Ξάφνιασε αρνητικά η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην προχθεσινή «Καθημερινή». Ισως τον αδικεί και η αναγκαστικά αυθαίρετη σταχυολόγηση των σκέψεών του στη στήλη «Γεύμα με την Κ». Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος του έβαλε στο στόμα την εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα στην επιλογή συμβούλων ή ότι το πρόβλημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η «ανασφάλεια» ή ακόμα ότι η δική του ασφάλεια βασίζεται στην «αστική του αυτοπεποίθηση». Σε μια στιγμή που το «επιτελικό κράτος», δηλαδή η ομάδα των προσωπικών συμβούλων του κ. Μητσοτάκη, έχει αποδείξει τη γύμνια του, λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις Φουρθιώτη και Μπογδάνου για τον κορυφαίο συνεργάτη του πρωθυπουργού, μοιάζει με ανέκδοτο ο θαυμασμός του κ. Τσακαλώτου. Και ποιοι είναι οι άλλοι, οι πετυχημένοι σύμβουλοι;
Ο κ. Σκέρτσος ή ο κ. Γεωργιάδης; Αστεία πράγματα. Οσο για την «ανασφάλεια» του κ. Τσίπρα, είναι απολύτως άστοχη η εκτίμηση αυτή για έναν τέως πρωθυπουργό που έφερε σε πέρας κάτι που δεν επιχείρησε κανένας άλλος επί τρεις δεκαετίες: έδωσε τέλος στη διαμάχη με το γειτονικό βαλκανικό κράτος με τρόπο που είχαν ελπίσει έξι προκάτοχοί του, αλλά κανείς τους δεν το τόλμησε. Ασφαλώς θυμάται ο κ. Τσακαλώτος ότι μαζί με τον κ. Τσίπρα πήραν το καλοκαίρι του 2015 μια άλλη τολμηρή απόφαση και την έθεσαν σε λαϊκή δοκιμασία χωρίς καμιά «ασφάλεια».
Δυστυχώς με όσα φέρεται ότι είπε ο κ. Τσακαλώτος εμφανίζεται να ακολουθεί κι αυτός όσα αρνητικά αποδίδει στον Γιάνη Βαρουφάκη, ότι δηλαδή «μπορεί να σκεφτεί κάτι έξω από τα στερεότυπα, αλλά δεν έχει την αίσθηση του κόμματος». Και φοβάμαι ότι η χαλαρή αντιμετώπιση του σημερινού πρωθυπουργού, από τον κ. Τσακαλώτο, στηρίζεται στο ότι κι ο κ. Μητσοτάκης αντιπαλεύει με παρόμοια «αστική αυτοπεποίθηση» τη δική του ανασφάλεια.
ΥΓ. Βλ. σε άλλη στήλη τις εξηγήσεις του κ. Τσακαλώτου.