ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

11 γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου| «Χρειαζόμαστε ένα κόμμα που να είναι η Αριστερά της εποχής του»

Η μεγάλη ήττα που υπέστη το κόμμα μας στις εκλογές αυτού του καλοκαιριού επιβεβαίωσε αυτό που ήδη αντιλαμβανόμασταν μετέχοντας στη λειτουργία του. Η εν συνεχεία παραίτηση του Αλ. Τσίπρα, εμβληματικού ηγέτη που οδήγησε το κόμμα από το 5% στην κυβέρνηση, και λειτουργούσε  σαν συγκολλητική ουσία σε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, μας φέρνει στην ανάγκη όχι μόνο να εκλέξουμε νέο πρόεδρο , αλλά να κάνουμε και τις αναπροσαρμογές εκείνες που απαιτούνται για να έχουμε ένα κόμμα που θα προωθήσει πάλι νικηφόρα τις αξίες και τις ιδέες του μέσα στην κοινωνία. Και ο πρόεδρος που σύντομα θα εκλέξουμε πρέπει να τις μοιράζεται και να τις προωθεί.

 Παρακολουθήσαμε τις τοποθετήσεις και τις δηλώσεις όλων των υποψηφίων όπως και τις ομιλίες τους στο διαρκές συνέδριο. Γνωρίζαμε και τη μέχρι σήμερα συνεισφορά του καθενός στο κόμμα μας και την πολιτική ζωή και βεβαιωθήκαμε πως ο Ευκλ. Τσακαλώτος είναι αυτός που σήμερα αντιστοιχεί στο κόμμα όπως το θέλουμε.

Προφανώς αναγνωρίζουμε ότι και από τους άλλους υποψήφιους ακούστηκαν πολλά σωστά,  που μπορούν να συντεθούν στην επόμενη φάση του έκτακτου συνεδρίου, από όπου θα δοθεί η νέα ώθηση για έναν ανανεωμένο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θα δώσει και πάλι το σήμα της ενότητας της αριστεράς όπως είχε πετύχει με την αρχική συγκρότηση του.

Διαβάσαμε τις προτάσεις του Ευκλείδη για τη λειτουργία του κόμματος , που έχουν σταλεί στα μέλη –μέσω των ΝΕ-, και μεταφέρουμε μια παράγραφο . 

«6. Η βασική τομή που πρέπει να γίνει λοιπόν στο κόμμα μας είναι να εφαρμοστεί πλήρως η συλλογική και δημοκρατική λειτουργία σε όλα τα επίπεδα,

  • χωρίς προσωπικές στρατηγικές,
  • χωρίς αρχηγισμούς,
  • χωρίς αποφάσεις που μένουν κενό γράμμα,
  • χωρίς φαινόμενα παραγοντισμού και αλαζονείας,
  • χωρίς ανάθεση αλλά με συμμετοχή
  • χωρίς μέλη και στελέχη πολλών ταχυτήτων.»

Και μία ακόμη: 

«8. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα κόμμα που να είναι η Αριστερά της εποχής του.

Ένα κόμμα που να είναι ζωντανός πολιτικός οργανισμός και όχι εκλογικός μηχανισμός.

Που να παράγει πολιτική και ταυτόχρονα να παλεύει για τις ιδέες του.

Που να λειτουργεί δημοκρατικά σε όλα τα επίπεδα, να πασχίζει για τις μεγαλύτερες συνθέσεις και να αγωνίζεται ενιαία.

Που να έχει σταθερή έγνοια για την ανάδειξη νέων ανθρώπων σε κρίσιμες στελεχικές θέσεις.

Που να μη λειτουργεί μόνο από πάνω προς τα κάτω: η καρδιά του κόμματος είναι τα μέλη, οι Οργανώσεις Μελών, και το κόμμα πρέπει να διαμορφώσει σαφείς και λειτουργικούς μηχανισμούς ώστε η φωνή των μελών να καθορίζει την πολιτική του κόμματος. Η συλλογική ευφυΐα, μπορεί να ανθίσει μόνον όταν τα πολιτικά υποκείμενα, δηλαδή τα μέλη του κόμματος, θεωρούν τη συμμετοχή τους σημαντική στη λήψη αποφάσεων και όταν η γνώμη τους λαμβάνεται υπόψιν.

Που να είναι γειωμένο στην κοινωνία, να ζει και να ανασαίνει μέσα στα κοινωνικά κινήματα και να έχει οργανώσεις που δρουν στο πεδίο.» 

Αυτά πιστεύουμε κι’ εμείς.  

Υπογραφές :    Αράπης  Χαράλαμπος, Γιαννίκος  Στρατής, Καρδάτου Ολτίνα, Κουτσοβίλης  Κώστας , Λαμπρόπουλος  Παναγιώτης , Νικολάου Στρατής,  Νικολάρα  Μαρία,  Παραδέλης Θεόδωρος,  Πιτσιλαδής  Ηρακλής, Τεντόμας  Βασίλης,  Ψωμαδάκη  Μαρία