ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι Δεύτερο Θέμα

Το δώρο του Μίκη

Το 1980 η Εύα Νικολαΐδου βρισκόταν στην αρχή της δημοσιογραφικής της καριέρας. Τότε παρακολουθούσε και ως ακροάτρια τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Γνώρισε εκείνα τα χρόνια τον Μίκη Θεοδωράκη από ένα τυχαίο γεγονός και δημιουργήθηκε αμέσως μια σχέση αλληλοεκτίμησης και εμπιστοσύνης. Εγινε η «εξομολογήτριά» του. Εντυπωσιακό είναι ότι της τηλεφωνούσε καθημερινά επί 10 μέρες από το σπίτι του στο Παρίσι, ξεκλειδώνοντας την ψυχή του, επειδή κουβαλούσε ένα συναισθηματικό φορτίο για κάποιο σοβαρό θέμα που τον είχε «τραυματίσει» σε βαθμό απελπισίας.

Βρίσκοντας στο πρόσωπό της στήριξη και παρηγοριά, της είπε «Γράφω τώρα τραγούδια και μουσική που μπορεί να είναι το κύκνειο άσμα μου». Αργότερα, όταν ο Μίκης επέστρεψε στην Αθήνα, συνάντησε την Εύα Νικολαΐδου στην ΕΡΤ όπου εκείνη εργαζόταν, για να της παραδώσει την κασέτα με τα ηχογραφημένα τραγούδια του, που είχε εκτελέσει στο πιάνο, τις δύσκολες εκείνες ώρες, εκτιμώντας την πολύτιμη στήριξη και ενθάρρυνση που του είχε προσφέρει. Οταν αυτή του είπε «Αυτό το δώρο αποτελεί μεγάλη ευθύνη και δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ», εκείνος της απάντησε «Μην ανησυχείς, η κασέτα θα βρει τον δρόμο της, την κατάλληλη στιγμή. Το ΚΚΕ που αγαπάω μετά τον θάνατό μου μπορεί να την αξιοποιήσει».

Αυτή είναι η άγνωστη ιστορία, το μυστικό που μας αποκάλυψε 40 χρόνια μετά η γνωστή δημοσιογράφος, συγγραφέας και συνεργάτρια της «Εφ.Συν.», η οποία δώρισε αυτήν τη μοναδική κασέτα με το ανέκδοτο υλικό (ο Μίκης τραγουδά και παίζει πιάνο επί μισή ώρα), στο ΚΚΕ, όπως εκείνος επιθυμούσε. Παραμονή Πρωτομαγιάς παρέλαβε το ιστορικό ντοκουμέντο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στα γραφεία του κόμματος, στον Περισσό, μια μέρα που είναι συνδεδεμένη με τους αγώνες του ΚΚΕ και τα τραγούδια του Μίκη. Από ό,τι μαθαίνουμε, τα ανέκδοτα τραγούδια θα αξιοποιηθούν κατάλληλα, θα γίνουν προσιτά στο ευρύ κοινό και θα βρουν κι αυτά τον δρόμο τους…