«Κόκκινο» αναμένεται να χτυπήσει το πολιτικό θερμόμετρο τις επόμενες ημέρες με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύει ήδη ευθείες βολές προς τον υπουργό Οικονομικών.
Μετά την χθεσινή έντονη αντιπαράθεση των δύο τελευταίων υπουργών Οικονομικών της χώρας στη Βουλή, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου βάλλουν κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, αποδομώντας με οκτώ σημεία την τοποθέτησή του την Παρασκευή στη Βουλή.
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπεύθυνοι του κόμματος για θέματα οικονομίας κατηγορούν τον υπουργό ότι είπε οκτώ ψέματα όπως:
- Οι δαπάνες της Ν.Δ. για την πανδημία
- Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το ΕΣΥ επί ΣΥΡΙΖΑ
- Η αύξηση των δαπανών για την Υγεία λόγω της πανδημίας επί Ν.Δ.
- Η μείωση της ανεργίας στη χώρα
- Το γεγονός ότι καμία χώρα της Ε.Ε. δεν προχωρά σε αναπλήρωση του μισθού των εργαζομένων
- Το ότι εργαζόμενοι και χαμηλόμισθοι έχουν την τρίτη μεγαλύτερη προστασία εντός Ε.Ε.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπιασε ποτέ τους στόχους
- Η εικόνα της Ελλάδας είναι καλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το εννεάμηνο του 2020.
Η ανακοίνωση
Στη χθεσινή του σύντομη τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Σταϊκούρας πρόλαβε να εκστομίσει τουλάχιστον 8 ψέματα:
Ψέμα 1. Οι δαπάνες που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ για την πανδημία ανέρχονται σε 24 δισ. ή 13 δισ.
Αλήθεια: Οι κρατικές δαπάνες για την πανδημία μέχρι τέλος Οκτωβρίου ανέρχονται σε μόλις 6,7 δισ., εκ των οποίων τα 3,1 είναι δάνεια. Το επιβεβαιώνει ευθέως η εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Αλχημεία 1η. Όταν λέει 24 δισ. ο κ. Σταϊκούρας αθροίζει δαπάνες με άλλα μέτρα όπως οι αναβολές πληρωμών αλλά και τραπεζικά δάνεια και τη μόχλευση, για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Το ζήτημα όμως είναι πόσα χρήματα πραγματικά πηγαίνουν στον κόσμο.
Αλχημεία 2η.Όταν λέει 13 δισ. ο κ. Σταϊκούρας αθροίζει στις κρατικές δαπάνες τα δάνεια που έδωσαν οι τράπεζες μέσω του ταμείου εγγυοδοσίας και του ΤΕΠΙΧ.
Ψέμα 2. Επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε η κρατική χρηματοδότηση προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε σχέση με το 2014
Αλήθεια: Επί ΣΥΡΙΖΑ οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία αυξήθηκαν από 4,5% ΑΕΠ που ήταν το 2014, σε 5,1 % ΑΕΠ, αύξηση περίπου 1 δισ.
Εξάλλου πώς θα μπορούσαν να μην έχουν αυξηθεί οι δαπάνες όταν επί ΣΥΡΙΖΑ:
- καλύφθηκαν οι ανασφάλιστοι και οι πρόσφυγες από το ΕΣΥ
- άνοιξαν 127 νέες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας
- δημιουργήθηκαν 120 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ
- έγιναν 7.000 μόνιμες προσλήψεις και πάνω από 10.000 προσλήψεις συμβασιούχων.
Είναι η ΝΔ που εν μέσω πανδημίας μειώνει τις δαπάνες για την υγεία για το 2021 κατά 572εκατ.
Ψέμα 3. Η ΝΔ αύξησε κατά 786 εκατ. τις δαπάνες για την Υγεία λόγω της πανδημίας
Αλήθεια: Το σύνολο της επιπλέον ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο δημόσιο σύστημα υγείας για το 2020 θα είναι κάτω από 400 εκατ. Η λαθροχειρία της ΝΔ είναι ότι αθροίζει στις επιπλέον δαπάνες τις ασφαλιστικές εισφορές των αναστολών εργασίας. Η χώρα είναι 8η από το τέλος στην Ευρώπη στις δαπάνες υγείας για την πανδημία, με όλες τις χώρες που είναι σε χαμηλότερη θέση από εμάς να έχουν πολύ παλαιότερα στοιχεία (ΟΟΣΑ).Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα είμαστε στον πάτο της Ευρώπης στις δαπάνες υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ψέμα 4. Η ανεργία μειώθηκε στη χώρα εν μέσω πανδημίας
Αλήθεια: Οι εργαζόμενοι στη χώρα μειώθηκαν. Το φετινό 11μηνο είναι το χειρότερο για την απασχόληση από το 2012. Οι νέες θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί κατά 40.500. Σημειωτέον ότι οι εργαζόμενοι σε αναστολή καταγράφονται ως εργαζόμενοι.
