ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Στρατής Νικολάου: Η πολιτική βιτρίνας αφήνει άλυτα τα προβλήματα της Λέσβου

 

Όταν ο κ. Αθανασίου τον περασμένο Γενάρη  εξήγγειλε στην ίδρυση Γραφείου ΕΛΓΑ στην Περιφέρεια αμέσως, ως εκπρόσωπος του Αγροτικού Τμήματος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Λέσβου, σε άρθρο μου, που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο, έγραψα ότι η Λέσβος και η Περιφέρεια Β. Αιγαίου χρειάζονται παράρτημα ΕΛΓΑ το οποίο θα έχει όλες τις αρμοδιότητες που ασκούν οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ. Σε διαφορετική περίπτωση ο γεωπόνος που θα προσληφθεί για την στελέχωση αυτού του Γραφείου της Περιφέρειας, θα είναι υποχρεωμένος να καλεί τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ για τις ζημιές στο φυσικό ή ζωικό κεφάλαιο. Θα κάνει δηλαδή που γίνεται τώρα από τους ανταποκριτές των ΕΛΓΑ που έχουν οι Δήμοι! Στην πραγματικότητα  έτσι δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα με την δημιουργία αυτού του Γραφείου, που θα επιβαρύνει οικονομικά την Περιφέρεια, ενώ δεν θα λύσει τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Λέσβου και πολύ περισσότερο των άλλων νησιών της Περιφέρειας.

Τότε που εξέφρασα αυτές τις ενστάσεις, και αυτή την κριτική, δέχτηκα την επίθεση από τον κ. Αθανασίου που ανέφερε ότι δεν έχω αυτοσεβασμό αλλά και από την ΝΟΔΕ Λέσβου η οποία με κατηγόρησε πως βγάζω χολή, πως εκφράζω την μικρόψυχη αντίληψη του κόμματος που εκπροσωπώ και πως «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια…»

Βεβαίως τότε απάντησα τόσο στον κ. Αθανασίου όσο και στην ΝΟΔΕ Λέσβου και αν επανέρχομαι τώρα είναι μόνο για να τους θέσω ένα και μοναδικό  ερώτημα. Γιατί δεν είπαν το ίδιο όταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κομματικό στέλεχος και πολιτευτής Ν.Δ. κ. Θ. Βαλσαμίδης με παρέμβασή του στα «Νέα της Λέσβου», εκφράζει την άποψη κι αυτός ότι στη Λέσβο πρέπει ο ΕΛΓΑ να δημιουργήσει παράρτημα;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, που ξεπερνά την υγειονομική και οικονομική κρίση, είναι η κλιματική κρίση. Μπροστά σε αυτή την απειλή, η οποία θα γίνει περισσότερο ορατή τις επόμενες δεκαετίες, αντί ο κ Αθανασίου, η Περιφέρεια και η κυβέρνηση, να θωρακίσουν το νησί μας από μελλοντικές καταστροφές, αλλάζοντας το παραγωγικό μοντέλο και σχεδιάζοντας τα απαραίτητα έργα θωράκισης και υποδομής, αλλά και τα απαραίτητα εργαλεία για την ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα του αγροτικού μας τομέα, κάνουν εξαγγελίες του ποδαριού με τον παλαιοκομματισμό και τον παραγοντισμό της δεκαετίας του 1960.

 Έτσι δεν είναι καθόλου άξια απορίας η θλιβερή περιφορά του Κ. Πέτσα στα καταστραμμένα σημεία και στις πληγές της Λέσβου που δημιούργησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν πρόσφατα το νησί. Θα περίμενε κανείς μετά από μια τέτοια επίσκεψη να ακούσει από τον πλέον αρμόδιο υπουργό, ένα κυβερνητικό σχέδιο αποζημιώσεων που να στηρίζεται σε νέα εργαλεία, καθώς και μέτρα που θα θωρακίσουν το νησί από την κλιματική κρίση. Αντ’ αυτών άκουσαν τις χιλιοειπωμένες εξαγγελίες αξιοποίησης του κολυμβητηρίου και κατασκευής ενός κλειστού γυμναστηρίου, που όσο απαραίτητα και να είναι δεν πρόκειται να σώσουν το νησί μας από τις φυσικές καταστροφές, ούτε και τους αγρότες από τον κίνδυνο να χάσουν το εισόδημα και τις περιουσίες τους. Δυστυχώς…