ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Όμικρον: Στην Αθήνα κυριαρχεί, στην περιφέρεια δεν έφτασε ακόμη!

Στην Αθήνα κυριαρχεί ήδη η omicron με ποσοστά άνω του 66% αλλά στην περιφέρεια είναι ακόμη στο 7%, οπότε πρόκειται να δούμε και χειρότερα στα κρούσματα, μέσα στο 2021! Όσοι στην περιφέρεια δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν κάνει τρίτη δόση, θα πρέπει να βιαστούν.

Τα 3.700 κρούσματα της προηγούμενης Δευτέρας έγιναν προχθές 9.300 δηλαδή 2,5 φορές πάνω, χθες Τρίτη είδαμε τα 6,500 να γίνονται σχεδόν 22.000, δηλαδή 3,5 φορές πάνω. Η κλίση της καμπύλης είναι τέτοια που πιθανώς ο πολλαπλασιαστής θα είναι μεγαλύτερος του 3,5.

Αιφνιδιασμός δεν υπήρξε! Υπάρχει μόνο συνειδητή πολιτική επιλογή. Αρχικά η επιδίωξη ανοσίας αγέλης δια της νόσησης, υποδύθηκε την Νέμεση για τους ανεμβολίαστους. Θυμούνται όλοι το «Μη ΣΩΣΟΥΝΕ».

Τώρα που η Ομικρον αλλάζει τα δεδομένα με τα εμβόλια η πολιτική αυτή επιλογή εμμένει, αποδεικνύοντας έτσι ότι όσο δεν νοιαζόταν τότε για τους ανεμβολίαστους άλλο τόσο δεν νοιάζεται και τώρα για τους εμβολιασμένους.

Τα μέτρα της πλέον εμβολιασμένης Πορτογαλίας είναι ζωντανό παράδειγμα σύνεσης και φρονιμάδας, σε πλήρη αντίθεση με τον δεξιό τυχοδιωκτισμό αλά Orban.

Από την άλλη υπήρξαν χαρακτηριστικές οι νουθεσίες στην σύνοδο του Eurogroup στις αρχές Δεκέμβρη. Οι υπουργοί από χώρες που έσπευσαν να πάρουν αυστηρά μέτρα όντας σε πολύ καλύτερη μοίρα από εμάς, συνέστησαν σε χώρες σαν την δική μας να μην το παρακάνουν με ενισχύσεις ενόψει Omicron.

Η έμμεση αποτροπή του λοκντάουν έδειξε ότι στον καταμερισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετράμε ως Ανατολική Ευρώπη σε δικαιώματα, μισθούς αλλά και πανδημίες.

Περί ταχείας αποδρομής και θνητότητας 

Το πόση ακριβώς θνητότητα θα προκληθεί σε λίγες εβδομάδες από το τσουνάμι κρουσμάτων, που δεν απετράπη όσο ήταν εφικτό, παραμένει ερωτηματικό. Αν η θνητότητα είναι κατά 60% μειωμένη ή κατά 25%, αυτό σημαίνει ότι το 1,9% της τρέχουσας θνητότητας θα γίνει από 0,8% έως 1,5%.

Αναλόγως κι οι ημερήσιες απώλειες που θα προκαλέσουν τα χθεσινά 21.670 θα κυμανθούν μεταξύ 175 και 325, πάντα με την προϋπόθεση ότι τα νοσοκομεία δεν θα παρουσιάσουν λόγω κατάρρευσης αυξημένη θνητότητα, όπως αυτή που επισήμανε η έκθεση Λύτρα – Τσιόδρα. Σε επίπεδο ανάγκης λήψης επειγόντων και αποτελεσματικών μέτρων της τελευταίας στιγμής όλα τα ανωτέρω ενδεχόμενα δεν αλλάζουν τίποτε.

Αναγκαστικά, θα αρκεστούμε στα στοιχεία της διεθνούς βιβλιογραφίας όσον αφορά την πρόγνωση της νοσηρότητας που προκαλεί η νέα παραλλαγή. Δεν μπορούμε να βασιστούμε στα στοιχεία του ΕΟΔΥ για πολλούς λόγους. Ο πιο βασικός είναι ότι υπάγεται σε μια κυβέρνηση που οι υπουργοί της επαινούν δημοσίως τον πρωθυπουργό για όσα ψέματα λέει, όταν κρίνει ότι αυτά είναι για το καλό μας.

