ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Πτωχευτικός Νόμος: Ατίμα τὸν πατέρα σου καὶ τὴν μητέρα σου, ἵνα εὖ σοι γένηται

 

Είναι ωραία να στα λένε κατάμουτρα. Σαφώς εντιμότερη η κυνικότητα από το να σου δείχνουν τη δύση και να σου λένε δες τι ωραία μέρα ανατέλλει. Κι εδώ τελειώνουν τα καλά νέα.

Με την ψήφιση του Πτωχευτικού νόμου, ο πρωθυπουργός είπε: Αν ο πατέρας σου δεν ήταν σε θέση να κάνει τα κουμάντα του γιατί να την πληρώσεις εσύ αγόρι μου; Ας χάσει το σπίτι «του». Full stop.

Προφανώς, με απώλεια περιουσίας κ. Πρωθυπουργέ. Προφανώς! Τι; Παιδιά είμαστε τώρα;…
Τι σημασία έχει να εξετάσουμε γιατί ο πατέρας ή μητέρα μικροεπιχειρηματίες έπεσαν έξω; Ποιος ο λόγος;

Άντε και να συνέβη εκείνη την κολασμένη δεκαετία που κατέβαζαν ρολά η μία επιχείρηση μετά την άλλη. Άντε και να τον τσάκισε η πανδημία. Το δια ταύτα μετράει. Χρεώθηκαν.
Έκαναν ό,τι μπορούσαν για να έχεις εσύ, το παιδί τους, ένα σπίτι ή για να σπουδάσεις μια τέχνη; Ας δεχτούμε ότι είχαν αγαθό σκοπό. Ε και; Θα χρεωθείς εσύ τις καλές τους προθέσεις; Και τι θα πει γονείς σου είναι και τα βάρη είναι κοινά; Μην γίνεσαι κομμουνιστής τώρα… Μάνα σου είναι, πατέρας σου είναι αλλά το σπίτι, σπίτι τους δεν είναι. Νέος είσαι, προσπέρνα τις κοινωνικές συμβάσεις. Καιρός να αρχίσεις να βλέπεις τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θα έπρεπε.

Παλαιότερα έφταιγαν οι πυροσβέστες που το χειμώνα κάααθονταν (διότι δεν είναι πυροσβέστες αυτοί που τρέχουν σε όλη την επαρχία να γλιτώνουν ανθρώπους από τις πλημμύρες, οι καλές νεράιδες είναι ντυμένες πυροσβέστες). Έφταιγαν οι γιατροί, οι φορτηγατζήδες… Γενικά υποφέραμε εξ αιτίας κάποιων εργαζομένων. Μας έμαθαν ότι κόλαση είναι ο αγώνας των άλλων. Τώρα αυτή η θυμωμένη δυσπιστία θα πάρει φαλάγγι και τους χρεωμένους γονείς. Θα ερμηνεύσει τα πεπραγμένα τους με τους χειρότερους τρόπους.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να πληγούν και οι διαπροσωπικές σχέσεις με τον πατέρα που χρεώθηκε. Κι ας δούλευε από το πρωί ως το βράδυ στην μικροεπιχείρηση. Τι να κάνουμε, αυτός ο κόσμος οικοδομήθηκε πάνω στον ατομισμό και στην επιδίωξη του πλούτου, ασχέτως αν περισσεύει η φτώχεια και η ανέχεια για τους περισσότερους.
Κυνικότητα και λιτότητα λοιπόν. Ακραίος νεοφιλελευθερισμός λέγεται, αλλά μην μπούμε σε λεπτομέρειες. Εξ άλλου για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ…