ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι Δεύτερο Θέμα

Σταμάτης Κραουνάκης: “Μάχη μέχρις εσχάτων μέχρι να φύγει αυτή η άθλια διαχείριση από τον θρόνο της χώρας”

εικόνα : Τατιάνα Μπόλαρη

 

Λογοκρισία τη λένε; Αλήθεια; Και αν την λένε έτσι, πώς να ποζάρουμε; Έκπληκτοι; Ελαφρώς προβληματισμένοι; Ένα τσακ ζοχαδιασμένοι; Ο Σταμάτης Κραουνάκης, ναι βρε, ο Σταμάτης που τραγούδια του έχουν μπει σπίτια όλων μας, κάνει, χρόνια τώρα, τις δικές του μπούκες στo Facebook γράφοντας ποστ. Είναι πολιτικά. Είναι κωμικά. Είναι θυμωμένα. Δεν είναι ποτέ στρογγυλά. Είναι από εκείνα που ματώνουν μυτούλες, ερεθίζουν ματάκια, τσαντίζουν αντισιπτικούληδες, οργίζουν ηγετούληδες. Και όλα θα κύλαγαν όπως κυλούσαν πάντοτε, με εκείνον να συνεχίζει τη σατιρική του φιέστα στα social media, αν ένα αγκαθωτό και προζάτο ποστ του, που αναφερόταν στον  Δήμαρχο της Αθήνας, δε γινόταν αφορμή να πέσει το προφίλ του δύο φορές. Μη ρωτήσεις: “Ένα πεσμένο προφίλ είναι το πρόβλημα;” Όχι βέβαια. Ο κρότος του ελέγχου, ακόμα και του ποστ που αφήνεις κάπου, είναι το πρόβλημα. Το κυνήγι της έκφρασης που δε βολεύει τους ηγέτες είναι το πρόβλημα. Ο Σταμάτης απάντησε ερωτήσεις μας. Του τις κάναμε ελεύθερα, τις απάντησε ελεύθερα.

-Φαντάζομαι δεν αισθάνεσαι καθόλου μόνος. Κατέβηκε το προφίλ σου στο Facebook. Το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλα προφίλ (Facebook-Twitter) άλλων καλλιτεχνών. Γιατί οι καλλιτέχνες; Γιατί, τώρα, οι καλλιτέχνες;

Κάνουμε όλοι το λάθος να κρίνουμε τη συνθήκη ανάλογα με το πρόβλημά μας. Είναι σαφές από την αρχή που ανέλαβε ο Μητσοτάκης ποιος ήταν ο σχεδιασμός. Με εξοντωμένο τον Τσίπρα, όσα φίδια κι αν είχε βγάλει από την τρύπα και με το μαξιλαράκι το περιβόητο των εκατομμυρίων που του άφησε κληρονομιά, ο ατάλαντος αυτός μέτριος πολιτικός υπάλληλος προχώρησε στη μετατροπή της χώρας σε φθηνό σούπερ μάρκετ πολιτισμού, τουρισμού, κουζίνας, φασίνας με τους Έλληνες παραδουλεύτρες. Είναι ολοφάνερο ποιος διοικεί αυτή τη στιγμή. Τα κέντρα και οι συμβουλάτορες. Καταρχάς, εκτός από μας τους υπόλοιπους της λεγόμενης αριστεράς από όπου κι αν προέρχεται, οφείλει πρώτη η Νέα Δημοκρατία να καθαρίσει τον στάβλο της γιατί η μπόχα κάλυψε τη χώρα. Και αυτό θα το πληρώσει όλος ο πολιτικός κόσμος σύγκορμος. Από την άλλη, ο Τσίπρας συμπεριφέρεται σαν αρχηγός του στρατού της σωτηρίας. Η επιθετικότητα είναι με το “σεις και με το σας” και με το σταγονόμετρο. Αυτό καταλαβαίνω καθώς επίσης και τους λόγους. Ο λαός που στειροποιείται και φτωχοποιείται οφείλει μέσα στο σκοτάδι να αντιδράσει και δεν υπάρχει μπροστάρης δυστυχώς. Χτυπάμε όλοι τα πληκτρολόγια. Ο μέγας αστάθμητος παράγοντας “πανδημία”, αφού διαχειρίστηκε από το κυβερνών Σαν Έκτακτο περιστατικό, ήρθε και έγινε μια φρικτή σκιά του. Ο λαός κινητοποιήθηκε σθεναρά. Δίκη της Χρυσής Αυγής. Πορεία Φύσσα. Νέα Σμύρνη. Πανεπιστήμια. Πνευματικά Δικαιώματα. Όπου σηκώσαμε μπαϊράκι πήραμε πόντους.

-Ζούμε μια περίοδο λογοκρισίας. Οι ειδήσεις φιλτράρονται. Πώς θα περιέγραφε ο ιστορικός του μέλλοντος το παρόν της επικοινωνίας στη χώρα μας;

Δεν θα υπάρξει ιστορικός του μέλλοντος, θα έχει εξαγοραστεί. Η λογοκρισία οργανώθηκε από την πρώτη στιγμή, απλώς τώρα που φοβούνται πολύ την πτώση πριν ολοκληρώσουν αυτά που ανέλαβαν, άρα θα φάνε ξύλο και από τους εντολάτορες τους, το πράγμα αγρίεψε.

-Αν ήσουν ζωγράφος πώς θα απεικόνιζες το παρόν της χώρας;

Δεν είμαι ζωγράφος, είμαι συνθέτης. Έγραψα δύο ολόκληρα cd μέσα στις καραντίνες. Έδινα καθημερινά τραγούδια στο διαδίκτυο. Έδωσα με όλες μου τις δυνάμεις ό,τι μπορούσα. Με απόλυτα χυδαίο τρόπο φορτώνουν στην τέχνη την ευθύνη της πανδημίας, μας κλείνουν τις δουλειές και μας αφήνουν στη φτώχεια. Επισημαίνω ότι αυτός ήταν ο στόχος από την αρχή. Για μένα το να ρίχνουν τις Σελίδες των αντιφρονούντων είναι βλακώδης πανικόβλητη Κίνηση, ευτελές κατιναριό.

-Μια αντίδραση απέναντι στο κλίμα που διαμορφώνεται, ποια θα μπορούσε να είναι;

Μία αντίδραση βλέπω εγώ. Μάχη μέχρις εσχάτων μέχρι να φύγει αυτή η άθλια διαχείριση από τον θρόνο της χώρας. Δεν είναι αρκετό να κουτσομπολεύουμε από το facebook και όχι επί της ουσίας ξώφαλτσα και με δήθεν χιουμοράκι. Η κραυγή ακούστηκε σ’ όλη την επικράτεια από τις φωτιές της Εύβοιας. Δεν ξέρω αλήθεια άλλη αντίστοιχη στιγμή στην παγκόσμια ιστορία που ο λαός και η νεολαία να φωνάζουν στον πρωθυπουργό αυτό που φωνάζουν και να μην ανοίγει μύτη. Και να τελειώνουμε και με αυτό το αστείο, όχι, δεν είναι γκαντέμης, είναι εντεταλμένος. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης πρέπει, αν είναι σοβαρές, αυτή τη στιγμή να συνεργαστούν με πάσα ενέργεια για να απαλλαγούμε από αυτά τα μιάσματα. Οι γιατροί ουρλιάζουν και δεν τους ακούει κανείς. Αυτά.

Σταμάτης Κραουνάκης Παλάτι πολιτισμού και Επιστημών Βαρσοβία
Καλή Χρονιά με μάχη και έρωτα.