Η διαχεόμενη αισιοδοξία περί σύντομης διάρκειας, παραβλέπει ότι η συσσώρευση των γεγονότων σε λίγο χρόνο (οξυκόρυφο κύμα) είναι ότι χειρότερο για τις αντοχές του συστήματος υγείας. Στην ακριβώς αντίθετη λογική κινούνται εξάλλου τα μέτρα τύπου λοκντάουν, που αποσκοπούν στο να δοθεί χρόνος στο σύστημα πλαταίνοντας το κύμα, άρα και παρατείνοντας το χρονικά.

Επιπλέον τα νέα της Νοτίου Αφρικής περί ταχείας αποδρομής αφορούν σ’ ένα πληθυσμό με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας (πολλοί ασυμπτωματικοί) και χωρίς να βρίσκεται στην χώρα εκείνη εν εξελίξει κάποιο κύμα delta, όπως εδώ.

Μεγαλύτερη σημασία έχουν οι  πρόδρομες ανακοινώσεις δυο εργασιών από το Εδιμβούργο και από το Imperial College του Λονδίνου, γιατί το NHS (το βρετανικό ΕΣΥ) κατ’ εξοχήν διακρίνεται για την συλλογή αξιόπιστων στοιχείων.

Βέβαια και με την Βρετανία υποκρύπτεται η  μεγάλη διαφορά στο επίπεδο του εμβολιασμού και δη σε αυτό των επίδικων ομάδων. Ακόμη και σήμερα οι Βρετανοί κάνουν πάνω από 1 εκατομμύριο τρίτες δόσεις, ημερησίως. Τηρουμένων των αναλογιών, εμείς θα έπρεπε να κάνουμε 160.000 ημερησίως αλλά χθες, εργάσιμη ημέρα έγιναν μόνο 72.000.

Πιο συγκεκριμένα, η σκωτσέζικη μελέτη μιλά για 60% μειωμένες νοσηλείες ενώ η εγγλέζικη για 40% και μειωμένη πιθανότητα ανάπτυξης συμπτωμάτων μόλις κατά 15-20% Αυτό σημαίνει ότι με τόσο έντονη διασπορά και με το φαινόμενο διαφυγής από τα εμβόλια, το όποιο πλεονέκτημα τείνει να εξανεμιστεί και η κατάρρευση γίνεται ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο. Εδώ εδράζει η άμεση ανάγκη οριζόντιων περιορισμών (λοκντάουν).

Ανησυχητικοί αστερίσκοι στις εργασίες αυτές, πέραν του πρόδρομου χαρακτήρα και του μικρού δείγματος τους, είναι ότι η πιθανότητα επαναμόλυνσης είναι 10 φορές μεγαλύτερη, ότι χωρίς πρόσφατη δόση είναι κανείς πρακτικώς ανεμβολίαστος, ότι ακόμη και με τρίτη δόση η κάλυψη πάει από το 80% (DELTA) στο 57% (omicron) και το κυριότερο ότι θεωρούν τα στοιχεία τους ανεπαρκή για τους άνω των 60 (για τους οποίους γίνεται κι όλος ο καυγάς)

Σημείο Συναγερμού

Η επίσπευση της τρίτης δόσης ήταν από τις λίγες ορθές κυβερνητικές πρωτοβουλίες αν και τα ραντεβού που δίνονται ειδικά για το Μoderna είναι υπερβολικά αργά και θα πρέπει κάτι να γίνει εγκαίρως Τουλάχιστον οι πιο ευάλωτοι δεν διαθέτουν την πολυτέλεια της αναμονής.

Από την άλλη ο κ Τσιόδρας, που είναι γερός στα Θρησκευτικά, ας θυμίσει στον κ Μητσοτάκη ότι σήμερα εορτάζεται ο όσιος Βενιαμίν του οποίου η πιο γνωστή ρήση είναι: «Tην βασιλικήν οδόν πορεύεσθε και τα μίλια μετρείτε, και ουκ ολιγωρείτε»