ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Προτάσεις της δημοτικής παράταξης ΠΥΞΙΔΑ, για την έκτακτη κατάσταση που ζούμε

 

Η κατάσταση στη Μυτιλήνη είναι, εδώ και μέρες, εκτός ελέγχου. Υπάρχει τεράστια ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση με 13000 ανθρώπους στη μέση του πουθενά, χωρίς επάρκεια φαγητού και νερού, χωρίς τουαλέτες, χωρίς καμιά δυνατότητα να πλυθούν! Τα διαγνωσμένα θετικά κρούσματα κορωναϊού στον προσφυγικό πληθυσμό είναι άφαντα! Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη με έντονο το αίσθημα ανασφάλειας και αγωνίας για όσα συμβαίνουν.Η μόνη επάρκεια αυτή την στιγμή είναι σε δυνάμεις καταστολής, οι οποίες έπιασαν αμέσως δουλειά, αφ` ενός τρομοκρατώντας και σκορπίζοντας τον προσφυγικό πληθυσμό σε λαγκάδια και κορφές και αφ` εταίρου χτυπώντας αναίτια την ειρηνική διαδήλωση αλληλέγγυων συλλογικοτήτων κατοίκων στην Επάνω σκάλα.

Αρχικά ο κύριος Πέτσας μας διαμήνυσε ότι «δεν θα φύγει κανείς από τη Λέσβο», και στη συνέχεια μας ενημέρωσε περί «ανταπόκρισης από την τοπική αυτοδιοίκηση», για την στέγαση των προσφύγων και μεσοπρόθεσμα για τη δημιουργία κλειστής ελεγχόμενης δομής.

θα μας ενημερώσει ο κύριος Κύτελης αν ισχύουν αυτά που ανέφερε ο κύριος Πέτσας; Γιατί άλλα μας έλεγε μέχρι χθες!

Και επειδή όπως γνωρίζουμεόλοι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», ως υπεύθυνη δημοτική παράταξη ζητάμε:

  • τη μείωση του προσφυγικού πληθυσμού στο νησί.Να ξεκινήσει άμεσα η αποσυμφόρηση, με πρώτο βήμα την άμεση μεταφορά περίπου 5.000 προσφύγων που έχουν νομική δυνατότητα μετακίνησης και στη συνέχεια των υπολοίπων.
  • να στελεχωθεί το νέο γραφείο εξέτασης αιτημάτων ασύλου με επαρκές προσωπικό, ώστε η διαδικασία να προχωρά γρήγορα και σωστά.
  • να μην δημιουργηθεί ξανά το όνειδος του καταυλισμού της Μόριας ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι να συνέλθουν από την τεράστια επιβάρυνση που υπέστησαν.
  • όχι σε κλειστές δομές-φυλακές! Ένα κέντρο ταυτοποίησης και φιλοξενίας μικρού αριθμού μεταναστών και προσφύγων με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
  • να δημιουργηθούν δομές υγείας για τους αιτούντες άσυλο για να έχουν, κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, ώστε να μην επιβαρύνεται το νοσοκομείο της πόλης, να γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί κλπ

 

Τέλος καλούμε για μια ακόμη φορά τους τοπικούς άρχοντες να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους απέναντι στους πολύπαθους πολίτες αυτού του τόπου.Να απαιτήσουν και να επιβάλουν την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού. Αν κρίνουμε από την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα με την οποία μεταφέρθηκαν τα 400 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, υπάρχουν λύσεις και το μόνο που λείπει είναι η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και η αποφασιστικότητα των τοπικών αρχόντων!

 

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Ανδρεαδέλλη Βασιλική

Ζερβού Μαρία

Μαλλιαρός Δημήτρης

Χιωτέλλη Εριφύλη