ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Συνέδριο για τον μετασχηματισμό της κοινωνικής σε πολιτική πλειοψηφία

 

Η πορεία προς το συνέδριο του Συριζα Προοδευτικη Συμμαχια μπορεί και πρέπει να αποτελέσει κοινωνικοπολιτικό  γεγονός για την κοινωνική πλειοψηφία που διεκδικεί απαντήσεις στα μεγάλα  προβλήματα!

Γι αυτό το λογο είναι αναγκαία η συμβολή όλων  προκειμένου να κατατεθούν  σκεψεις και επεξεργασίες που θα ενισχύσουν αυτή τη τη συλλογική προσπάθεια

Μ’ αυτή τη έννοια το Συνέδριο του Συριζα προοδευτικη Συμμαχια δεν μπορεί και δεν πρέπει απλά να διεξαχθεί  ως μια απλή καταστατική υποχρέωση διεκπεραίωσης ! Είναι πολιτική και κοινωνική ανάγκη να ειδωθει  ως αναγκαία και ικανή συνθήκη που μέσα από διεργασίες αναστοχασμού και συνθέσεων να οδηγήσει σε προοδευτικη  διακυβέρνηση που θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για το λαό και τη χώρα !

Το συνέδριο πρέπει να έχει ιδεολογικά, πολιτικά   , προγραμματικά   και οργανωτικά περιεχόμενα

Ειδικοτερα

Α) ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ

Ο προοδευτικός χώρος γενικότερα , η αριστερά, επικαλούνται τις πολύπλευρες κρίσεις  που παράγει ο καπιταλισμός και ο Νεοφιλελευθερισμός . Είναι ανάγκη όμως να συνομολογηθεί ότι «η καθ ημας»αριστερά στην Ευρώπη και τον κόσμο δεν προχώρησε σε επαρκείς επεξεργασίες για την εναλλακτική πρόταση (alternative)που θα μπορούσε  να συνεγείρει  το λαό , τις παραγωγικές δυνάμεις , τους νέους!

Ζούμε σε συνθήκες που η επιστήμη και η τεχνολογία τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες,  που οι θεωρητικές  επεξεργασίες του παρελθόντος αδυνατούν να προσεγγίσουν !

Ακριβώς γι αυτό το λόγο είναι τώρα η ωρα για μια ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ  που τεκμηριωμένα θα εκφράσει τη κοινωνική πλειοψηφία .

Το νέο περιβάλλον δημιουργεί νέα δεδομένα και αυτό επιφέρει αποπροσανατολισμό και αμηχανία στην προσέγγιση με τις παραδοσιακές θεωρητικές επεξεργασίες  .

-Στη σύγχρονη κοινωνική διαστρωμάτωση ο ρολος του προλεταριάτου φαίνεται να περιορίζεται ,την ίδια στιγμή όμως μια νεα τάξη είναι υπό διαμόρφωση .Είναι το precariato η αλλιώς ο χώρος της επισφάλειας .

Εκατομμύρια κυρίως νέοι άνθρωποι στην Ευρώπη με υψηλή κατάρτιση και εξειδίκευση περιθωριοποιούνται  .

-Η κλασική προσέγγιση περί της ανάγκης ελέγχου των μέσων παραγωγής έχει υποβαθμιστεί .Οι αλγόριθμοι και τα κάθε λογής προγράμματα στη σύγχρονη  εποχή πλέον είναι ισχυρότερα μέσα παραγωγής από ένα εργοστάσιο παλαιού τυπου.

Στο παρελθόν οι πολλές διασπάσεις της αριστεράς συνέβαιναν με καλές προθέσεις για να δοθούν  σωστές λύσεις στα υπαρκτά τότε προβλήματα .

Τώρα  όμως καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε μια νέα κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα που έχει επιφέρει ανατροπές στον τρόπο παραγωγής και κοινωνικής οργάνωσης .

