατά 41,2%) αποδεικνύει ακριβώς την επίδραση με διαφορετικό τρόπο και ένταση των ποικίλλων παραγόντων που συνέτρεχαν τα δύο διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Δεν παύει όμως να ισχύει ότι όσο πιο πρόσφατο είναι το χρονικό διάστημα που εξετάζουμε τόσο πιο αξιόπιστες είναι και οι εκτιμήσεις. Για τον λόγο αυτό επιλέγουμε να επεξεργαστούμε με βάση τα δεδομένα του τελευταίου 15θημέρου, δηλ. από 27 Ιουλίου έως και 11 Αυγούστου.  ΟΙ εκτιμήσεις παρουσιάζονται στον παρακάτω Πίνακα 1.

Τα στοιχεία που παρατίθενται σε όλους τους πίνακες αποτελούν επεξεργασία δεδομένων από την επίσημη σελίδα emvolio.gov.g

Πίνακας 1.: Εκτίμηση εμβολιαστικής κάλυψης Ελλάδας στο 70% και
στο 80% του πληθυσμού:

ΝΗΣΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ:

Καταρχήν θα πρέπει να αναφέρουμε την μεγάλη μείωση της ολοκλήρωσης εμβολιασμών μεταξύ των δύο διαδοχικών χρονικών διαστημάτων του καλοκαιριού, δηλ. μεταξύ του διαστήματος 4/6/21 έως και 27/7/21  και του επόμενου διαστήματος 28/7/21 έως και 11/8/21. 

Οι διαφορές παρουσιάζονται κατά νησί στον παρακάτω Πίνακα 2.:

Πίνακας 2.: Ολοκλήρωση εμβολιασμών κατά Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

*Η Π.Ε. Ικαρίας εμφανίζει το παράδοξο της ιδιαίτερα μεγάλης πτώσης του αριθμού των εμβολιασμών, πράγμα το οποίο αποτυπώνεται και στην ημερομηνία της εμβολιαστικής κάλυψης στον επόμενο Πίνακα.

Με βάση τα δεδομένα του τελευταίου 15θημέρου (27 Ιουλίου έως και 11 Αυγούστου) οι εκτιμήσεις για την χρονολογική ολοκλήρωση των εμβολιασμών κατά περιφερειακή ενότητα παρουσιάζονται στον παρακάτω Πίνακα 3.:

Πίνακας 3.: Εκτίμηση εμβολιαστικής κάλυψης κατά Περιφερειακή Ενότητα στο 70% και

στο 80% του τοπικού πληθυσμού:

 

Για την Ελλάδα:

  1. Οι ημερομηνίες εμβολιαστικής κάλυψης του 70% που προέβλεπε το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης «Ελευθερία» τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη εκδοχή του έχουν ήδη ξεπεραστεί από την πραγματικότητα.
  2. Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα η εμβολιαστική κάλυψη 70% θα επιτευχθεί μετά το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου και του 80% μετά το πρώτο 15θήμερο του Νοεμβρίου .

Για τα νησιά του Β. Αιγαίου:

  1. Ο σχεδιασμός για covid free νησιά στις αρχές του καλοκαιριού έχει ήδη αποτύχει μιας και στην κορυφή της τουριστικής περιόδου η εμβολιαστική κάλυψη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου καταγράφεται στις 11 Αυγούστου στο 50,5%

Με άλλα λόγια, το Β.Αιγαίο (δεν έχει ερευνηθεί για τα νησιά των άλλων Νησιωτικών Περιφερειών) στο χρονικό διάστημα της τουριστικής περιόδου παρέμεινε απροστάτευτο.

  1. Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα μόνον η Π.Ε. Χίου ενδέχεται να έχει εμβολιαστική κάλυψη 70% στο τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, με τις υπόλοιπες Π.Ε. να το επιτυγχάνουν από τον Οκτώβριο και μετά.