ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

ΣΥΡΙΖΑ – Π. Σ. Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου: Επιτέλους, λίγο πριν το φθινόπωρο ο κ.Αθανασίου ανακάλυψε τον κίνδυνο πυρκαγιών!

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ κ.Αθανασίου, στις 23 Αυγούστου, έχοντας ήδη καεί 1.300.000  στρέμματα γης, φρόντισε να μας ενημερώσει για την πρωτοβουλία του, να καλέσει στις 25 Αυγούστου ευρεία σύσκεψη των αρμοδίων υπηρεσιών του νησιού με θέμα την εξέταση της ετοιμότητας των υπηρεσιών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς!!! Καιρός ήταν. Σε λίγο μπαίνει το φθινόπωρο…

Στις αρχές Ιουλίου κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με το βουλευτή Λέσβου Γιάννη Μπουρνού είχε συναντηθεί με την Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία, όπου στην ανακοίνωση μας είχαμε τονίσει τα παρακάτω:

  • Η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάζεται επιπλέον προσωπικό. Το υπάρχον έμψυχο δυναμικό της ναι μεν παραμένει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά  χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση για να ανταπεξέλθει πληρέστερα στα δύσκολα και κρισιμότατα καθήκοντά του.  Ενίσχυση χρειάζεται άμεσα η Υπηρεσία και σε επίπεδο ατομικού εξοπλισμού όλων των κατηγοριών του προσωπικού. Ο όποιος εξοπλισμός φτάνει στους πυροσβέστες, προέρχεται βασικά από δωρεές, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι αναγκάζονται να αγοράζουν ακόμη και στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας. 

  • Οι δε δύο ζώνες πυροπροστασίας του νησιού (στο Πετροβούνι και την Αγιάσο) χρειάζονται συντήρηση, όπως και τα πέντε πυροφυλάκεια, εκ των οποίων μόνο τα δύο λειτουργούν, λόγω κατασκευαστικών προβλημάτων και έλλειψης προσωπικού. 

  • Παρόμοια προβλήματα έλλειψης κονδυλίων και προσωπικού αντιμετωπίζει και η Διεύθυνση Δασών, που είναι αρμόδια για τη διαχείριση και τη συντήρηση των δασών, αλλά και για το πολυδαίδαλο ζήτημα των δασικών χαρτών.  Παρά την ένταξη έργων της στο πρόγραμμα Leader, όπως η συντήρηση δασικών δρόμων και των δημοσίων δασών του νησιού, η υπηρεσία δυσκολεύεται να φέρει εις πέρας τα επίσης νευραλγικά της καθήκοντα, αφού το αρμόδιο υπουργείο προϋπολογίζει μόλις 30.000 ευρώ για ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο την ώρα που το προσωπικό της υπηρεσίας είναι κατά κύριο λόγο μεγάλης ηλικίας, λόγω απουσίας προσλήψεων (οι τελευταίες προκηρύχθηκαν το 2009 και υλοποιήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ).

  • Η Λέσβος και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου χρειάζονται άμεσα προσλήψεις πυροσβεστών, δασοπόνων, αγροφυλάκων και δασονόμων, καθώς και αυξήσεις κονδυλίων, ώστε να φυλάσσονται πληρέστερα οι πνεύμονες πρασίνου των νησιών μας, αλλά και προχωρήσουν ανεμπόδιστα τα νέα αντιπυρικά σχέδια, που προβλέπουν νέες υδατοδεξαμενές, δασικούς δρόμους, κρουνούς, διαβαθμίσεις κ.α.

  • Τέλος, τονίσαμε τη στάση και των δύο υπηρεσιών σχετικά με την κατασκευή νέου ΚΥΤ στη θέση Βάστρια. Η μεν Πυροσβεστική Υπηρεσία, που δεν ερωτήθηκε ποτέ για το θέμα, είναι αντίθετη στην κατασκευή του ΚΥΤ στη Βάστρια, λόγω των υψηλών διακινδυνεύσεων πρόκλησης πυρκαγιών στην παρακείμενη δασική έκταση, ενώ η Υπηρεσία Δασών, που γνωμοδότησε αρμοδίως, έκρινε ως προαπαιτούμενη την κατασκευή νέας αντιπυρικής ζώνης έξω από τη νέα δομή.

Όλα τα παραπάνω είχαν επισημανθεί από τις αρχές Ιουλίου!

Προφανώς ο κ.Αθανασίου και το επιτελικό του κράτος δεν είχαν αντιληφθεί τη κρισιμότητα αυτών των υπηρεσιών, τις ελλείψεις και τις ανάγκες τους, καθώς δεν έχει παρθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία ώστε να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω ζητήματα και να διασφαλιστεί μια ασφαλής αντιπυρική περίοδος για τη Λέσβο. Στις 25 Αυγούστου αποφάσισε για τα μάτια του κόσμου και μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή, να διαφημίσει το όψιμο ενδιαφέρον του για το κίνδυνο πυρκαγιάς!

Ένα είναι σίγουρο. Το ότι στη Λέσβο δεν είχαμε τη τύχη της Εύβοιας ή της Ηλείας προφανώς και δεν οφείλεται στο επιτελικό κράτος των κυρίων Αθανασίου – Μητσοτάκη. Το επιτελικό κράτος ουδέποτε υπήρξε. Ήταν ένα φθηνό προπαγανδιστικό κόλπο της κυβέρνησης, που κατέρρευσε με πάταγο μετά τις τελευταίες καταστροφικές φωτιές.