Τα κοινωνικά κινήματα και η αριστερή ακινησία: Αν όχι εμείς, σύντροφοι, τότε ποιοι;
Από την εποχή του Συνασπισμού ακόμη, κορμού του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, διαβάζουμε στον τίτλο του: ”Συνασπισμός της Αριστεράς, της Οικολογίας και των Κοινωνικών Κινημάτων”. Ανάλογη αναφορά στα (και για τα) κοινωνικά κινήματα υπάρχει και στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και σε πολλές πολιτικές αποφάσεις του κόμματος.
Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα και πριν αλλά και μετά την κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρούμε μια καθίζηση στη διαμόρφωση και ανάπτυξη κοινωνικών κινημάτων, με βάση και αφορμή τα πλείστα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Αυξήσεις και αντιλαϊκοί νόμοι
Νωρίς – νωρίς, από τον Σεπτέμβριο του 2019, είχαμε πληροφορηθεί για τις επικείμενες αυξήσεις από τις αρχές του 2020 στο ηλεκτρικό ρεύμα και σήμερα, δύο χρόνια μετά, μαθαίνουμε πως στο διάστημα 2020-2021 η τιμή της μεγαβατώρας αυξήθηκε κατά 540% στη χονδρική τιμή! Αντίστοιχες αυξήσεις υπάρχουν στο φυσικό αέριο (+180,9%), στο πετρέλαιο (+45,2%) καθώς και στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (+37,7%), με συνέπεια οι λογαριασμοί να έρχονται στα σπίτια μας ή στα μαγαζιά φουσκωμένοι και με δυσκολία να αποπληρώνονται.
Τότε που πρωτοαναγγέλθηκαν οι επικείμενες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, ελάχιστοι ανησύχησαν και σχεδόν κανένας δεν κινητοποιήθηκε μαζικά και δυναμικά.
Αναρωτιέμαι, τι άλλο περιμένει η Αριστερά για να διαμορφώσει κινήματα διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας;
Οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις αποδεικνύονται μη αποτελεσματικές, αφού η πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή η κυβέρνηση διευκολύνει την ψήφιση κάθε νόμου.
Έτσι η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρουσιάζεται άτεγκτη, αντιλαϊκή, αντιδραστική και,, χρησιμοποιώντας μετά τον Μάρτιο του 2020 και τους περιορισμούς της πανδημίας, καταφέρνει να διαμορφώνει ένα πλέγμα αντιδραστικών και αντιλαϊκών νόμων, ικανοποιώντας έτσι τις νεοφιλελεύθερες προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Αναρωτιέμαι γιατί η πολιτική που εφαρμόζει η Ν.Δ. στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος και οι συνακόλουθες αυξήσεις δεν είναι ικανή αφορμή για τη διαμόρφωση ενός νέου κινήματος πλατειών.
Δεν θα ’πρεπε ώς τώρα να έχουν ξεσηκωθεί οι πολίτες ενάντια στις αυξήσεις του ρεύματος; Αυξήσεις που επηρεάζουν πολλαπλά την καθημερινότητά τους και όχι μόνο την τιμή του ρεύματος…
Ισοπέδωση του ΕΣΥ
Αλλά και η επιχειρούμενη ισοπέδωση των δομών του ΕΣΥ, εν μέσω πανδημίας, δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή, και άμεσα μάλιστα, για να διαμορφωθεί ένα δυναμικό κύμα και κίνημα αντίδρασης που θα αποτρέψει την όποια ιδιωτικοποίηση των δομών ή λειτουργιών του ΕΣΥ και θα προστατέψει τα δημόσια νοσοκομεία από την εκποίησή τους σε ιδιώτες επιχειρηματίες, όπως σχεδιάζει η Νέα Δημοκρατία;
Ένα σχέδιο εκποίησης του δημόσιου πλούτου στους ιδιώτες, χωρίς έλεγχο, χωρίς αξιολόγηση, που έχει ξεκινήσει από τον ΕΟΠΥΥ, με τις αλλαγές στη διοικητική του δομή και διάρθρωση του Οργανισμού και πρόσφατα (5.1.22) με τις αλλαγές που έγιναν στα στελέχη διοίκησης, στις θέσεις – κλειδιά των διευθύνσεων και τμημάτων που αφορούν στην εξυπηρέτηση των ιδιωτών εμπόρων της Υγείας.
Μπορεί να μην επιτρέπονται οι συναθροίσεις για λόγους αναψυχής, όμως οι συναθροίσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να επιβληθούν και να επικρατήσουν ενάντια σε κάθε άλλη απαγόρευση ώστε η κυβέρνηση να πάρει το μήνυμα της αντίδρασης και της αντίστασης των πολιτών, για τις αντιλαϊκές και αντικοινωνικές επιλογές της.
Αυτή την αντίδραση των πολιτών οφείλει να οργανώσει η Αριστερά και να την καλύψουν πολιτικά, στο σύνολό της, όλα τα κόμματα που αντιτίθενται στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.
Τι σημαίνει ριζοσπαστική Αριστερά;
Το θεσμικό μούδιασμα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία πρέπει να αρθεί και η Αριστερά να καλέσει τους πολίτες στον δρόμο και στις πλατείες, να διαμαρτυρηθούν, με όλες τις αναγκαίες ατομικές προφυλάξεις. Πρέπει να σταματήσει η διαδικτυακή συζήτηση και να ”ζωντανέψουν” τα κινήματα των πλατειών και κάθε άλλου είδους διαμαρτυρία, να ενεργοποιηθούν οι πολίτες για τα καθημερινά τους κοινωνικά προβλήματα, αγνοώντας κάθε προσπάθεια δυσφήμησης που θα επιχειρήσουν κυβερνητικά στελέχη, τύπου Γεωργιάδη, Βορίδη, Πλεύρη, Σκέρτσου, Γεραπετρίτη κ.λπ. ”συγγενών”…
Οφείλουμε να τους αγνοήσουμε με το σύνθημα: Στον δρόμο, στον δρόμο, να σπάσουμε τον τρόμο!
Αυτό σημαίνει ριζοσπαστική Αριστερά.
Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε νέα κοινωνικά κινήματα και νέα σχέση της Αριστεράς με την κοινωνία και τα προβλήματά της.
Αυτός είναι άλλωστε και ο πολιτικός ρόλος της Αριστεράς, ιδιαίτερα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που στοχεύει στον σοσιαλισμό με δημοκρατία, ελευθερία και ανθρώπινο πρόσωπο. Να κινητοποιεί τους πολίτες, να διαμορφώνει κοινωνικά κινήματα, με επίκεντρο τον πολίτη και τα προβλήματά του.
Όσο παραμένουμε σε (πολιτική) ακινησία, τόσο η Δεξιά θα επιτίθεται και θα συμπιέζει τον λαό, τις δημοκρατικές ελευθερίες και τις κοινωνικές του κατακτήσεις. Κάθε Ο.Μ., κάθε Ν.Ε., κάθε ΠΣΕ (κατά το καταστατικό μας), οφείλουν να πρωτοστατήσουν στη διαμόρφωση κοινωνικών κινημάτων, καλώντας τους πολίτες κάθε τοπικής κοινωνίας σε ξεσηκωμό και αντίδραση ενάντια σε κάθε αντικοινωνικό και αντιλαϊκό μέτρο που επιχειρεί να θεσμοθετήσει ή θεσμοθετεί η Νέα Δημοκρατία.
γιατρός, διευθυντής ΕΣΥ/ΜΕΘ στο Γ.Ν. Πατρών, μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αχαΐας