ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του Βορείου Αιγαίου: Όλοι στο συλλαλητήριο της 23ης Φεβρουαρίου σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

H πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα : όλοι στο συλλαλητήριο της 23ης Φεβρουαρίου σε Λέσβο, Χίο και Σάμο για να ανατραπεί η πολιτική της Κυβέρνησης για τις δομές-φυλακές ψυχών

Στις 23 Φεβρουαρίου καλούμαστε οι πολίτες των νησιών να διαδηλώσουμε ενάντια στις δομές «φιλοξενίας»-φυλακές ψυχών όπως τις επιθυμεί η Κυβέρνηση και συγκατατίθεται η Ευρωπαϊκή Ένωση που τις χρηματοδοτεί. Η κινητοποίηση οργανώνεται δύο χρόνια ακριβώς από τότε που η Κυβέρνηση προσπάθησε με τα ΜΑΤ να επιβάλει τη θέληση της και απέτυχε. Και θα αποτύχει και πάλι!!

Η ψηφοφορία στο Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ) που είχε προηγηθεί και η σύσκεψη αιρετών και φορέων που έγινε στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΒΑ)- σε εφαρμογή της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου- κατέρριψε ακόμη μια φορά τον μύθο του κ.Μηταράκη, κυρίως για τα αυτιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι οι τοπικές κοινωνίες συμφωνούν στη κατασκευή των υπερδομών. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι, ενώ την απόφαση του ΠΣ ψήφισαν και στελέχη της ΝΔ, το κόμμα της ΝΔ ήταν το μόνο που αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί μας στη Βουλή και να παραλάβει την απόφαση του ΠΣ. Αλήθεια, ποιος είναι αυτός που διχάζει κ.Μηταράκη;

Η ανακοίνωση που καλεί τους συμπολίτες μας να αντιδράσουν στα σχέδια της Κυβέρνησης βασίζεται σε επιχειρήματα που έχουμε καταθέσει πολλές φορές στο δημόσιο διάλογο ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ και επαναλάβαμε στη σύσκεψη των φορέων:

  • Η Κυβέρνηση έχει επιλέξει να επιβάλει την «ανάπτυξη» των νησιών μέσα από τις δομές ρίχνοντας πακτωλό ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για τη κατασκευή και τη λειτουργία τους (εργολαβίες, προμήθειες, προσλήψεις κλπ), αλλά και για «αντισταθμιστικά» έργα όπως αυτά που πρόσφατα έταξε ο κ.Γεραπετρίτης στον Δήμαρχο Μυτιλήνης και στον Δήμαρχο Χίου, αλλά όχι στον Δήμαρχο Α.Σάμου αφού εκεί έχουν ήδη πετύχει το στόχο τους και έχουν προσλάβει πάνω από εκατό άτομα. Ανάλογες χρηματοδοτήσεις για έργα έχει υποσχεθεί και η Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να μετατρέψει τα νησιά μας σε Λέρο των δεκαετιών 60-80, όπου όλη η οικονομική ζωή του νησιού γύριζε γύρω από το Ψυχιατρείο-Ασυλο Ανιάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο όταν αυτό έκλεισε ως απαράδεκτο από την ΕΕ, η Λέρος άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά μετά από δραστηριοποίηση των κατοίκων.

 

  • Η Κυβέρνηση αρνείται να χρηματοδοτήσει με επιπλέον πόρους την ανάπτυξη στα νησιά μας παρά το γεγονός ότι η ΠΒΑ έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ μεταξύ των ελληνικών περιφερειών και ένα από τα χαμηλότερα της ΕΕ, ως συνέπεια τόσο των πολλαπλών οικονομικών κρίσεων όσο και της μεταναστευτικής. Επίσης η Κυβέρνηση τερμάτισε «βίαια» τη χρηματοδότηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος που είχε εγκριθεί το 2017 και δεν υλοποίησε την υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για αυξημένη χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ στο ύψος των 660 εκ. €. Παράλληλα δεν «βρίσκει» πόρους για παραγωγικές επενδύσεις που έχουν αξιολογηθεί θετικά, ενώ δεν συζητά για την αποζημίωση όσων έχουν υποστεί ζημιές και σήμερα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

