ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

ΨΥΧΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΩΣΕΙΣ

 

Γράφει ο Δημήτρης Λεοντής

 

Με τον όρο ‘‘ψυχώσεις’’ εννοούμε συνήθως βαριά και χρόνια ψυχικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα κάποιες παραληρητικές ιδέες και αντιληπτικά βιώματα, ενώ με τον όρο ‘‘νευρώσεις’’ εννοούμε γενικά κάποιες διαταραχές της προσωπικότητας οι οποίες είναι πιο λογικοφανείς και το άτομο διατηρεί πολλά από τα προϋπάρχοντα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του.

Αν και οι δύο αυτές έννοιες είναι γενικά παλιές, χρησιμοποιούνται σήμερα για να εκφράσουν ψυχικά προβλήματα. Αποτελούν δύο ευρείες κατηγορίες που περιλαμβάνουν η κάθε μία ένα πλήθος διαταραχών με κοινά και μη χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, στις νευρώσεις το άγχος είναι σχεδόν πανταχού παρών, ενώ στις ψυχώσεις ενδέχεται να υπάρχει, αλλά είναι διαφορετικής ποιότητας. Ο ψυχισμός, η αίσθηση της ταυτότητας και η προσωπικότητα πάσχουν πολύ πιο σοβαρά στις ψυχώσεις απ’ ότι στις νευρώσεις. Επισης, κινητοποιούνται διαφορετικοί μηχανισμοί άμυνας του Εγώ στις νευρώσεις σε σχέση με τις ψυχώσεις.

Η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή και η παραληρητική διαταραχή είναι μερικές από τις βασικότερες ψυχώσεις, ενώ η διαταραχή (κρίσεις) πανικού, οι περισσότεροι τύποι κατάθλιψης, οι φοβίες, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η κυκλοθυμία, η δυσθυμία, οι διατροφικές διαταραχές κ.ά. ανήκουν στις νευρώσεις.

Στις ψυχώσεις η βασική αντιμετώπιση γίνεται με ψυχοφάρμακα, που συνταγογραφούνται μόνο από ψυχιάτρους, ενώ στις νευρώσεις βοηθούν σημαντικά η ψυχοθεραπεία από ειδικούς (ψυχολόγους, ψυχιάτρους) και η γυμναστική.

Εν κατακλείδι, οι νευρώσεις δεν αποδιοργανώνουν την προσωπικότητα, ούτε αποκόπτουν την επικοινωνία της με την πραγματικότητα και δεν συνοδεύονται από ψευδαισθήσεις, χαρακτηριστικά που τις διαχωρίζουν απ’ τις ψυχώσεις.