Ο πρόεδρός του απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, θα το οδηγήσουν στο κλείσιμο. Ο Νόμος 4921/2022 στις ρυθμίσεις του προβλέπει σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορέων κοινωνικής προστασίας παύση Δ.Σ., τεράστια πρόστιμα, ποινή φυλάκισης και άλλα πειθαρχικά μέτρα.
- Υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των δομών Δημόσιων (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου – ΝΠΔΔ), των εκκλησιαστικών και των Ιδιωτικών (Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου – ΝΠΙΔ)
- Δίνεται μεγάλη έμφαση στις κτιριακές υποδομές και καμία ιδιαίτερη αναφορά για κοινωνική ένταξη!
- Προβλέπονται σειρά κτιριακών προϋποθέσεων και στελέχωση των δομών με φύλακες σαν να μιλάμε για φυλακές!
- Υπαγορεύεται η φιλοξενία σε Δημόσιες δομές (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου – ΝΠΔΔ) και εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα και μετά από τεράστια ταλαιπωρία του παιδιού διερεύνηση φιλοξενίας του σε ιδιωτικό χώρο φιλοξενίας. Σε κάθε περίπτωση δεν κινείται με γνώμονα το καταλληλότερο πλαίσιο για την περίπτωση του παιδιού.
- Η αποκατάσταση μέσω υιοθεσίας και αναδοχής αντιμετωπίζεται σαν αριθμός και με μόνο γνώμονα την εξατομικευμένη φροντίδα για το τραυματισμένο παιδί.
Με ανάρτησή του στο Facebook, στη σελίδα της οργάνωσης, ο ιδρυτής του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, αναφέρει σχετικά τα εξής:
«Αγαπητοί μου,
»Πριν 27 χρόνια έδωσα μια υπόσχεση στον γιο μου τον Ανδρέα και την τηρώ μέχρι στιγμής προσπαθώντας απεγνωσμένα να βρίσκουμε στο Χαμογελο λύσεις για κάθε παιδί, όπως εκείνος έλεγε «αφήστε τα λόγια» και τελείωνε με την φράση «αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε», μετά όμως γνώρισα και μεγάλωσα μαζί με τους ανθρώπους του Χαμογελου και την αγάπη του κόσμου, χιλιάδες παιδιά που τα βλέπω να μεγαλώνουν να γίνονται άνδρες, γυναίκες να έχουν οικογένειες και να είναι καλοί άνθρωποι, καλοί οικογενειάρχες και καλοί επαγγελματίες, τι άλλο θέλει μια κοινωνία να έχει ευτυχισμένους ανθρώπους.
Τώρα έρχεται, για μια ακόμη φορά που δεν είναι η πρώτη, έχουν προσπαθήσει και άλλες φορές διαχρονικά, μια υπουργική απόφαση (αντισυνταγματική) να καταστρέψει το όνειρο αυτού του παιδιού και όλων των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο ή σε ανάγκη, αυτό δεν θα το αφήσουμε να γίνει και του υπόσχομαι δημόσια ότι μαζί με τους χιλιάδες φίλους μας, εθελοντές μας, υποστηρικτές μας ότι δεν θα αφήσουμε κανένα να το πειράξει, όσο ψηλά και να βρίσκεται, έχουμε μαζί μας τον κόσμο αλλά και τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για να ξεπεράσουμε και αυτή την φρικτή κατάσταση που μας έβαλαν, άδικα και χωρίς λόγο.
Κύριες, κυρία και κύριοι που είσαστε πίσω από αυτή την απόφαση, σας λέω ότι θα κάνω τα αδύνατα δυνατά, φεύγοντας από την ζωή να μην αφήσω αυτή την δαμόκλεια σπάθη στο κεφάλι του Χαμόγελου,
Μαζί με όλους εσάς.
Έχω στείλει προσωπική επιστολή στον πρωθυπουργό και του ζητάμε να τον δούμε όταν με το καλό γυρίσει από το σημαντικό του ταξίδι , περιμέναμε μιλούσαμε ενημερώναμε, όταν μάθαμε ότι κάτι μαγειρεύεται, κάναμε εποικοδομητικές προτάσεις, αλλά κανένας δεν μας πήρε στα σοβαρά, γιατί κάποιοι έχουνε μεγάλη υποστήριξη, πλάτες όπως λέμε, όποτε περιμένουμε και ήρεμα να βρούμε πλέον τις μόνιμες λύσεις, όπως οι προτάσεις που έχουμε δημιουργικά κάνει και δεν καταδεχθήκαν να μας απαντήσουν, είσαστε οι μόνη ΕΛΠΙΔΑ μας να πετύχουμε τον ιερό σκοπό μας με χαμηλούς τόνους, αλλά δυναμικά, όπως ξέρει το Χαμογελο, επιφυλάσσομαι και παίρνω επάνω μου όλη την ευθύνη για τις επόμενες κινήσεις
Σας ευχαριστούμε για την διαχρονική στήριξη
Κώστας Γιαννόπουλος».
Σε μια μαραθώνια συνέντευξη Τύπου που ξεπέρασε τις 3 ώρες, το «Χαμόγελο του Παιδιού» εξέφρασε τις ισχυρές ενστάσεις του για την υπουργική απόφαση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εισακουστεί.
