
Μύρινα 23/11/22
Γράφει ο Κώστας Σκούρας
Ένα από τα ωραιότερα τοπία της Λήμνου δεν υπάρχει πια…
Η διαδρομή Σαρδές – Δάφνη κατά τη γνώμη μου είναι μία από τις ωραιότερες στη Λήμνο. Βουνά με στρογγυλεμένες κορφές, ήρεμα, βατά. Βλάστηση με θυμάρια και αστιβιές. Τοπίο γαλήνιο και ανέγγιχτο. Τώρα μαυρίλα και στάχτη.
Καταστροφή χτες 22-11-2022. ΄΄ Ο χρόνος, ο τρόπος και ο τόπος που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές αυτές, δείχνουν μεγάλη ανευθυνότητα από πλευράς των εμπρηστών και θα μπορούσαν να θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές ΄΄ γράφει ο κ Έπαρχος σε δελτίο Τύπου. Εκφράζει δε ευχαριστίες σε Πυροσβεστική, τους εργάτες του Δήμου Λήμνου, το Διοικητή και τα στελέχη της 130 ΣΜ, καθώς και τους πολίτες της περιοχής ΄΄……… για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες΄΄
Περιμένατε λοιπόν υπευθυνότητα από τους εμπρηστές κε έπαρχε; Σήμερα θα έπρεπε να κινήσετε γη και ουρανό τόσο εσείς αλλά και οι υπόλοιποι αρμόδιοι για να τους βρείτε. Καλές οι ευχαριστίες που δεν χάθηκαν ζωές, αλλά περιουσίες χάθηκαν.
Η ομορφιά ενός τόπου είναι η περιουσία του. Δεν είναι μόνο τα κτήρια οι εγκαταστάσεις και τα χωράφια. Και εδώ στη Λήμνο προσπαθούμε να ζήσουμε από την ομορφιά της. Οι ικανοποιημένοι επισκέπτες δεν θα θυμούνται έναν νόστιμο πιτόγυρο και θα ξαναέρθουν γι αυτό.
Στην δημόσια ζωή- δυστυχώς- έχει χαθεί η έννοια της ανάληψης αλλά και της απόδοσης ευθυνών. Οι καταστροφές, οι αστοχίες, οι ανεπάρκειες και οι παρεκτροπές της εξουσίας αντί να αποκαλύπτονται και να οδηγούν σε βελτιώσεις, αποτελούν επικοινωνιακό θέμα. Δηλαδή: Πως θα το παρουσιάσουμε στον κόσμο χωρίς να δημιουργήσουμε αρνητικές εντυπώσεις; Για παράδειγμα . Πνίγονται άνθρωποι σε πλημύρες, και συγχαίρουμε τις υπηρεσίες που δεν πνίγηκαν περισσότεροι. Κάηκε μια περιοχή αλλά λέμε ευτυχώς που δεν είχαμε χειρότερα.
Πολλές φορές – σκόπιμα- στα κακά αποτελέσματα ενεργειών και πολιτικών, δίνουμε το χαρακτήρα φυσικού φαινομένου. Λέμε π.χ καταιγίδα ακρίβειας, τσουνάμι ανατιμήσεων, μάστιγα της ανεργίας κλπ. Ποιος μπορεί λοιπόν να τα βάλει με τη φύση; Ή με το Θεό που θα έλεγαν και οι θρησκευόμενοι.
Κε έπαρχε,
Όσοι έχετε εξουσία έχετε και ευθύνη. Βρείτε τους εμπρηστές, τιμωρείστε τους επίορκους, βρείτε λύσεις σε όσα μας βασανίζουν. Δώστε μας την αίσθηση του δικαίου, και προσπαθήστε με πράξεις να μας πείσετε ότι κάνετε ό, τι είναι δυνατόν για τα προβλήματά μας. Το να θρηνολογείτε μαζί μας μετά από κάθε καταστροφή, δεν μας δίνει παρηγοριά. Και προπαντός δεν μας χρησιμεύει σε τίποτα.
Κ. Σκούρας Μύρινα Λήμνου 23-11-22

