ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΥ
Ξεκίνησα να γράφω το παρακάτω κείμενο, όταν συνειδητοποίησα πως ο εγκέφαλος μου είχε ξεχάσει σημαντικά γεγονότα που στοίχειωσαν την χώρα μας την τελευταία τετραετία. Προσπάθησα να κρατήσω ένα ημερολόγιο το οποίο θα μου υπενθύμιζε κάθε φορά που θα το διάβαζα, την δίνη στην οποία έχει εισέλθει αυτός ο τόπος. Κατά την διάρκεια συγγραφής αυτού του ¨ημερολογίου¨, συνειδητοποίησα την τραγική κατάσταση που βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε μέχρι και σήμερα, τον τρόπο με τον οποίο διαστρεβλώνεται η αλήθεια και την προσπάθεια συγκάλυψης διαφόρων ζητημάτων που έχουν εμφανιστεί αυτά τα τέσσερα χρόνια με εξόργισε. Κυρίως εξοργίστηκα με τον εαυτό μου, καθώς μασήσαμε όλοι αυτά που μας σέρβιραν στον δίσκο της υποκρισίας, της αλαζονείας και της σχιζοφρένειας -ας μου επιτραπεί η έκφραση-. Κάπως έτσι γεννήθηκε και η ιδέα για τον τίτλο αυτού του κειμένου, εμπνευσμένος από το λογοτεχνικό έργο του Νικολάι Γκογκόλ (ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΤΡΕΛΟΥ).
1. ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ 1500 ΘΕΣΕΩΝΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.
Τις πρώτες 100 μέρες της κυβερνήσεως προκηρύχθηκαν 1500 θέσεις στην ελληνική αστυνομία. Αυτό το αστυνομοκρατούμενο τοπίο που είδαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια ξεκίνησε να ξετυλίγετε από τις πρώτες κιόλας μέρες διακυβέρνησης.
2. Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΠ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟ
Υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού τέθηκε τον Ιούλιο του 2019 η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). (Και το 2022 εμφανίζεται το σκάνδαλο παρακολουθήσεων)
3. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ
Από τα πρώτα κιόλας βήματα της κυβέρνησης, τον Αύγουστο του 2019, ήταν η αλλαγή καθεστώτος του ασύλου στα πανεπιστήμια. Επιτρέποντας έτσι την παρέμβαση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων, χωρίς να χρειάζεται η συναίνεση της πρυτανείας και των εκπροσώπων των φοιτητών.
4. ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΩΝ
Τον Φεβρουάριο του 2020 η κυβέρνηση προκηρύσσει διαγωνισμό για την πρόσληψη 800 ατόμων (ανδρών-γυναικών) στην Ελληνική Αστυνομία ως Συνοριακών Φυλάκων ορισμένου χρόνου, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτική της αστυνομοκρατίας.
5. ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΙΟ
Στις 25 Φεβρουαρίου του 2020 Ξεσπάνε πρωτοφανή επεισόδια μεταξύ των κατοίκων των νησιών (Λέσβου και Χίου) και διμοιριών ΜΑΤ. Εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί για να εμποδίσουν την απόβαση των ΜΑΤ στα λιμάνια των νησιών τους, τα οποία είχαν σταλεί εκεί με σκοπό να συνδράμουν στην ανεμπόδιστη συνέχιση των εργασιών κατασκευής νέων δομών προσφύγων. Άγρια καταστολή με χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης προς τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους των νησιών πραγματοποίησε εκείνες τις ημέρες η ΕΛ.ΑΣ.
6. ΣΚΟΙΛ ΕΛΙΚΙΚΟΥ
Τον Μάρτιο του 2020 η κυβέρνηση ξεκινάει πρόγραμμα τηλεκατάρτησης επιστημών (εν μέσω COVID) στις πλατφόρμες το οποίου εμφανιζόντουσαν φράσεις με απολύτως κανένα νόημα. Επιπροσθέτως εντοπίζεται σκάνδαλο μέσω συγκεκριμένων ΚΕΚ και ηλεκτρονικών πλατφορμών, οι οποίες ανήκουν σε πρόσωπα που φέρονται να αποτελούν προνομιακούς συνομιλητές κυβερνητικών στελεχών. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να διακόψει το πρόγραμμα υπό το βάρος της κατακραυγής.
7. ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΓΓΟΥ
Την Κυριακή της 14ης του Ιουνίου του 2020, ο 26χρονος Βασίλης Μάγγος χτυπήθηκε θανάσιμα από την αστυνομία, όταν βρέθηκε ενώπιον των αστυνομικών δυνάμεων που μετέφεραν τους συλληφθέντες μιας κινητοποίησης που είχε πραγματοποιηθεί το Σάββατο. Εισήχθη στο νοσοκομείο με κατάγματα στα πλευρά και ένα μήνα αργότερα έφυγε από τη ζωή.
8. ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ
Στην δημοσιότητα δόθηκε τον Ιούλιο του 2020 η λίστα με τα μέσα ενημέρωσης και τα ποσά που πήραν στο πλαίσιο της καμπάνιας κατά του κορονοϊού «Μένουμε Σπίτι». Λιγότερο από το 1% των 20εκ. ευρώ που δαπανήθηκαν, δόθηκαν στον αντιπολιτευόμενο τύπο.
9. ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΙΓΝΑΔΗ
Στις αρχές Φεβρουαρίου τους 2021 παραιτείται από καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ο Δημήτρης Λιγνάδης έπειτα από καταγγελίες για βιασμό. Εν συνεχεία εισήχθη στη ΓΑΔΑ και κρατήθηκε στις φυλακές. Η υπουργός πολιτισμούς Λίνα Μενδώνη αρχικά προσπάθησε να προστατέψει τον κύριο Λιγνάδη αναφέροντας πως δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες ενώ μετέπειτα όταν ήρθαν στο φως οι καταγγελίες ανέφερε χαρακτηριστικά «Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε. Με υποκριτική τέχνη προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά.». Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως ο διορισμός Λιγνάδη ως καλλιτεχνικό διευθυντή στο εθνικό θέατρο ήταν επιλογή της κυρίας υπουργού. Συγκεκριμένα καταργήθηκαν οι διαγωνισμοί και επανήλθε η αποκλειστική ευθύνη της επιλογής προσώπων στον υπουργό Πολιτισμού.
10. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΥΝΟΜΙΑ
Στις 11 Φεβρουαρίου του 2021 πραγματοποιείται η ψήφιση του νομοσχεδίου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για την σύσταση σώματος ασφαλείας στα ΑΕΙ της χώρας.
11. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Ξυλοδαρμός πολίτη στην πλατεία Νέας Σμύρνης και συνεχόμενες μέρες αστυνομικής βίας στην περιοχή τον Μάρτιο του 2021
12. ΤΣΙΜΕΝΤΩΜΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Το Μάρτιο του 2021 τσιμεντώνεται η ακρόπολη πρώτη φορά στα χρονικά από την υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου πλημυρίζει επίσης πρώτη φορά στα χρονικά έπειτα από 2,5 χιλιετίες που είναι χτισμένη.
13. ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ (¨ΕΥΕΛΙΚΤΟ 8ΩΡΟ¨)
Τον Ιούνιο του 2021 ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης συντάσσει και καταθέτει στις 4/6 του νέο εργασιακό νομοσχέδιο με μεγάλο ατού το ευέλικτο ωράριο που από 8 ώρες εργασίας την ημέρα μετατρέπεται σε 10 (είχε αναφέρει σε συνέντευξη του ο ίδιος ο υπουργός, πως με το ευέλικτο οράριο μπορεί ο εργαζόμενος να μαζέψει τις ελιές του).
14. ΠΥΡΚΑΓΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Στις 3 Αυγούστου του 2021 ξεσπάει η πρώτη φωτιά και μετατρέπεται σε μία βιβλική καταστροφή άνευ προηγουμένου. Εκτιμάται πως η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε στο πέρασμα της 600.000 στρέμματα δασικής έκτασης και περιουσίες πολιτών. Η κυβέρνηση λειτούργησε με το δόγμα «εκκενώστε για να μην θρηνήσουμε θύματα» και οικισμοί αφέθηκαν στην μοίρα τους.
15. ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ
Το ποσοστό το οποίο κατέχει το δημόσιο περιορίστηκε στο 34% και έδωσε τη σχετική εξουσιοδότηση στο ΔΣ της εταιρείας για να καθορίσει τους όρους και την τιμή της διάθεσης 231 εκατ. νέων μετοχών σε ιδιώτες, εν μέρει μέσω Χρηματιστηρίου Αθήνας και εν μέρει με ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό. (Οκτώβριος 2021)
16. ΜΕΛΕΤΗ ΤΣΙΟΔΡΑ-ΛΥΤΡΑ
Στις 15 Δεκεμβρίου του 2021 δημοσιεύεται η μελέτη των δύο καθηγητών, Σωτήριου Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, η οποία εστιάζει στην θνησιμότητα των ασθενών του κορονοϊού. Μέσα στην συγκεκριμένη έρευνα καταγράφεται το ποσοστό του 88% των ανθρώπων που κατέληξαν εκτός ΜΕΘ. Με αυτόν τον τρόπο ακυρώνεται το αφήγημα του πρωθυπουργού περί ίσης φροντίδας των διασωληνωμένων εντός και εκτός ΜΕΘ ενώ δύο εβδομάδες πριν δημοσιευθεί η έρευνα είχε αναφέρει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ.
17. ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΡΟΜΑ
Νέο περιστατικό άγριο ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου του 44χρονου Ρομά στο Μενίδι από ομάδα ατόμων στην οποία συμμετείχε και ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας τον Φεβρουάριο του 2022.
18. ΛΑΡΚΟ
Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, τον Ιούνιο του 2022, κατατίθεται τροπολογία στην ελληνική βουλή η οποία κλείνει τα καμίνια της ΛΑΡΚΟ και απολύει 1.060 εργαζόμενους για να επαναπροσληφθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (μηνιαίες ή διμηνιαίες).
19. ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Τον Ιούλιο του 2022, αποκαλύφθηκε ότι ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Νίκος Ανδρουλάκης παρακολουθήθηκε μέσω του συστήματος της ΕΥΠ, ενώ παλαιότερα είχαν παρακολουθηθεί δύο δημοσιογράφοι, ο Θανάσσης Κουκάκης και ο Σταύρος Μαλιχούδης. Αποτέλεσμα αυτών των γεγονότων ήταν οι παραιτήσεις του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, και του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Υπογραμμίζουμε σε αυτό το σημείο πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας έθεσε την ΕΥΠ υπό την άμεση εποπτεία του και μετά διόρισε νέο διοικητή της τον Παναγιώτη Κοντολέοντα. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονίας, δημοσιεύματα παρουσίαζαν καταλόγους με ονόματα, τα οποία υποστήριζα ότι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση. Δύο άτομα από αυτούς του καταλόγους αιτήθηκαν να ελεγχθεί αν όντως παρακολουθήθηκαν, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου. Η ΑΔΑΕ πραγματοποίησε ελέγχους, από τους οποίους διαπιστώθηκε ότι και οι δύο βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε από την ΑΔΑΕ να ελέγξει αν παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ ακόμη έξι πρόσωπα μεταξύ των οποίων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και άλλα μέλη της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι και τα έξι πρόσωπα είχαν τεθεί υπό πολύμηνη παρακολούθηση από την ΕΥΠ.
20. ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΖΙΜΕΝΣ
Τον Σεπτέμβριο του 2022 παραγράφεται η υπόθεση της Ζίμενς. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών απαλλάσσει το σύνολο των εμπλεκομένων που δικάστηκαν για τα μαύρα ταμεία της «ΖΙΜΕΝΣ». Βασίστηκε κατά κύριο λόγο στην παραγραφή των αδικημάτων τους, αφού έχει παρέλθει χρόνος πλέον της 20ετίας από τη διάπραξή τους και κανένα αδίκημα, ακόμη και φόνος, δεν μπορεί να «ζήσει» έπειτα από τόσα χρόνια. Βεβαίως η απόφαση αθώωσε και κατηγορούμενους και επί της ουσίας.
21. ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΑΤΣΗ
Ο βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ Ανδρέας Πάτσης τον Οκτώβριο του 2022, εμπλέκεται σε πλουτισμό από «κόκκινα δάνεια» (τα αγόρασε στο 1/15 της αξίας τους), σε υποθέσεις απευθείας αναθέσεων (κοντά στο 1εκ. ευρώ μέσω ΕΛΤΑ για νομικές συμβουλές). Ο ίδιος δήλωσε πως η ΝΔ γνώριζε για την δράση του όλο αυτό το διάστημα και για τις «δουλειές» που εκτελούσε.
22. ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 16ΧΡΟΝΟΥ ΡΟΜΑ
Τα ξημερώματα τις 5ης Δεκεμβρίου του 2022., πυροβολείται στο κεφάλι ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης από αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έπειτα από καταδίωξη του καθώς δεν πλήρωσε 20 ευρώ σε βενζινάδικο.
23. ΜΕΤΟΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΑΙΝΩΝ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ένα επιβατικό τραίνο που κινούνταν προς την Θεσσαλονίκη και ένα εμπορικό που όδευε προς Αθήνα συγκρούστηκαν μετωπικά οδηγώντας σε ένα από τα μεγαλύτερα δυστυχήματα στην χώρα μας, μετρώντας 57 νεκρούς και 85 τραυματίες. Οι αιτίες αυτού του δυστυχήματος αφορούν την μη ολοκληρωμένη εκπαίδευση του σταθμάρχη , την εγκατάλειψη του πόστου εργασίας εν ώρα υπηρεσίας και την έλλειψη αυτόματων ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Η κυβέρνηση αποπειράθηκε να αποενοχοποιηθεί και να ρίξει το βάρος το δυστυχήματος πάνω στο ανθρώπινο λάθος. Παρόλα αυτά το κυβερνών κόμμα μεσολάβησε για τον διορισμό του συγκεκριμένου ανθρώπου σε αυτό το πόστο. Επιπροσθέτως η κυβέρνηση επέμενε στο αφήγημα της ύπαρξης τηλεδιοίκησης αλλά οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν απέδειξαν πως η τηλεδιοίκηση σταμάτησε να λειτουργεί από το 2019. Πριν από το δυστύχημα είχαν γίνει έγγραφες προειδοποιήσεις, κινητοποιήσεις και νομικές ενέργειες των εργαζομένων στο σιδηροδρομικό δίκτυο, όσον αφορά στην υποστελέχωση, την ανεπαρκή συντήρηση και την έλλειψη ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στους σιδηροδρόμους. Η τραγωδία οδήγησε στην παραίτηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνο Καραμανλή, οποίος μόλις λίγες μέρες πριν το δυστύχημα είχε δηλώσει ότι «δεν παίζουμε με την ασφάλεια των επιβατών στα τρένα». Παρόλα αυτά ο κύριος Καραμανλής επιλέχθηκε ξανά και δέχτηκε να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στης Σέρρες.
Σαν χώρα μας έχουμε την τάση να ξεχνάμε με την πάροδο του χρόνου. Ίσως αποτελεί έναν μηχανισμό άμυνας του εγκεφάλου μας για να μπορέσουμε να συνεχίζουμε να προχωράμε. Ταυτόχρονα όμως, είναι καθήκον μας να παλέψουμε για την βελτίωση της ζωής με κοινωνικούς όρους και να διαμορφώσουμε ένα μέλλον με συνθήκες καλύτερες από του σήμερα (όχι χειρότερες). Εργαλείο για αυτήν την ανάκαμψη ήταν, είναι και θα είναι πάντα η ιστορία, την οποία μελετάμε με στόχο την αποφυγή λαθών που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να αναλογιστούμε και να μελετήσουμε την πολιτική ιστορία αυτού του τόπου. Ήρθε η στιγμή να αποφασίσουμε να κάνουμε στην άκρη τα λάθη του παρελθόντος και να πραγματοποιήσουμε την αλλαγή. Μια αλλαγή με κοινωνικούς όρους, με αλληλεγγύη, με εν συναίσθηση και με βλέψεις για το μέλλον. Το ερώτημα είναι απλό. Η επιλογή είναι ανάμεσα στα λάθη του παρελθόντος ή σε κάτι νέο και ουσιαστικό για την κοινωνική αλλαγή.
Μ. Καλαϊτζής
Υποψήφιος Διδάκτορας ΕΚΠΑ