ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Όργιο αστυνομικής βίας στην πλατεία Βικτωρίας

Εικόνες αστυνομικής βαρβαρότητας το βράδυ του Σαββάτου κατά προσφύγων και μεταναστών, κυρίως μητέρες με μικρά παιδιά. Νέα επιχείρηση την Κυριακή.

Το σκληρό της πρόσωπο έδειξε για ακόμη ένα Σαββατοκύριακο η ΕΛ.ΑΣ. απέναντι σε οικογένειες προσφύγων και μεταναστών που έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας, εξαιτίας, κυρίως, της απόφασης της κυβέρνησης για μαζικές εξώσεις λόγω της λήξης των προγραμμάτων στέγασης.

Περίπου στα μεσάνυχτα του Σαββάτου δυνάμεις ΜΑΤ βρέθηκαν αιφνιδιαστικά στην πλατεία Βικτωρίας απειλώντας να μεταφέρουν τους συγκεντρωμένους στην Αμυγδαλέζα με πρόσχημα, φυσικά, την δική τους ασφάλεια και τη δημόσια υγεία.

Όταν οι πρόσφυγες και μετανάστες αρνήθηκαν, οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν προς τους συγκεντρωμένους και άρχισαν να τραβάνε κόσμο βίαια προς τις κλούβες.

Στο σημείο έσπευσαν και δεκάδες αλληλέγγυοι, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την αστυνομική βαρβαρότητα.

Μετά το τέλος της επιχείρησης, όμως, οι δυνάμεις των ΜΑΤ φαίνεται πως δεν είχαν… χορτάσει βία και ξαφνικά, με σβηστά φώτα σε αρκετούς δρόμους, επιτέθηκαν εναντίον αλληλέγγυων και όσων προσφύγων είχαν παραμείνει στο σημείο.

Αποτέλεσμα ήταν να δεχθούν χτυπήματα πολλοί άνθρωποι, όσοι δεν πρόλαβαν να τρέξουν στα γύρω στενά για να γλιτώσουν.

Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν προσήγαγαν 22 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Α.Τ. Κυψέλης (σ.σ. το ένα σοβαρά τραυματισμένο), ενώ οι τέσσερις μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Παρά τα βίντεο που έχουν καταγράψει τις άγριες σκηνές, η εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι οι αλληλέγγυοι επιτέθηκαν σε δυνάμεις των ΜΑΤ χωρίς καδρόνια ή πέτρες, αλλά με… τα χέρια.

Την Κυριακή το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε νέα επιχείρηση στην πλατεία Βικτωρίας και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στις δομές Σχιστού και Σκαραμαγκά.

Το νέο περιστατικό αστυνομικής βαρβαρότητας έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά τις εικόνες ντροπής από τα Εξάρχεια, όπου, το βράδυ της Παρασκευής αστυνομικές δυνάμεις χτυπούσαν αδιακρίτως για ώρες κόσμο στην περιοχή, ενώ εισέβαλαν ακόμα και σε καταστήματα διασκέδασης προκαλώντας εκτεταμένες φθορές.

Αλγεινή εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η βραδινή τοποθέτηση του Νότη Μηταράκη, ο οποίος επέλεξε να αγνοήσει την καταγεγραμμένη αστυνομική βία στην περιοχή και να ρίξει όλες τις ευθύνες στους «αλληλέγγυους», κατηγορώντας του ότι προσπάθησαν «να εκμεταλλευτούν τον ανθρώπινο πόνο με στόχο την δημιουργία εντυπώσεων».