ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του Βορείου Αιγαίου: Σεισμοί και πολιτική προστασία

 

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΖΩΩΝ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΧΑΛΥΒΔΩΝΕΙ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

O σημερινός σεισμός με επίκεντρο τη Σάμο και το Αιγαίο γενικότερα αφήνει πίσω του πολλές πληγές που πρέπει να επουλωθούν: την απώλεια δύο νεαρών παιδιών στη Σάμο, τις υλικές ζημιές σε Σάμο και Χίο και τις σοβαρές απώλειες στη γειτονική Σμύρνη.

Η οδύνη μας για το χαμό των δύο νέων είναι βαθιά και η σκέψη μας είναι δίπλα στις οικογένειες τους.

Καλούμε τους πολίτες των νησιών μας σε προσοχή και επαγρύπνηση τα επόμενα εικοσιτετράωρα και εκφράζουμε τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη μας ιδιαίτερα στο Σαμιώτικο λαό που αυτή τη φορά πλήγηκε περισσότερο απ’όλους.

Αλλά ως περιφερειακή παράταξη οφείλουμε να μην σταθούμε απλά στην έκφραση των συναισθημάτων μας, αλλά αντίθετα η οδύνη αυτή πρέπει να μετατραπεί σε δύναμη για την επούλωση των υλικών ζημιών και τη πολλαπλή θωράκιση του Αιγαίου.

Δεν υπάρχει για το Αιγαίο και ιδιαίτερα για το Β.Αιγαίο ούτε λεπτό εφησυχασμού σε θέματα Πολιτικής Προστασίας , πόσο μάλλον μετά από τόσο χρόνια αδράνειας από τη παρούσα και τη προηγούμενη περιφερειακή αρχή και επιβεβαιώνει περίτρανα την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις σε ότι  αφορά τη μείωση των επιπτώσεων από τέτοια φαινόμενα.

Μόλις στη χθεσινή συνεδρίαση εκφράσαμε την ανησυχία μας για το ότι δεν προχωρά η άρση της ετοιμοροπίας των βράχων που κρέμονται πάνω από το χωριό της Συκαμιάς. Το αντίστοιχο συμβαίνει με τα βράχια που κρέμονται στη κυριολεξία πάνω από το Πλωμάρι. Την ίδια ανησυχία είχαμε εκφράσει στο παρελθόν για τη μη υλοποίηση του έργου «Αντισεισμικός έλεγχος Δημόσιων Κτιρίων» που είναι εγγεγραμμένο στο Τεχνικό Πρόγραμμα αλλά δεν εκτελείται. Και γι’αυτό εκφράστηκαν χτες και από άλλες παρατάξεις οι ανησυχίες αυτές, όταν 3 ½ χρόνια από το μεγάλο σεισμό της Βρίσας πολλές πληγές παραμένουν ανοιχτές. Δεν θα πρέπει να επαναληφθούν αυτά στη Σάμο.

Καλούμε τη Περιφερειακή Αρχή, χωρίς καμία χρονοτριβή, σε συνεργασία με τους Δήμους και τους πολίτες να εκτελέσει όλα τα απαραίτητα έργα που συμβάλουν ασφάλεια των πολιτών στα νησιά μας.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ παρακολουθεί και θα πιέζει για την επίλυση αυτών των προβλημάτων αυτών, αλλά και στη σύνταξη ενός προγράμματος Πολιτικής Προστασίας με στόχο τη πρόληψη, ώστε να μειώνονται οι κίνδυνοι αλλά και οι συνέπειες από τα φυσικά φαινόμενα.