ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Τα οικονομικά της συμφοράς

Εκτοξεύεται το ιδιωτικό χρέος στα 240 δισ. ευρώ;

Πάρτε έναν νέο πτωχευτικό νόμο, που με διαδικασίες fast track οδηγεί στην αγκαλιά των τραπεζών και του Δημοσίου το βιός εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών.

Στενάζει η κοινωνία από την ανεργία;

Πάρτε υπερωρίες χωρίς πληρωμή και δεκάδες μορφές ευέλικτης (διάβαζε: κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης) εργασίας.

Πάρτε και έναν καινούργιο (αντι-)συνδικαλιστικό νόμο για να κάθονται τα «πρόβατα»  ήσυχα, καθώς θα οδηγούνται στο σφαγείο της υποαπασχόλησης ή της ανεργίας.

Πάρτε και ιδιωτικοποιήσεις… Έτσι, για να γίνουν επισφαλείς ακόμη μερικές χιλιάδες θέσεις εργασίας και να παραδοθούν σίγουρα κρατικά έσοδα σε ιδιωτικά μονοπώλια ή ολιγοπώλια.

Θερίζει ο κορωνοϊός;

Πάρτε μια μείωση δαπανών στον προϋπολογισμό του 2021 για την Υγεία. Και από εκεί και πέρα, «ελεήστε μας εμάς, τη φτωχή κυβέρνηση, ω πλούσιοι φίλοι μας».

Πάρτε και αίθουσες με 27 μαθητές στα σχολεία. Και ελεήστε τους, ω πλούσιοι «συγγενείς» (και παγουρίνο δέχονται…).

Κινδυνεύουν τα σπίτια του κόσμου από τα χρέη που δημιούργησε η ανεργία και η οικονομική κρίση (όχι η ανάληψη επιχειρηματικού ή επενδυτικού ρίσκου)… Σημασία έχει η υγεία του τραπεζικού συστήματος. Διότι αν δοθούν τα σπίτια στον κόσμο στην τιμή που πωλούνται στα funds, υπάρχει το moral hazard, ο περίφημος «ηθικός κίνδυνος» να κακομάθουν και οι συνεπείς και να ζητούν κούρεμα κι αυτοί.

Τώρα, αν υπάρχουν οι αιωνίως κακομαθημένοι των κρατικοδίαιτων τραπεζών (με τους φόρους εκείνων που δεν δικαιούνται κούρεμα στα δάνειά τους) που έπαιρναν κινδύνους άνευ καμιάς ηθικής προκειμένου να πουλήσουν δάνεια την περίοδο 2000-2010, ω, άπαγε της βλασφημίας…