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Κώστας Γιαννόπουλος, όντας συγκινημένος, δήλωσε: «“Το Χαμόγελο του Παιδιού” είναι ο μόνος Οργανισμός στην Ελλάδα που είναι ενεργός 365 ημέρες τον χρόνο – 24 ώρες την ημέρα, υπηρετώντας τις υπηρεσίες πρόνοιας, τους δημόσιους φορείς, καλύπτοντας τα κενά και συχνά υποκαθιστώντας τες, καθώς είμαστε εκεί, όταν κανείς άλλος δεν είναι διαθέσιμος. Τα βράδια, τις αργίες, τις γιορτές. Είμαστε εκεί στις πιο δύσκολες στιγμές.
“Το Χαμόγελο του Παιδιού” είναι το σημείο αναφοράς για τους πολίτες, αλλά και τους δημόσιους φορείς, πάντα με τη συνεργασία της κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων με τους οποίους έχουμε σταθερά πολύ καλή συνεργασία. Η περιουσία του “Χαμόγελου” είναι τα παιδιά του. Αυτά τα παιδιά θα πειράξετε αν εφαρμόσετε αυτές τις ρυθμίσεις που βασίζονται σε αυστηρούς αριθμούς και όχι στην ποιότητα ανατροφής και φροντίδας που χρειάζεται πραγματικά ένα παιδί» σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος απευθυνόμενος προσωπικά στην κα Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καλούμε όλους εσάς που καθημερινά στηρίζετε το έργο μας, και μας βοηθάτε να χαρίσουμε χαμόγελα στα παιδιά που το έχουν ανάγκη, να στηρίξετε τη μεγάλη Οικογένεια του Χαμόγελου, και μαζί να διαφυλάξουμε την πανελλαδική προσπάθεια αυτού του Οργανισμού που σήμερα έχει καταφέρει να αναγνωριστεί διεθνώς, και πριν από 27 χρόνια δημιουργήθηκε χάρη στο Όραμα του μικρού ιδρυτή του, του γιου μου Ανδρέα, ο οποίος σοφά μας προέτρεψε «Αν ενωθούμε όλοι, θα τα καταφέρουμε».
Αντιδρούν και νομικοί
Ισχυρές ενστάσεις για τη συνταγματικότητα της υπουργικής απόφασης εξέφρασαν και νομικοί, οι οποίο βρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου.
«Διερωτάται κανείς διαβάζοντας τον νόμο, αν οι ρυθμίσεις του έχουν συνταχθεί ή έστω έχουν οποιαδήποτε σχέση με κάποιον νομικό» σχολίασε ο Βασίλειος Μαρκής, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επίτιμος πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων και επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του «Χαμόγελου του Παιδιού», προσθέτοντας ότι «τίποτα από αυτά που λέει ο νόμος δεν μπορεί να γίνει αυτομάτως. Έχω τη στέρεα πεποίθηση ότι κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να υλοποιήσει ρυθμίσεις αυτού του επιπέδου και της επιπολαιότητας».
Σε αντίστοιχη κριτική προχώρησε η Ξένη Δημητρίου, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγκου. Η κ. Δημητρίου σχολίασε ότι «δεν γίνεται να ξεχωρίζεις τα παιδιά που ζουν σε ιδιωτικούς φορείς και τα παιδιά που ζουν σε δημόσιες δομές και εκκλησιαστικά ιδρύματα. Αν κανείς ήταν ειλικρινής με τον εαυτό του, θα έπρεπε να ξεκινάει από τις δημόσιες δομές που είναι στο χέρι του να τις αλλάξει. Και μετά αν θέλει να υποχρεώσει τις ιδιωτικές δομές να ακολουθήσουν το παράδειγμα».
Ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μελέτης Μουστάκας από την πλευρά του είπε ότι «παραβιάζει την αρχή της καλής νομοθέτησης». Επιπλέον, σημείωσε ότι «το Σύνταγμα δεν αποκλείει την ιδιωτική πρωτοβουλία» στα ζητήματα της παιδικής προστασίας και προσέθεσε ότι «η χώρα μας έχει υποχρεώσεις και από τη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία των Ανηλίκων, όπως και από το Ενωσιακό Δίκαιο» τα οποία πρέπει εξίσου να ληφθούν υπόψη. «Αυτός ο διαχωρισμός των κρατικών δομών» (δηλαδή του Δημοσίου και της Εκκλησίας) απέναντι προς τις ιδιωτικές δομές «παραβιάζει κατά τη γνώμη μου κατάφωρα την αρχή της ισότητας, αφού και οι δυο “παίκτες” σύμφωνα με το Σύνταγμα» βρίσκονται σε ίση θέση σε αυτό το πεδίο, «δεν μπορεί να υπάρχουν ειδικές διατάξεις οι οποίες αφορούν τις ιδιωτικές δομές».
Ο κ. Μουστάκας υπογράμμισε ότι, επίσης, «παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας» ως προς τις κυρώσεις που προβλέπονται αφού δεν προβλέπονται προειδοποιήσεις, δεν εξετάζονται επιμέρους ζητήματα υπαιτιότητας, επανάληψης του παραπτώματος, ούτε καν προβλέπεται χρόνος συμμόρφωσης.