ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Κόσμος

Τα τεφτέρια του Ταγίπ

Μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, μιλώντας στη σύνοδο της Γενεύης για το προσφυγικό, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατακεραύνωσε τη διεθνή κοινότητα που αδιαφορεί για τα εκατομμύρια των προσφύγων, κομπάζοντας παράλληλα ότι, χάρις στην τουρκική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» (εισβολή στη βόρεια Συρία τον Οκτώβριο), 371.000 πρόσφυγες από τη Συρία επέλεξαν, εθελοντικά, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Σύντομα θα τους ακολουθήσουν ακόμα 600.000, διαβεβαίωσε ο Τούρκος Πρόεδρος. Όμως, εκείνοι που κάνουν τους λογαριασμούς και δίνουν τα νούμερα στον Πρόεδρο Ερντογάν κάπου κάνουν κάτι λάθος.

Γιατί μόλις δέκα ημέρες μετά, στις 27 Δεκεμβρίου, στον απολογισμό που έκανε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ναντιντέ Ακτόπ ανέφερε ότι συνολικά 580.000 πρόσφυγες επέστρεψαν -πάντα εθελοντικά- στις περιοχές όπου έγιναν οι τρεις «ειρηνευτικές» τουρκικές εισβολές από το 2016: “Ασπίδα του Ευφράτη” (Τζαραμπλούς), “Κλάδος Ελαίας” (Αφρίν) και “Πηγή Ειρήνης”. Όμως, τον περασμένο Μάιο, δηλαδή πέντε ολόκληρους μήνες πριν από την “Πηγή Ειρήνης”, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού υπολόγισε σε 329.000 τους Σύρους πρόσφυγες που γύρισαν στη χώρα τους μετά τις δυο πρώτες επιχειρήσεις – εισβολές. Μαζί με τις 371.000 που ανέφερε ο Ερντογάν, οι πρόσφυγες που επέστρεψαν θα έπρεπε να ανέρχονται σε 700.000, δηλαδή 120.000 παραπάνω από το νούμερο που έδωσε το υπουργείο Άμυνας. Ψιλά γράμματα, θα μπορούσε να πει κανείς, από ένα καθεστώς που βάφτισε «ειρηνευτικές» τις επιχειρήσεις του με στόχο τον ξεριζωμό των Κούρδων από τις εστίες τους και τη διάλυση της Ροζάβα. Εκτός αν ο Ταγίπ έγραψε στο τεφτέρι του και τους 200.000 Κούρδους πρόσφυγες που προκάλεσε η τρίτη εισβολή, τα δυο τρίτα των οποίων (περίπου 120.000) επιστρέφουν στα σπίτια τους στη ζώνη της τουρκικής κατοχής, όπως ανέφερε ο ΟΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων τονίζουν ότι είναι άλλο πράγμα η επιστροφή προσφύγων στην πατρίδα τους και άλλο η επιστροφή τους στις εστίες τους, ειδικά όταν πρόκειται για το συριακό μωσαϊκό εθνοτήτων, θρησκειών και δογμάτων. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι οι τουρκικές αρχές, μετά τις «σκούπες» σε βάρος προσφύγων π.χ. στην Κωνσταντινούπολη, τους περνούν από κόσκινο, προκειμένου να στείλουν συγκεκριμένους ανθρώπους σε συγκεκριμένες, υπό κατοχή ζώνες, με στόχο την αλλοίωση της δημογραφικής σύνθεσής τους. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν συστηματικό εποικισμό, όπου οι πρόσφυγες γίνονται για δεύτερη ή τρίτη φορά πρόσφυγες στη χώρα τους, ενώ θα πρέπει να ζήσουν μαζί με τζιχαντιστές μισθοφόρους και άλλα εξτρεμιστικά στοιχεία που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταστροφή και τη διάλυση της Συρίας.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το περασμένο καλοκαίρι εκατοντάδες πρόσφυγες εξαναγκάστηκαν να γυρίσουν στη Συρία, πολλοί από αυτούς με χειροπέδες. Άλλοι υποχρεώθηκαν να υπογράψουν δηλώσεις «εθελούσιας επιστροφής» και άλλοι υπέγραψαν ένα χαρτί πιστεύοντας ότι έτσι δηλώνουν πως θέλουν να παραμείνουν στην Τουρκία. Στέλεχος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε στην εφημερίδα “Γκάρντιαν” ότι στη νέα ζώνη κατοχής (Ταλ Αμπιάντ – Ρας αλ Αϊν) γίνονται λεηλασίες, συλλήψεις και κάθε λογής εγκλήματα, όπως έγιναν και στο Αφρίν.

Με παρόμοιες αλχημείες η Άγκυρα αρχικά ανέβασε από 2,5 εκατ. σε 3 εκατ., κατόπιν σε 3,6 εκατ. και από εκεί σε πάνω από 4 εκατομμύρια τους πρόσφυγες που φιλοξενεί και με τους οποίους απειλεί να… πλημμυρίσει την Ευρώπη. Παραδόξως, πολλοί από εκείνους που θα είχαν κάθε λόγο να αντιδράσουν στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την Τουρκία, υιοθετούν και αναπαράγουν τα νούμερα που ανακοινώνει κατά βούληση και με στόμφο ο Πρόεδρος Ερντογάν. Ίσως γιατί κάποιοι από αυτούς τα αναπαράγουν και τα εργαλειοποιούν μέσα στην Ευρώπη για τους δικούς τους πολιτικούς ή μικροπολιτικούς λόγους.