ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Κόσμος

Τουβλάκια και τούβλα

Η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει την κατασκευή, εμπορία και μεταφορά «οποιουδήποτε παιχνιδιού είναι αντίγραφο ή μοιάζει με πυροβόλο όπλο» εφόσον δεν έχει ειδική και έντονη χρωματική σήμανση, συνήθως πορτοκαλί, στην κάνη ή κατά μήκος της κάνης. Όμως δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόνοια για τα αληθινά όπλα που μοιάζουν με παιχνίδια. Ίσως είναι ένα «παράθυρο», ίσως οι συντάκτες της ρύθμισης να μη φαντάστηκαν ότι θα βρισκόταν κάποτε ένας εγκέφαλος τόσο αρρωστημένος που θα σκεφτόταν να βγάλει στην αγορά ένα αληθινό πιστόλι με αληθινές σφαίρες, που θα έμοιαζε με παιχνίδι.

Αυτό το «παράθυρο» εκμεταλλεύτηκε η εταιρεία Culper Precision με έδρα στην πολιτεία της Γιούτα, για να κυκλοφορήσει στο αμερικανικό εμπόριο ένα ξεχωριστό πιστόλι, με την ονομασία «Block 19». Πρόκειται για το ημιαυτόματο πιστόλι Glock 19 που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από την ομώνυμη αυστριακή εταιρεία και σύντομα «κατέκτησε» την αγορά (έχει γεμιστήρα με 15 σφαίρες, αλλά μπορεί να δεχτεί και μεγαλύτερο, ενώ το χρησιμοποιούν ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας σε 48 χώρες). Όμως το πιστόλι της αμερικανικής εταιρείας έχει μια «ιδιαιτερότητα». Είναι… μεταμφιεσμένο σε παιχνίδι, σαν να πρόκειται για μια κατασκευή από πολύχρωμα τουβλάκια Lego, της ομώνυμης εταιρείας παιχνιδιών της Δανίας (που τα κατασκεύασε πρώτη και τα λάνσαρε με μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο).

Η αμερικανική εταιρεία πλάσαρε το δικό της προϊόν χωρίς τυμπανοκρουσίες, μέσω του εμπορικού καταλόγου στον ιστότοπό της. Όμως οργανώσεις που μάχονται την οπλοκατοχή και οπλοφορία στις ΗΠΑ εντόπισαν το προϊόν και κατήγγειλαν την Culper Precision. Πρόκειται για συνταγή καταστροφής, τόνισε η Σάνον Γουότερς, που έχει ιδρύσει την οργάνωση «Μητέρες Απαιτούν Δράση» και συμμετέχει στην εκστρατεία για ασφαλείς πόλεις. Έχουμε ήδη δει πολλές τραγωδίες από όπλα που δεν ήταν ασφαλισμένα και κατέληξαν στα χέρια παιδιών, από όπλα που δεν έμοιαζαν καν με παιχνίδια, επισήμαναν οι ακτιβιστές που έχουν απέναντί τους το πανίσχυρο λόμπι της οπλοκατοχής.

Η Culper Precision απάντησε με θράσος ότι «είναι ευγνώμων που κέρδισε την παγκόσμια προσοχή» για το προϊόν της με το οποίο ήθελε «να δημιουργήσει την ευκαιρία για διάλογο σχετικά με το άθλημα της σκοποβολής και τη χαρά που προκαλεί». Και αφού επικαλέστηκε τα πάγια επιχειρήματα του λόμπι για το δικαίωμα της οπλοκατοχής που απορρέει από τη 2η Τροπολογία του συντάγματος, δήλωσε «αηδιασμένη» από τις επιθέσεις των εχθρών των πυροβόλων όπλων που θέλουν να υπονομεύσουν τα αναφαίρετα δικαιώματα των πολιτών. «Ελπίζουμε», κατέληξε στην ανακοίνωσή της, «ότι τα όπλα θα διπλασιαστούν και θα… ενώσουν τους Αμερικανούς».

Πράγματι, οι πωλήσεις όπλων έσπασαν κάθε ρεκόρ στις ΗΠΑ εν μέσω της πανδημίας, την ώρα που πολιτείες – κάστρα του συντηρητισμού και των Ρεπουμπλικανών, όπως η Γιούτα, χαλαρώνουν αντί να ενισχύουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αγορά όπλων από τους πολίτες. Υπολογίζεται ότι τα πυροβόλα όπλα που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών στη χώρα ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια και ότι αναλογούν 120 όπλα ανά 100 κατοίκους. Παρά τις διακηρύξεις του Προέδρου Μπάιντεν για την ανάγκη λήψης μέτρων, τα χέρια του παραμένουν δεμένα. Στο Κογκρέσο το λόμπι της οπλοκατοχής λύνει και δένει, όχι μόνο στους Ρεπουμπλικανούς αλλά και στους Δημοκρατικούς.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εκείνοι που μπλόκαραν το όπλο – παιχνίδι ήταν οι Δανοί της Lego που αξίωσαν και πέτυχαν να αποσυρθεί το συγκεκριμένο προϊόν από την αγορά. Οι Αμερικανοί «συμφώνησαν να αποσύρουν το προϊόν από τον κατάλογό τους και να μην κατασκευάσουν ή να μην πωλήσουν κάτι σαν αυτό στο μέλλον», ανακοίνωσε η Lego, που έχει κάθε λόγο να αποφύγει οποιαδήποτε εμπλοκή, σύγκριση ή σχέση των παιχνιδιών της με πυροβόλα όπλα. Στοιχειώδης επιχειρηματική πρακτική ή, όπως θα έλεγε και μια ψυχή εδώ στην Ελλάδα, αυτά τα προβλήματα τα λύνει η… ζωή!