ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Τσίπρας σε γιατρούς / Καμία δικαιολογία να μην ενισχυθεί το ΕΣΥ, μονάχα ιδεοληψία

Τις δραματικές ώρες που βιώνουν στην μάχη που δίνουν κατά του κορωνοϊού περιέγραψαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές στην συνάντηση που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα που επισκέφθηκε το πρωί στο Νοσοκομείο Γεννηματά.

Μια μάχη άνιση αφού οι μισές οργανικές θέσεις του νοσοκομείου είναι κενές, και  όπως τόνισαν, όσες καινούργιες προσλήψεις έγιναν ήταν των επικουρικών γιατρών που ήδη υπηρετούσαν εκεί. «Έφυγαν οι επικουρικοί και πήγαν σε θέσεις μονίμων, και χήρεψαν οι θέσεις των επικουρικών» υπογράμμισαν.

Από την πλευρά τους οι γιατροί που εργάζονται στο ιατρείο covid έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην έλλειψη υποδομής, αφού μεταξύ άλλων όπως είπαν καλύπτουν το κενό πληρώνοντας από τα δικά τους λεφτά ακόμη και για να προμηθευτούν οξύμετρα.

«Ο χώρος αναμονής είναι μια παρωδία» είπαν χαρακτηριστικά, αφού αναγκάζονται να αφήνουν τους πολίτες που προσέρχονται για τεστ ή με την υποψία ότι ασθενούν από κορωνοϊό να περιμένουν στον δρόμο. «Δυστυχώς όσοι είναι νέοι και μπορούν να στέκονται, τους βάζουμε να περιμένουμε έξω» τόνισαν.

Ο Προϊστάμενος της ΜΕΘ έκανε από την πλευρά του έκκληση για άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού. «Χρειαζόμαστε νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο δεν έχει προσληφθεί τον καιρό που χρειαζόταν. Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο δεν πήραν νοσηλευτές, ήρθαν από τα τέλη Σεπτέμβρη και μετά, φέρανε επικουρικό προσωπικό οι οποίοι είναι ανεκπαίδευτοι. Και τους εκπαιδεύουμε τώρα μέσα στα covid περιστατικά» ανέφερε.

Όπως εξήγησε για τις 11 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει το νοσοκομείο και όλες είναι αυτή την στιγμή για covid περιστατικά χρειάζονται 44 νοσηλευτές. «Τώρα έχουμε 35 άτομα από διάφορες ειδικότητες. 22 μόνιμοι, 10 επικουρικοί και 6 που κάνουν ειδικότητα».

Ο Αλέξης Τσίπρας με γιατρούς στο νοσοκομείο Γεννηματά

Προσλήψεις μονίμων και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά

Κατά τη συζήτηση που είχαν με τον κ. Τσίπρα, όλοι επεσήμαναν ότι είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο αυτήν την δύσκολη ώρα να ενισχυθεί το ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ιδιαίτερα τώρα που παρά τα κενά που ήδη υπάρχουν γίνονται συνεχώς εσωτερικές μετακινήσεις γιατρών και προσωπικού. Ανέφεραν μάλιστα ότι για να λειτουργήσουν οι ΜΕΘ στο Σωτηρία πήραν δύο γιατρούς από το Γεννηματά.

Εξίσου επιτακτικό, όπως εξήγησαν, είναι να υπάρχουν πρωτόκολλα ιχνηλάτισης περιστατικών covid στο προσωπικό και στην συνέχεια διαχείρισής τους.    

Ενώ τέλος όπως ανέφεραν θα πρέπει επιτέλους να ενταχθούν στα βαρέα και  ανθυγιεινά οι νοσηλευτές. «Δεν μπορεί να το ‘χει ο ιδιωτικός τομέας και να μην το έχει ο δημόσιος» ανέφεραν, τονίζοντας μάλιστα πως ο δημόσιος τομέας έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την μάχη κατά της πανδημίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας με γιατρούς στο νοσοκομείο Γεννηματά

«Έχουμε το χειροκρότημα των ασθενών»

«Δεν μπορεί όταν θέλουμε τον νοσηλευτή να τον χειροκροτούμε αλλά από την άλλη να μην αναγνωρίζουμε την επιστημονικότητά του, την δουλειά του, την αποδοτικότητά του. Αλλιώς κοροϊδευόμαστε» τόνισαν οι νοσηλεύτριες.

«Το χειροκρότημα δεν μας λέει κάτι , προσωπικά εμένα με θίγει σαν νοσηλεύτρια. Εμένα με ενδιαφέρει να αναγνωριστώ ως επιστήμονας υγείας κάτι που νομικά δεν είναι κατοχυρωμένο από όλη την νομοθεσία. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε νοσηλευτές με μεταπτυχιακά και διδακτορικά και να τους αναφωνούμε με το μικρό τους όνομα στις αναρτήσεις τις δημόσιες… Να δουν τα βαρέα και ανθυγιεινά. Το να χειροκροτήσει κάποιος… έχουμε το χειροκρότημα των ασθενών. Δεν χρειαζόμαστε χειροκρότημα από αλλού» ανέφερε μια νοσηλεύτρια.

«Η πολιτεία να ανταμείψει το ΕΣΥ»

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε για άλλη μια φορά την συμπαράσταση του στο αίτημα για ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (γιατρών και νοσηλευτών) και να αναμορφώσει το μισθολόγιό τους.

Επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια που κάνει όλο το προσωπικό του ΕΣΥ σε αυτή την μάχη τόνισε  ότι «η ελληνική κοινωνία το καταλαβαίνει. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να το καταλάβει και η ελληνική πολιτεία και να το ανταμείψει».

«Τώρα», όπως ανέφερε, «δεν υπάρχει καμία  δικαιολογία να μην ενισχυθεί το ΕΣΥ. Υπάρχει μονάχα ιδεοληψία. Δηλαδή εμμονή σε ένα πρόγραμμα που θέλει να δώσει την υγεία βορά στην κερδοσκοπία. Αν πρέπει να βγάλουμε ένα μήνυμα από αυτό που μας βρήκε είναι ότι ο άνθρωπος και η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τα κέρδη» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας με γιατρούς στο νοσοκομείο Γεννηματά