Ειναι ανάγκη να επανέλθει η πολιτική σε πρωταγωνιστικό ρόλο για τη διαμόρφωση των κοινωνικών εξελίξεων απέναντι στη κυριαρχία της αγοράς .

Τα προηγούμενα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμίσουν τις τεράστιες δυσκολίες αυτου του εγχειρήματος !

Πιστεύουμε όμως ότι ο Συριζα Προοδευτικη συμμαχια και ο πρόεδρος Αλεξης Τσιπρας βρίσκονται σε προνομιακή θέση ! Έχουν  ρόλο καταλύτη στη διαμόρφωση της νέας μεγάλης ευρωπαϊκής αριστεράς

Ρόλο καταλύτη γιατί δεν έχουν εγκλωβιστεί στη λογική του κεντρικού  σχεδιασμού  και των πλάνων της 3ης Διεθνούς αλλά και δεν έχουν ενσωματωθεί στη συστημικά διαχειριστική αντίληψη της 2ης Διεθνούς

Κατά συνέπεια ο χαρακτηρας του συνεδρίου δεν μπορεί να προσδιοριστεί από εσωκομματικές διευθετήσεις  αλλά από τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας που διεκδικεί ένα άλλο κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο.

Σχέδιο που μεριμνα για την στήριξη της παραγωγικής βάσης της χώρας .Με μέτρα πολιτικής για δίκαιη συμμετοχή των συντελεστών και άρση των γεωγραφικών και κοινωνικών ανισοτήτων

Β) ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στη χώρα μας ιστορικά υπάρχει κοινωνική προοδευτικη πλειοψηφία .

Το διακύβευμα για τον Συριζα Προοδευτικη συμμαχια δεν είναι άλλο από την ανάγκη να μετεξελιξει την κοινωνική σε πολιτική πλειοψηφία !

Απέναντι στις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις δεν είναι μόνο η κυβέρνηση  ! Είναι κατά κύριο λόγο τα συστημικά κέντρα ,οι λίγες μεγάλες οικογένειες με τα ερείσματα τους  στους θύλακες του κράτους και των θεσμών και η επιρροή που ασκούν στις δυνάμεις της εργασίας που είναι εξαρτημένες απ αυτές  !

Στοχος τους είναι η απορρόφηση της δυσαρέσκειας που παράγουν οι πολιτικές της κυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλίζουν αποφασιστικές προσβάσεις στην ανακατανομή μεριδίων αγοράς !

Δεν διστάζουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και πολιτικού χαρακτήρα σε πρόσωπα προκειμένου να αποκόψουν τον Συριζα Προοδευτικη συμμαχια από το να καταστεί χώρος υποδοχής των δυσαρεστημένων

Μοναδική  απάντηση πρέπει να είναι η υπερπροσπάθεια για τον μετασχηματισμό της κοινωνικής σε προοδευτικη πολιτική πλειοψηφία !

Μια πλειοψηφία που στα πλαίσια της αυτονομίας και του πλουραλισμού του κάθε χώρου που θα συμμετέχει θα οδηγεί σε προγραμματική συμφωνία για προοδευτικη διακυβέρνηση

Γ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ

Ο Συριζα Προοδευτικη συμμαχια έχει καταθέσει ήδη σε διαβούλευση την προγραμματική πρόταση !

Είναι όμως ένα κείμενο 120 σελίδων απαραίτητο ντοκουμέντο που στο βασικό του κορμό εξειδικεύει και τους πόρους και τα μέσα εφαρμογής.