 

  • Η Κυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο τα νησιά φτιάχνοντας γκέτο. Είναι παγκόσμια γνωστό ότι τα γκέτο είναι πηγή εξεγέρσεων, αφού οι απελπισμένοι έγκλειστοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Πόσο μάλλον όταν αυτά κατασκευάζονται σε περιοχές που είναι εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες, αλλά και έχουν χωροθετηθεί σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές όπως είναι το δάσος της Λέσβου.

 

  • Ο κ.Μηταράκης ψεύδεται όταν λέει ότι κατασκευάζει τις δομές αυτές προληπτικά για τυχόν νέες ροές, όταν πριν μερικές εβδομάδες έβγαλε εγκύκλιο με την οποία όριζε ότι οι νέοι αφικνούμενοι στη χώρα θα μεταφέρονται στις δομές αυτές, ανεξάρτητα της περιοχής άφιξης τους. Μια εγκύκλιο που απέσυρε μετά τη κατακραυγή που υπήρξε και θα την επαναφέρει όταν οι δομές θα έχουν κατασκευαστεί.

 

  • Η Κυβέρνηση, μετά την αποτυχία της επιβολής των δομών με τα ΜΑΤ πριν 2 χρόνια, επιχειρεί σήμερα να εκφοβίσει τους πολίτες με διώξεις όποιων τολμούν να αντισταθούν στα σχέδια της. Έτσι ο εισαγγελέας στέλνει ραβασάκια για απολογία σε όσους τόσο το 2020 όσο και φέτος των Θεοφανίων εμπόδισαν τη Κυβέρνηση να υλοποιήσει τα σχέδια της σε Χίο και Λέσβο.

 

  • Η Κυβέρνηση προσπαθεί να συκοφαντήσει τους αγώνες των πολιτών προβάλλοντας τις έκνομες πράξεις ορισμένων «θερμοκέφαλων» με τις οποίες συμφωνούν μόνο όσοι είχαν «ντοπαριστεί» από τους προεκλογικούς ξενοφοβικούς λόγους των στελεχών της ΝΔ και του κ. Πρωθυπουργού, για να κερδίσουν τις εθνικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτοί που εκκόλαψαν το αυγό του φιδιού, τώρα διαμαρτύρονται ότι τους δαγκώνουν τα φίδια.

 

Οι πολίτες των νησιών:

  • συμφωνούμε ότι, με δεδομένη τη γεωγραφική θέση των νησιών μας και την έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος παγκόσμια λόγω των πολλαπλών κρίσεων, πρέπει να δημιουργηθούν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σύντομης παραμονής για τις απαραίτητες διαδικασίες υποδοχής των προσφύγων, αλλά όχι δομές «μακράς φιλοξενίας» – φυλακές.

 

  • απαιτούμε να δοθεί πρόσθετη χρηματοδότηση στη ΠΒΑ για ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα ετοιμάσει η ίδια η Περιφέρεια και θα καλύπτει όλο το φάσμα των υποδομών και υπηρεσιών που είναι αναγκαίες για τα νησιά (πχ. υγείας, εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενέργειας, πολιτισμού, αθλητισμού, τηλεπικοινωνιών κλπ) αλλά και για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας ώστε να ανατραπεί η οικονομική και δημογραφική συρρίκνωση τους.

 

  • θα διατρανώσουμε ενωμένοι στις 23 Φεβρουαρίου στον κ.Μηταράκη και στη Κυβέρνηση ότι δεν είμαστε εμείς που διχάζουμε, αλλά εκείνοι.

 

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν και στα τρία νησιά στις 23 Φεβρουαρίου.