«Νέα, όμορφη και δυναμική! Η Σοφία Νικολάου συνδυάζει αυτό που λέμε γαλλική φινέτσα και οξυδερκές πνεύμα και διαθέτει ένα από τα πιο γνωστά δικηγορικά γραφεία στο Κολωνάκι. Στα 17 της χρόνια ήρθε από την Εύβοια στην Αθήνα, ξεκίνησε τις σπουδές της στη Νομική, έγινε δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και από το 2004 έχει το δικό της δικηγορικό γραφείο (με ισχυρό πελατολόγιο στον χώρο των επιχειρήσεων)».
Με αυτά τα λόγια παρουσιαζόταν το 2016 η «αυτοδημιούργητη» σημερινή γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, σε μια από τις πρώτες της εμφανίσεις στο πλαίσιο της επικοινωνιακής εκστρατείας της να εκλεγεί βουλευτής. Στη συγκεκριμένη συνέντευξη, σημείωνε η ίδια πως «το τένις είναι πράγματι αγαπημένη μου συνήθεια», ενώ σε άλλο σημείο δήλωνε πως «οι γονείς μου είναι αγρότες, αλλά εγώ ένιωθα να με γοητεύει ο κλάδος της Δικαιοσύνης».
Είναι απορίας άξιον πώς η Σοφία Νικολάου κατάφερε να γεφυρώσει την ταπεινή αγροτική καταγωγή της με το γραφείο (και το σπίτι της) στην ακριβή Αθήνα. Είναι ίσως η μοναδική που πέτυχε σε έναν επαγγελματικό χώρο που κυριαρχείται από νέους και νέες δικηγόρους που δουλεύουν αμέτρητες ώρες για 800 ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση). Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ότι η Σοφία Νικολάου, ένα φτωχοκόριτσο, άνοιξε δικηγορικό γραφείο στα 22 της και στα 37 της έφτασε να έχει εφημερίδα (που άντεξε, βέβαια, μόνο δύο μήνες).
Ωστόσο, ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια, ύστερα από πολλά προεκλογικά χρήματα που δαπανήθηκαν σε εξέδρες, φωτογράφους και πλαστικά ελληνικά σημαιάκια, η Σοφία Νικολάου απέτυχε. Στην Α’ Αθήνας την πέρασαν οι πιο αυθεντικοί Alt-Right θιασώτες, όπως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και ο Θάνος Πλεύρης. Ωστόσο η αυτοδημιούργητη δεν έμεινε ξεκρέμαστη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τοποθέτησε γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής και εκείνη εντάχθηκε κάτω από τη σκέπη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Η αυτοδημιούργητη όφειλε να αποδείξει πια την αξία της. Έπρεπε να αποδείξει στον πολιτικό της ευεργέτη πως είναι άτεγκτη και επάξια εκπρόσωπος της θατσερικής αντιμετώπισης των πάντων. Σημαντικό στήριγμα της εμμονικής συνέπειας είναι η άγνοια. Απαραίτητη προϋπόθεση σε έναν τέτοιο σκοπό είναι η μερική συνάφεια με το αντικείμενο, το «πασάλειμμα». Η Σοφία Νικολάου παραδεχόταν πως η κύρια δικηγορική ασχολία της ήταν «το φορολογικό δίκαιο και το ποινικό, πράγμα που σημαίνει πως οι πελάτες μου είναι κυρίως επιχειρηματίες». Υπάρχει τεράστια απόσταση ανάμεσα στην υπεράσπιση κατηγορουμένων και την κοινωνικά σημαντικότατη αποστολή του σωφρονισμού. Το δεύτερο χρειάζεται επιστημονικές γνώσεις κοινωνιολογικού περιεχομένου, όχι τις αρετές κάποιου δικηγόρου που ασχολείται με ένα περιορισμένο πεδίο.
Η Σοφία Νικολάου ζει το ιδιότυπο αμερικανικό όνειρό της, αλλά στην ευτελή ελληνική εκδοχή του. Ένα greek dream, φτιαγμένο από «περίπου», από δημόσιες σχέσεις, αγωνία για δημοσιότητα και δημοσιεύματα περί αυτοδημιούργητης καριέρας. Το πρόβλημα είναι ότι στην ξέφρενη πολιτική της πορεία, στον δρόμο της μανίας για καταξίωση ενώπιον του αρχηγού της, είναι ικανή να τσαλαπατήσει ανθρώπους.