«Στο γραφείο που δούλευα ήταν δύο. Μου έκαναν επιθέσεις ξεχωριστά ο καθένας, αλλά ήταν ξεκάθαρα σε συνεννόηση μεταξύ τους. Δεν το έκαναν καν ως αστείο που συνεχιζόταν και παρατράβαγε. Ήταν επιθετικοί. Απέφευγα το ασανσέρ και έτρεμα μήπως βρεθώ μόνη μαζί τους.
Πήγα στον διευθυντή, ο οποίος μου είπε να προσέχω γιατί θα έχανα τη δουλειά μου. Όταν βαρέθηκαν να μου χαλάνε τη ζωή, στην εταιρεία ξεκινούσαν αναδιαρθρώσεις. Με απέλυσαν για να με ξεφορτωθούν…».
Αυτή είναι η προσωπική μαρτυρία μιας κοπέλας που εργαζόταν ως γραμματέας σε μια εταιρεία προβεβλημένη, με εξαιρετικό προφίλ και άριστες δημόσιες σχέσεις. Και είναι μία από τις αναρίθμητες περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης που συμβαίνουν χωρίς να ακούγονται ποτέ.
Τι κοινό έχουν οι περιπτώσεις αυτές.
Πρώτον, ότι κάποιος εκμεταλλεύεται τη θέση ισχύος που διαθέτει για να καταναγκάσει μια γυναίκα με οποιονδήποτε τρόπο. Δεύτερον, δεν υπάρχουν ποτέ αποδείξεις και τίποτα δεν μπορεί να τεκμηριωθεί. Τρίτον, το θύμα καθίσταται αυτόματα υπόλογο ότι αυτό με τη συμπεριφορά του προκάλεσε τέτοιες καταστάσεις. Και τέταρτον, εγείρεται η υποψία ότι κάποιο άλλο κίνητρο υπάρχει όταν γίνονται τέτοιου είδους καταγγελίες. Κι έτσι, η μόνη επιλογή που απομένει είναι η σιωπή.
Αυτή τη σιωπή έσπασε η Μαρία Μπεκατώρου μιλώντας δημόσια για όσα υπέστη από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.
Κάποιοι έσπευσαν να τη δικάσουν. «Τώρα το θυμήθηκε», «ποιος ξέρει τι συνέβη πραγματικά», «ποιος ξέρει τι παιχνίδι παίζει» είπαν πονηρά, δείχνοντας για ακόμα μια ακόμα πόσο αποκρουστικά είναι τα κόμπλεξ που επικρατούν σε μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.
Αλλά ο περισσότερος κόσμος συγκλονίστηκε από τις αποκαλύψεις. Αθλητές και αθλήτριες έσπευσαν να της συμπαρασταθούν. Κι ακόμα περισσότερες καταγγελίες για κακοποίηση άρχισαν να βγαίνουν στο φως.
Είναι μεγάλο πράγμα να σπάει η σιωπή. Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της απέναντι στην κακοποίηση. Δυνατή φωνή και αλληλεγγύη. Αυτά είναι τα όπλα που διαθέτουμε απέναντι στην αποκτήνωση. Και είναι όπλα αποτελεσματικά.