ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Τσακαλώτος και Πούτιν

Αν δεν είχε κάνει ο Β. Πούτιν διάγγελμα για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, η συνέντευξη του Ευ. Τσακαλώτου στην “Καθημερινή της Κυριακής” θα μονοπωλούσε την εγχώρια επικαιρότητα. Υπάρχει σύγκριση στη βαρύτητα των δύο πολιτικών διαβημάτων σε Αθήνα και Μόσχα; Αντικειμενικά, ούτε κατά διάνοια. Στη βάση του αντιΣΥΡΙΖΑ υποκειμενισμού, όμως, το γεγονός ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε σε ερώτηση για τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα του Αλ. Τσίπρα αποτελεί φοβερή και τρομερή πολιτική παρέμβαση που, όπως διαλαλείται, προκαλεί εσωκομματικό σεισμό στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα πράγματα είναι απλά: Ο,τιδήποτε ειπωθεί από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που μπορεί, διασταλτικά, να ερμηνευθεί ως αμφισβήτηση της ηγεσίας προσλαμβάνει από τον κυβερνητικό προπαγανδιστικό μηχανισμό διαστάσεις δυσανάλογες της πραγματικής του σημασίας. Έτσι, ακόμη και η καλόπιστη κριτική ενοχοποιείται ως “χτύπημα”, “σφάξιμο με το βαμβάκι”, “υπονόμευση”, “αυστηρή προειδοποίηση”, “ισχυροί κραδασμοί”, “συμπτώματα διάλυσης” κοκ.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στη ΝΔ. Ό,τι και να πει ένας βουλευτής, όσο βαρύ και αν είναι για την κυβέρνηση, αποσιωπάται και εξατμίζεται. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος. Δεν ακουγόταν όταν έλεγε απίστευτα σκληρά πράγματα για τα λάθη της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και έγινε ορατός μόνο όταν μίλησε για την Novartis.

Μπορεί ένα κόμμα να λειτουργεί με το άγχος πώς θα “μεταφραστεί” κάθε κίνηση στο εσωτερικό του από τους πολιτικούς αντιπάλους; Προφανώς όχι. Θα ήταν μια αυτολογοκρισία καταστροφική για την εσωκομματική δημοκρατία και την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει κάνει κατά καιρούς αυστηρές επισημάνσεις για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και τα κείμενα της “Ομπρέλας” είναι σταθερά κριτικά. Είναι αυτός ο βασικός λόγος για τον οποίο είναι δημοφιλής στα αντικυβερνητικά ΜΜΕ. Πόσο μάλλον τώρα που είπε “ανασφαλή” τον Αλ.Τσίπρα και μίλησε για αδυναμία του στην επιλογή συμβούλων.

Ήθελε να κάνει ζημιά στην Κουμουνδούρου; Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Προέβλεψε το σάλο που θα προκληθεί με τα λεγόμενά του; Σε καμία περίπτωση. Ήταν πρόθυμος για την αξιοποίηση της συνέντευξής του από το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο για πολιτικά ιδιοτελείς σκοπούς; Ούτε λίγο, όπως φαίνεται από τις εκ των υστέρων διευκρινίσεις του. Επιδιώκει την ανατροπή του Αλ. Τσίπρα; Θα ήταν αστείο να το πιστεύει κανείς.

Τότε τι συνέβη; Το πιθανότερο είναι ότι παγιδεύτηκε απαντώντας αυθόρμητα και αδιαφορώντας για την εντύπωση που θα δημιουργηθεί με τη βοήθεια επαγγελματιών μεσαζόντων. Το πλεονέκτημα που απέδωσε στον Αλ. Τσίπρα, ο τακτικισμός, σίγουρα δεν ανήκει στα δικά του δυνατά σημεία.