Αλχημεία: Από το Σεπτέμβρη του 2019 στο Σεπτέμβρη του 2020 αυξήθηκαν σημαντικά οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή οι άνθρωποι που δεν αναζητούν εργασία ενώ πριν αναζητούσαν. Αυτό πιθανώς έδωσε το πάτημα στη λαθροχειρία και τα δημιουργικά μαθηματικά του κ. Σταϊκούρα.
Ψέμα 5: Καμία χώρα στην ΕΕ δεν προχωρά σε αναπλήρωση του μισθού των εργαζομένων όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αλήθεια: Το κράτος αναπληρώνει το μισθό των εργαζομένων στη Γαλλία και την Τσεχία κατά 100%, στη Σουηδία κατά 82% έως 96%, στην Ολλανδία κατά 90%.
Ψέμα 6: Οι εργαζόμενοι και οι χαμηλόμισθοι στην Ελλάδα είχαν την Τρίτη μεγαλύτερη προστασία στο εισόδημά τους σε όλη την Ευρώπη χάρη στα μέτρα της κυβέρνησης.
Αλήθεια: 1. Οι εργαζόμενοι στην χώρα μας υφίστανται την τρίτη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος -ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- στην Ευρώπη. Μεγαλύτερη μείωση από εμάς έχουν μόνο η Κροατία και η Κύπρος. (Eurostat). 2.Συνολικά οι πολίτες στη χώρα μας βιώνουν τη 2η μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη. 3. Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν τη 2η μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη.
Ψέμα 7:Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπιασε ποτέ τους στόχους
Αλήθεια: Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε όλους τους δημοσιονομικούς στόχους, κλείνοντας τις αξιολογήσεις, γι’ αυτό και ολοκλήρωσε το πρόγραμμα θέτοντας το τέλος των μνημονίων. Προφανώς μπερδεύεται ο κ. Σταϊκούρας με την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ που δεν κατάφερε να κλείσει ούτε μία αξιολόγηση, βύθισε την χώρα πιο βαθιά στα μνημόνια, παρέδωσε ένα πρόγραμμα ανεπίστρεπτα εκτροχιασμένο, ενώ παράλληλα είχε βυθίσει τη χώρα στην ύφεση, είχε εκτινάξει την ανεργία και είχε ισοπεδώσει μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα.
Ψέμα 8 και το καλύτερο: Σε επίπεδο εννιαμήνου 2020 η εικόνα της Ελλάδος είναι καλύτερη από τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο
Αλήθεια: Η ύφεση στην Ελλάδα το 9μηνο είναι 8,5% ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 7,5%, γεγονός που μας έφερε στην 4η χειρότερη θέση στην Ευρώπη.
Το εξωφρενικό είναι ότι στο διάγραμμα που κατέθεσε ο κ. Σταικούρας χθες στη Βουλή αποτυπώνεται ακριβώς αυτό. Υπάρχουν 4 ενδεχόμενα:
- Δεν διάβασε το διάγραμμα πριν το καταθέσει.
- Το διάβασε και μπερδεύτηκε.
- Το διάβασε και δεν το κατάλαβε γιατί δεν ξέρει τι σημαίνει καλύτερο όταν μιλάμε για ύφεση και νομίζει ότι όσο πιο μεγάλη είναι η ύφεση τόσο καλύτερα. Εκτός και αν πιστεύει ότι το -7,5% χειρότερο από το -8,5%, πράγμα που δεν θέλουμε να πιστέψουμε.
- Σκόπιμα προσπαθεί να παραπλανήσει αυτούς που τον ακούν πιστεύοντας ότι δεν θα ασχοληθεί κανείς με αυτό που κατέθεσε. Αλλά τότε θα μιλάμε για παραποίηση των στοιχείων, πράγμα για το οποίο κατηγορούμε την κυβέρνηση εξαρχής.
Κανένα από τα 4 ενδεχόμενα δεν είναι θετικά για έναν Υπουργό Οικονομικών. Αλλά την επόμενη φορά που θα μπει στη βουλή θα πρέπει να ξεκινήσει την ομιλία του λέγοντας τι από τα 4 ισχύει.