ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Το μήνυμα των φοιτητών σε Κεραμέως και κυβέρνηση

Για πρώτη φορά μετά τα τέλη της δεκαετίας του 80, η ΔΑΠ έχασε χθες την πρώτη θέση στις φοιτητικές εκλογές (την οποία εξασφάλιζε, δε, κάθε χρόνο άνετα από τον εκάστοτε δεύτερο), σημειώνοντας, μάλιστα τεράστια πτώση. Επιπλέον, την πρωτιά καταλαμβάνει η ΠΚΣ, ενώ και οι άλλες αριστερές παρατάξεις, ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ και BLOCO, σημείωσαν σημαντική άνοδο.

Μετά από 2 χρόνια πανδημίας, ακραίας συντηρητικής πολιτικής της Νίκης Κεραμέως στην Παιδεία και των γενικότερων αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης, τα αποτελέσματα έχουν ξεκάθαρο κεντρικοπολιτικό μήνυμα για 4 λόγους:

Α) Οι φοιτητές αποδοκίμασαν την πολιτική υποβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της υπουργού, ιδίως τη θεσμοθέτηση ισοτιμίας των πτυχίων των κολεγίων με τα δημόσια πανεπιστήμια και τη μείωση των θέσεων εισαγωγής στις σχολές, είτε άμεσα είτε μέσω της βάσης-κόφτη και των μαθημάτων βαρύτητας.

Β) Οι φοιτητές αποδοκίμασαν την ακραία καταστολή, τόσο μέσα στα πανεπιστήμια (συχνές εικόνες ΜΑΤ στις σχολές και “πανεπιστημιακοί” Ειδικοί Φρουροί) όσο και σε επίπεδο κοινωνίας (πχ Νέα Σμύρνη).

Γ) Οι φοιτητές καταδίκασαν την πολιτική της κυβέρνησης σε εργασιακά, οικονομία και ακρίβεια, που τους αφορά, εξάλλου, περισσότερο από τον μέσο πολίτη. Γνωρίζουμε, δε, ότι οι γεννημένοι λίγο μετά το 2.000 έχουν πολύ πιο έντονη ταξική συνείδηση, σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, δεδομένου ότι πέρασαν την εφηβεία και την ενηλικίωση τους μέσα στα πολύ δύσκολα χρόνια της κρίσης και όχι σε εποχές στρεβλών αντιλήψεων του… “όλοι μεσαία τάξη είμαστε”.

Δ) Οι φοιτητές δεν ψήφισαν με βάση τις φιλικές και άλλων ειδών σχέσεις που διαμορφώνουν τα πάρτι και οι εκδρομές στην Αράχοβα της ΔΑΠ. Εν απουσία τους, λόγω πανδημίας, ο συνηθισμένος τις τελευταίες δεκαετίες οργανωτικός έλεγχος των πρωτοετών (και μάλιστα για δύο χρονιές) δεν υφίσταντο και τα πολιτικά κριτήρια της ψήφου αναβαθμίστηκαν. Προφανώς, ο εγκλεισμός της πανδημίας δεν θα είναι μόνιμος και οι αριστερές παρατάξεις θα πρέπει να βρουν τον εναλλακτικό τρόπο που τους ταιριάζει για να απαντήσουν στη μεθοδολογία της ΔΑΠ να προσεγγίζει μαζικά ακροατήρια στη βάση ανθρωπίνων σχέσεων μέσω πάρτι, εκδρομών και σημειώσεων. Επίσης, θα πρέπει να απαντήσουν στην ολοένα μεγαλύτερη αποστασιοποίηση και μικρότερη συμμετοχή των φοιτητών στις φοιτητικές εκλογές.

Πάντως, η προσπάθεια να κρυφτεί η είδηση από τα ΜΜΕ (με τη δικαιολογία των πολλαπλών αποτελεσμάτων από τις παρατάξεις) είναι ιδιαίτερα αμήχανη, καθώς όλοι, πλην ΔΑΠ, αναγνωρίζουν τις βασικές τάσεις, ενώ, επιπλέον, τα αποτελέσματα της ΠΚΣ θεωρούνταν ανέκαθεν έγκυρα. Επιπλέον αυτή η προσπάθεια είναι και που επιβεβαιώνει ότι, όντως, το μήνυμα των φοιτητικών εκλογών ήταν κεντρικοπολιτικό και εις βάρος της ΝΔ, αλλιώς δεν θα επιχειρούσαν να το κρύψουν…