Περα από το ριζοσπαστικό και αριστερό χαρακτήρα της πρότασης πρέπει να συμπεριλάβει και να αναδείξει, κοινωνικά και παραγωγικά,  το εναλλακτικό στοιχείο

Οι πολίτες πρέπει  να δουν τον εαυτό τους στις συγκεκριμένες επεξεργασίες

Υπάρχουν τάξεις και κοινωνικά στρώματα που αντικειμενικά έχουν πολλούς λόγους να διεκδικήσουν την εφαρμογή της προγραμματικής πρότασης

Αναφερόμαστε σε μεγάλα κοινωνικά σύνολα

·Είναι ο χώρος των Μικρομ. επιχειρήσεων που αριθμεί πάνω απο 600 χιλιάδες και έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδα 

·Είναι η επισφαλής εργασία ,prekariato , που ξεπερνά τις 700 χιλιάδες 

·Είναι ο εγκαταλελειμένος χώρος του πρωτογενούς τομέα παραγωγής που κυμαίνεται σε αντίστοιχους αριθμούς  

·Σ αυτούς πρέπει να προσθέσει κανείς και τη μεγάλη δεξαμενή των απογοητευμένων που εκφράζονται με την αποχή

 Αν αθροιστούν όλες αυτές οι  δυνάμεις υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια που έχουν λογους να διεκδικήσουν την αλλαγή

Για αυτές  τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις πρέπει να ασκηθεί στοχευμένη και εξειδικευμένη πολιτική !

Πρέπει να προσεγγισθουν ως target’s  groups

Ακριβως γι αυτό το λόγο θα ήταν χρήσιμο στη πορεία για το συνέδριο, με κλιμάκια εξωστρεφών εκδηλώσεων ανά δήμο σε κάθε Νομο ,να κορυφωθεί η διοργάνωση 13 περιφερειακών συνεδρίων με θέμα την ανάδειξη των προγραμματικών θέσεων που αφορούν και την άρση των γεωγραφικών ανισοτήτων

Δ) ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ

Το προηγούμενο συνέδριο αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα την ανάγκη διεξαγωγής καταστατικού συνεδρίου ! Η περίοδος της διακυβέρνησης και οι γενικότερες εξελίξεις δεν το επέτρεψαν ! Είναι προτεραιότητα να αντιμετωπισθεί τώρα .

Είναι τώρα η ώρα να ανοίξει  ο διάλογος για το «νέο μοντέλο του κόμματος»

Όπως γνωρίζουμε δεν είναι τα επι μέρους άρθρα που προσδιορίζουν το μοντέλο του κόμματος .

Από τη συνολική αντίληψη για το μοντέλο του κόμματος απορρέουν τα άρθρα

Το κόμμα νέου τυπου ,όπως διαμορφώθηκε πριν από έναν αιώνα, υπηρέτησε αποτελεσματικά την συγκρότηση της αριστεράς και γενικότερα τον προοδευτικο  χώρο

Τότε ο κόσμος βρισκόταν σε συνθήκες έντασης εργασίας ! Εχουμε όμως ήδη περάσει σε συνθήκες έντασης γνώσης και κεφαλαίου.

Η διανόηση της παγκόσμιας αριστεράς που ασχολείται ήδη με το θέμα του μοντέλου έχει καταλήξει σε συμπεράσματα

Το υφιστάμενο μοντέλο δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί

Δεν υπάρχει όμως ταύτιση  για το νέο μοντέλο

Στα πλαίσια του προσυνεδριακών διαδικασιών επιβάλλεται να ανοίξει αυτός ο διάλογος για να έχει και ο Συριζα προοδευτικη συμμαχια τη δίκη του συμβολή

Γεγονος πάντως είναι ότι οι πολίτες στο παρελθόν εντάσσονταν στα κόμματα για να έχουν πληροφόρηση και άποψη  .

Στις σημερινές  όμως συνθήκες η πληροφόρηση κυριαρχεί στο διαδύκτιο .

Ζητουμενο γίνεται το κίνητρο συμμετοχής να αφορά την ενδυνάμωση των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στα συλλογικά όργανα και η διασύνδεση με αλληλοτροφοδότηση της κοινωνικής πλειοψηφίας που απευθύνεται το πρόγραμμα διακυβέρνησης ! 

 

μέλη Πολιτικου Συμβουλίου Συριζα Προοδευτικη Συμμαχια