ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Τα τρία θετικά δημοσκοπικά σήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζοντας τα ποιοτικά στοιχεία των Τάσεων της MRB στην Κουμουνδούρου στέκονται σε τρία συγκεκριμένα ευρήματα τα οποία προκαλούν όχι μόνον ικανοποίηση αλλά και αίσθημα δικαίωσης για βασικές, στρατηγικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρώτο είναι το ευρύ πέρασμα που δείχνει να έχει στην κοινή γνώμη το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού» – το βασικό διακύβευμα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και το οποίο έχει ποσοστό αποδοχής 35,6% έναντι 32,8% που συγκεντρώνει το αίτημα Μητσοτάκη για «σταθερότητα» δια της αυτοδυναμίας. Πρόκειται για το διακύβευμα – δίλημμα που έθεσε για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ και φαίνεται πλέον να ακουμπά και να διαπερνά μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος σε όλες τις σφαίρες της πολιτικής, από την αποκατάσταση των εισοδηματικών αδικιών έως την λειτουργία των θεσμών.

Το δεύτερο εύρημα που, κατά την Κουμουνδούρου, δικαιώνει την κορυφαία στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της προοδευτικής διακυβέρνησης είναι η ευρεία αποδοχή που καταγράφεται υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας και η άνοδος των ποσοστών των ψηφοφόρων που τάσσονται υπέρ της μετεκλογικής σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ.

Το 48,6% επιλέγει κυβερνήσεις συνεργασίας έναντι 41,6% που θέλει μονοκομματική κυβέρνηση, ενώ πάνω από το 50% του εκλογικού σώματος θέλει κυβέρνηση συνεργασίας από τις πρώτες εκλογές, εκείνες της απλής αναλογικής. Επιπλέον, το 28,9% προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΖΑ έναντι 25,2% που θέλει συνασπισμό κομμάτων με κορμό την ΝΔ, ενώ για πρώτη φορά εμφανίζεται σε δημοσκόπηση να είναι περισσότεροι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που προκρίνουν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι εκείνων που θέλουν συγκυβέρνηση με την ΝΔ: Το 29,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ λέει «ναι» σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι 27,8% που θέλει συνεργασία με την ΝΔ.

Το τρίτο στοιχείο της δημοσκόπησης που προκαλεί ικανοποίηση είναι το θεαματικά υψηλό ποσοστό εκείνων που αξιολογούν ως πολύ σοβαρή υπόθεση τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις. Το 77,5% κρίνει το θέμα ως «πολύ σοβαρό» και «αρκετά σοβαρό», μόνον το 17,4% δηλώνει ότι είναι «όχι και τόσο σοβαρό» ή ότι «δεν υπάρχει θέμα υποκλοπών», ενώ ανάμεσα σε εκείνους που θεωρούν τις υποκλοπές πολύ σοβαρό ή αρκετά σοβαρό θέμα είναι και σχεδόν το 70% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Τα ευρήματα αυτά θα καθορίσουν και την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, γεγονός που σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να αναδεικνύει ως κορυφαίο κοινωνικό αίτημα την αποκατάσταση των αδικιών που διαμόρφωσαν οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα επιμείνει στην διακριτική στήριξη προς τον Νίκο Ανδρουλάκη στην υπόθεση Καϊλή και στην σύγκρουσή του με την ΝΔ, και θα κλιμακώσει το σφυροκόπημα προσωπικά κατά του πρωθυπουργού για τις παρακολουθήσεις.

Ως προς το τελευταίο, στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν μεν ότι το πρώτο κριτήριο της ψήφου των πολιτών θα είναι η οικονομία και η ακρίβεια, θεωρούν όμως ότι η διαρκής υπενθύμιση της θεσμικής εκτροπής της κυβέρνησης και της προσωπικής «ενοχής» Μητσοτάκη εντείνει την φθορά της ΝΔ και διαβρώνει ακόμη περισσότερο την σχέση της με τα κρίσιμα μεσαία στρώματα και τους κεντρογενείς ψηφοφόρους.