ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Γράφει ο Δημήτρης Λεοντής

Προλήψεις είναι οι ανορθολογικές και σκοταδιστικές αντιλήψεις που αναζητούν την αιτιότητα σε άλογες (χωρίς λογική) και υπερφυσικές δυνάμεις.

Προκαταλήψεις είναι οι πεποιθήσεις εκείνες που δεν στηρίζονται σε λογική επιχειρηματολογία προς την οποία μάλιστα και αντιπαρατίθενται ανυποχώρητα. Εκλαμβάνονται ως μια γνώμη ή ένα σύνολο γνωμών ή ακόμα και ως ολόκληρη θεωρία η οποία έχει σχηματιστεί κατά έναν μη επιστημονικό τρόπο κοινώς αποδεκτό, αλλά και τοποθετήσεις που περιλαμβάνουν συναισθήματα όπως η περιφρόνηση και η απέχθεια.

Οι προλήψεις σε σχέση με τις προκαταλήψεις είναι ήπιας μορφής, συνοδεύονται από ξόρκια για εκτροπή του κακού και δεν θίγουν τρίτα πρόσωπα, όπως η συνάντηση ενός μαύρου γάτου, το χτύπημα του ξύλου ή το έξω από εδώ στο άκουσμα της λέξης διάβολος κλπ

Οι παιδικές ιδιαίτερα εμπειρίες που ποικίλλουν από τόπο σε τόπο και από εποχή σε εποχή, ανάλογα με το οικογενειακό περιβάλλον και το κοινωνικό περίγυρο διαμορφώνουν και προσδιορίζουν την ένταση του φαινομένου της προκατάληψης. Η συνεχής επανάληψη προκαλεί στερεότυπα που δεν αποβάλλονται εύκολα από τον αποδέκτη της. Οι δοξασίες, οι θρησκοληψίες, οι δεισιδαιμονίες, οι μεταφυσικές πεποιθήσεις, ο ψυχισμός, οι φυλετικές διακρίσεις κ.ά. συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των πολλών γενεσιουργών αιτιών που ευνοούν τις προκαταλήψεις και κατ’ επέκταση τον ρατσισμό.